Apestaartje werkt niet? Zo los je het snel op

Je apestaartje werkt niet? Dat is erg vervelend, want het apenstaartje is op het toetsenbord een van de meest gebruikte karakters. Normaal gesproken type je het apenstaartje op het toetsenbord door Shift + 2 te typen. Maar wat doe je als je apenstaartje niet werkt of niet doet wat je verwacht?

Apestaartje werkt niet

Wat als je geen apenstaartje krijgt op het toetsenbord? Bijvoorbeeld alleen het getal 2, terwijl je juist een apenstaartje op het toetsenbord wilt krijgen? In andere gevallen verschijnt juist een apestaartje, terwijl je een aanhalingsteken verwacht. Erg verwarrend. Bekijk een lijst met tips en oplossingen. Daarmee lukt het vast!

Apenstaartje werkt niet, alle mogelijke oplossingen

Wanneer je apenstaartje niet werkt, dan zijn er gelukkig enkele dingen die je kunt controleren om het probleem op te lossen. In dit artikel geven we tips waarmee je het teken alsnog in beeld krijgt en je jouw e-mail kan verzenden. Zonder apenstaartje is het namelijk erg lastig om je berichten te versturen, of ergens je eigen adres in een formulier in te vullen.

Apenstaartje op toetsenbord

Wat doen als je apenstaartje het niet doet? 4 tips

Als je apenstaartje het niet doet, probeer dan om de onderstaande dingen te proberen. In de meeste gevallen is het probleem daarmee snel opgelost. Omdat de apenstaart op een Windows en Mac van elkaar verschillen, maken we tussen deze twee soorten computers een onderscheid. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook nog verschillen tussen Nederlandse en Belgische toetsenborden.

1. Apenstaartje in Windows werkt niet, de oplossing

Heb je een Nederlands toetsenbord? Dan maak je hoogswaarschijnlijk gebruik van een toetsenbord met de QWERTY-indeling (de eerste zes karakters links bovenin). Normaal gesproken krijg je dan het apenstaartje door de toetscombinatie ‘Shift’ + ‘2’. Op een Belgisch toetsenbord (met de AZERTY-indeling) toets je ‘Alt Gr’ + ‘2’.

apestaartje shift 2 werkt niet

Wanneer de standaard manier van het apenstaartje niet werkt, probeer dan als eerste om je toetsenbordindeling te controleren en zo nodig te wijzigen. Zet deze instellingen op ‘Verenigde Staten (Internationaal)’. Dat doe je zo:

  1. Klik op de Windows-knop.
  2. Ga naar ‘Instellingen’.
  3. Klik op ‘Tijd en taal’ en vervolgens op ‘Taal’.
  4. Klik bij Voorkeurstalen op ‘Nederlands’.
  5. Bij ‘Opties’ vind je onder ‘Toetsenborden’ een lijstje met beschikbare toetsenborden. Kies hier voor ‘Verenigde Staten (internationaal)‘ (Qwerty of Azerty).

toetsenbord-instellingen-wijzigen

2. Apenstaartje op een Mac werkt niet

Normaal gesproken krijg je op een Mac een apenstaartje door op Shift + 2 te drukken, als je een Nederlands QWERTY-toetsenbord hebt. Bij een Vlaams (Belgisch) Mac toetsenbord met de AZERTY-indeling zit onder de Escape-toets een losse toets met daarop een ‘#’ en een ‘@’, het apestaartje. Druk op die toets + Shift om het apenstaartje in beeld te krijgen.

3. Probeer een andere toetscombinatie

Krijg je het apenstaartje op zowel een Windows als een Mac niet in beeld door Shift + 2 te typen? Probeer het dan eens door Shift + aanhalingsteken te doen. Soms klopt de toetsenbordindeling niet, waardoor de ‘@’ onder een andere toetscombinatie zit. Als dat zo is, wijzig je toetsenbordindeling dan naar ‘Verenigde Staten (Internationaal)”.

hoe krijg je een apestaartje
Stel je toetsenbord in op Verenigde Staten (Internationaal – QWERTY)

4. Gebruik de Alt-combinatie voor het apenstaartje

Soms doet het apenstaartje het zelfs na het aanpassen van de toetsenbordindeling nog niet, of kun je deze instellingen niet direct vinden. In dat geval is er nog een oplossing: via een Alt-combinatie krijg je het symbool voor het apenstaartje alsnog in beeld. Gebruik hiervoor Alt 064. Houd ‘Alt’ ingedrukt en achtereenvolgens de toetsen 0 + 6 + 4. Let op: gebruik je numerieke toetsenbord (het vierkante vlak met cijfers rechts).

apenstaartje alt 064

5. Is het toetsenbord kapot?

Wanneer de oplossingen niet helpen, kan het in sommige gevallen ook zo zijn dat je apenstaartje niet werkt omdat je toets defect is. Probeer eerst eens om de toetsaanslag wat harder te doen. Gebeurt er echt helemaal niets? Probeer dan eens een ander toetsenbord aan te sluiten. Dat gaat gemakkelijk via usb. Wanneer je apenstaartje dan wel ineens werkt, zit het probleem in je fysieke toetsenbord. In dat geval is de beste oplossing om een nieuw toetsenbord te kopen, of in het geval van een laptop je toetsenbord te laten repareren. Op een laptop kun je trouwens als noodoplossing altijd ook een extern toetsenbord gebruiken.

Apenstaartje op een Duits toetsenbord?

Gebruik je een Duits toetsenbord? Dan krijg je het apenstaartje in beeld via de toetscombinaties Ctrl + Alt + Q.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat een Duits toetsenbord de QWERTZ-indeling heeft. Het grootste verschil met het Nederlandse QWERTY-toetsenbord is dat ze Y en de Z toetsen omgewisseld zijn. In de Duitse taal wordt de letter ‘Z’ namelijk veel meer gebruikt dan de ‘Y’. Het apenstaartje zit op Duitse toetsenborden bovendien niet standaard bij de ‘2’, maar verstopt als symbool op de ‘Q’-toets. Shift + Q werkt ook niet. Gebruik dus Ctrl + Alt + Q.

Aanhalingsteken wordt een apenstaartje

Soms gebeurt precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Een voorbeeld hiervan is de toetscombinatie Shift + aanhalingsteken. Verschijnt er een apenstaartje, terwijl je juist een aanhalingsteken verwacht? Dan is de oplossing om je toetsenbordindeling aan te passen naar de indeling die je hebt. Bijvoorbeeld US International, Verenigde Staten (Internationaal), Qwerty of Azerty.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!