Backspace werkt niet? Met deze 6 tips los je het snel op

Je backspace werkt niet? Dan is dat meestal erg vervelend. In dit artikel geven we tips en oplossingen waarmee je de backspace toets het snel weer doet.

Backspace werkt niet

Je backspace werkt niet? Dan is dat meestal erg vervelend. Je wilt een typefout herstellen, of een bepaald stuk tekst verwijderen. Ook als je niet aan het typen bent, heeft de backspace toets een handige functie. In veel programma’s gebruik je backspace als ‘undo’-functie. Je maakt de vorige handeling ongedaan. In browsers gebruikte je backspace vroeger om naar de vorige pagina terug te gaan.

Kortom, als je backspace niet werkt, dan wil je dat probleem zo snel mogelijk oplossen. Backspace betekent letterlijk ‘ruimte terug’, of ook wel de terug-toets. Normaal gesproken zorgt het indrukken van de backspace toets ervoor dat je het voorgaande teken in de tekst verwijdert.

Backspace werkt niet? Alle mogelijke oplossingen

Wanneer je backspace toets het niet doet, dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt controleren om het probleem op te lossen. In dit artikel geven we tips waarmee je de backspace toets weer werkend krijgt en je jouw tekst kan afmaken, of je programma weer kan gebruiken. Zonder backspace is het namelijk erg lastig om een tekst te typen, of verschillende programma’s te gebruiken.

Waar zit de backspace toets?

Ten eerste is het goed om te weten of je wel de juiste toets gebruikt. Op een normaal toetsenbord vind je de backspace-knop rechts bovenin, naast de ‘+’ en de ‘=’, meestal twee toetsen boven de ‘Enter’-knop. Meestal staat er een pijl naar links op de toets geprint, samen met de tekst ‘Backspace’. Ook alleen een pijl, of alleen ‘Backspace’ komt voor.

Let op: op een Mac toetsenbord heeft de ‘Delete’-knop dezelfde functionaliteit als de backspace knop op een standaard Windows toetsenbord.

Waar zit backspace op een toetsenbord
Backspace op een standaard toetsenbord
Backspace op Apple toetsenbord
Backspace op Apple toetsenbord

 

Wat doen als je backspace het niet doet? 6 tips

Als je backspace toets niet werkt, probeer dan de onderstaande tips. Meestal is het probleem daarmee snel opgelost. Omdat de backspace op een Windows en Mac van elkaar verschillen, maken we tussen deze twee soorten computers een onderscheid. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook nog verschillen tussen Nederlandse en Belgische toetsenborden.

Tip #1: Test je toetsenbord op een andere computer

Werkt backspace niet en gebruik je een los toetsenbord? Sluit het dan eens aan op een andere computer of laptop. De meeste toetsenborden hebben tegenwoordig een USB-aansluiting, waarmee ze direct werken op andere apparaten. Werkt het toetsenbord direct? Dan weet je dat er op jouw computer een softwareprobleem is.

Werkt backspace nog steeds niet? Dan is het mogelijk dat je toetsenbord, of alleen de backspace toets kapot is. Om dat te testen, sluit je een ander toetsenbord op je eigen computer aan.

Tip #2: Verander je toetsenbordindeling naar VS Internationaal

Wanneer de backspace toets niet werkt in Windows, dan is de oorzaak vaak een verkeerde toetsenbordindeling. Deze stel je via Windows in, maar verandert soms uit zichzelf, of je hebt per ongeluk een instelling veranderd. Probeer daarom als eerste om je toetsenbordindeling te controleren en indien nodig te wijzigen. Zet deze instellingen op ‘Verenigde Staten (Internationaal)’. Dat doe je zo:

 1. Klik op de Windows-knop en ga naar ‘Instellingen’.
 2. Klik daarna op ‘Tijd en taal’ en vervolgens op ‘Taal’.
 3. Klik bij ‘Voorkeurstalen’ op ‘Nederlands’.
 4. Bij ‘Opties’ vind je onder ‘Toetsenborden’ een lijstje met beschikbare toetsenborden. Kies hier voor ‘Verenigde Staten (internationaal)‘ (Qwerty of Azerty).

Tip #3: Controleer of de functie ‘plaktoetsen’ uit staat

Met de functie ‘plaktoetsen’ in Windows, wordt het typen met één hand een stuk gemakkelijker. Je hoeft niet steeds Shift en een letter tegelijkertijd in te drukken om toch een hoofdletter op je scherm te krijgen. Handig, maar voor sommige mensen heeft het inschakelen van de plaktoetsfunctie gevolgen voor de werking van de backspace-toets. Controleer of ‘plaktoetsen’ uit staan, door te kijken of er rechtsonder in beeld een nieuw icoon staat.

Plaktoetsen inschakelen

Een handige manier om dit te checken is ook simpelweg 5x snel achter elkaar op de Shift-toets drukken. Je hoort dan een piepje en krijgt een pop-up met de vraag of je plaktoetsen wilt inschakelen. Als die pop-up verschijnt, dan weet je dat de functie uit staat.

Tip #4: Verwijder de drivers van je toetsenbord

Elk hardware-onderdeel van een computer heeft een driver nodig om goed te werken. Ook toetsenborden. Door allerlei oorzaken kan deze driver (besturingssoftware) beschadigd raken. Het is vaak het makkelijkste om je toetsenbord even helemaal softwarematig te verwijderen in ‘Apparaatbeheer’ en daarna je computer opnieuw op te starten. Windows herstelt de software dan automatisch. Zo doe je het:

 1. Ga naar het ‘Configuratiescherm’.
 2. Klik op ‘Apparaatbeheer’ (of type ‘Apparaatbeheer’ in de Windows zoekfunctie.
 3. Ga in de lijst naar ‘Toetsenborden’.
 4. Verwijder alle ‘HID’-toetsenbordapparaten.
 5. Start Windows opnieuw op.
 6. Controleer of je backspace toets weer werkt.

Apparaatbeheer toetsenborden backspace

Tip #5: Update de drivers van je toetsenbord

Werkt backspace nog steeds niet? Dan gebruikt Windows waarschijnlijk standaard de verkeerde drivers. Deze drivers kun je bijwerken met de nieuwste versie. Je vindt ze meestal op de site van de fabrikant van je toetsenbord, of laptop. Download het originele stuurprogramma op de website van de fabrikant en volg de stappen bij installatie. Je vindt ze meestal onder een kopje ‘Drivers & support’.

Tip #6: Voer een Windows Update uit

Wanneer het bijwerken nog steeds niet het gewenste resultaat heeft, probeer dan een Windows-update. Klik ‘Start’ en typ ‘Windows update’. Klik rechts op ‘Naar updates zoeken’ en kijk wanneer je Windows voor het laatst is bijgewerkt. Installeer alle beschikbare updates en start je computer opnieuw op. Test je toetsenbord en of de backspace toets weer werkt.

Windows update backspace werkt niet

Backspace kapot? Toetsenbord vervangen of niet?

Als je alle oplossingen in dit artikel hebt geprobeerd en je backspace toets doet het nog steeds niet, dan is de kans groot dat je backspace toets of je hele toetsenbord kapot is. Misschien is er water of vochtschade, of is je toetsenbord op de grond gevallen. Soms komt het ook voor dat een toets fysiek vast, of juist los zit, waardoor deze niet meer goed functioneert. Misschien zit er wel vuil of een hard stukje afval onder de backspace toets waardoor deze niet goed meer in te drukken is. Controleer dit ook.

Check tot slot of je nog garantie op je toetsenbord of complete laptop hebt. Dat scheelt vaak veel kosten. Wanneer backspace op je laptop het niet meer doet, dan kun je altijd tijdelijk een extern toetsenbord via USB aansluiten om rustig verder te werken.

Waar zit backspace op een Mac?

Op een Mac toetsenbord is de backspace toets niet standaard aanwezig. Dat merk je vooral wanneer je voor het eerst van een standaard toetsenbord overstapt naar een Mac toetsenbord. Toch zit de backspace functie wel op een Mac toetsenbord, alleen zit deze een beetje verstopt. Backspace is namelijk de Delete-toets.

Op Nederlandse Mac toetsenborden vind je de backspace toets rechts boven in boven de Enter-toets. Deze ziet eruit als een pijl naar links, of heeft het opschrift ‘Delete’. Dat is waar de verwarring ontstaat, want de Delete-toets doet wat anders dan de backspace toets.

In MacOS en op een Mac toetsenbord heeft de ‘Delete’-knop dezelfde functie als ‘Backspace’ op een standaard toetsenbord. Je werkt er dus precies hetzelfde mee. Maar wat nu als je wel de Delete-functie op een Mac wilt gebruiken? Dan heb je een toetsencombinatie nodig: doe fn + backspace en je krijgt een delete.

Backspace is delete op Mac

Wat is het verschil tussen backspace en delete?

Backspace en delete gebruik je allebei wanneer je teksten schrijft of opmaakt. In tekst is het belangrijkste verschil tussen backspace en delete, de richting of positie bij het verwijderen van een karakter. Met de backspace-toets verwijder je tekens aan de linkerkant van de cursor. Delete verwijdert tekens aan de rechterkant van de cursor.

Dit doen backspace en delete in teksten

 • Backspace: verwijdert links van de cursor
 • Delete: verwijdert rechts van de cursor

In programma’s betekent Backspace vaak dat je een stap terug, of ‘vorige’ doet. De ‘Delete’-toets betekent dat je iets verwijdert, of in de prullenbak gooit.

Hopelijk is het probleem dat je backspace niet werkt met de tips in dit artikel in ieder geval opgelost. Veel succes!

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!