Chromecast werkt niet? Probeer deze oplossingen

Chromecast werkt niet

Je Chromecast werkt niet? Krijgt je Chromecast geen verbinding met je wifi-netwerk? Hapert het beeld via de Chromecast of loopt het geluid niet synchroon met het beeld? Misschien lijkt je Chromecast vastgelopen of werkt hij helemaal niet meer. En hoe stel je een Chromecast eigenlijk netjes in? Hoe moet je een Chromecast die het niet meer doet resetten? In dit artikel vind je alle mogelijke oplossingen voor problemen met de Chromecast.

De Chromecast is een geweldig apparaatje waarmee je elke televisie in een handomdraai omtovert naar een smart-tv. Stream beelden vanaf je telefoon of tablet naar je televisie, of gebruik je smartphone als afstandsbediening voor Netflix, NLZiet, Videoland en andere streamingdiensten. Allemaal heel mooi, maar vervelend wordt het als jouw Chromecast het niet meer goed doet.

Heb je jouw Chromecast net nieuw gekocht en wil je hem aansluiten op je televisie? Let er dan goed op dat je een van je vrije HDMI-in aansluitingen gebruikt en de Chromecast met USB van stroom voorziet. Download de Google Home-app uit de Play Store of App Store en volg de stappen.

Chromecast werkt niet? Met een van deze 13 oplossingen doet hij het snel weer

Hieronder vind je een lijst en stappenplan met mogelijke oplossingen voor jouw Chromecast probleem. Volg ze stap voor stap en je Chromecast doet het ongetwijfeld snel weer.

Selecteer de juiste HDMI-in poort

Heb je jouw Chromecast op je tv aangesloten, de Google Home-app gedownload en vindt je tv je Chromecast niet? Controleer dan eerst of je op het goede scherm van je televisie staat. Kies in het menu van je televisie of via je afstandsbediening voor de HDMI 1, 2, 3 of 4 ingang. Op de achterkant van je tv zie je vaak een nummer staan bij de HDMI-ingang die je gebruikt.

Chromecast werkt niet met HDMI in

Zie je nog steeds niets? Let er dan goed op dat je Chromecast met hetzelfde netwerk als je mobiele telefoon of tablet is verbonden.

Zet je televisie helemaal uit en weer aan

Vaak helpt het om je televisie even helemaal uit te zetten. Wacht een halve minuut en zet je tv weer aan. Ga naar het scherm van de HDMI-in en kijk of je het Google Chromecast scherm weer ziet.

Controleer de verbindingen op je televisie (USB en HDMI)

Voordat je verder gaat, haal de beide stekkers van je Chromecast even uit je tv en sluit ze daarna weer aan. Doe dit voor zowel de HDMI-kabel als de USB-aansluiting. De HDMI-kabel stuurt het beeld en geluid door, de USB-kabel is er om je Chromecast van stroom te voorzien. Kijk ook of er geen kabelbreuk in de HDMI- of USB-kabel zit. Op deze manier los je het probleem van een vastgelopen Chromecast op.

Zorg voor een betere internetverbinding

Heb je wel beeld en geluid via je Chromecast, maar blijft het beeld regelmatig hangen, of is de kwaliteit van de beelden slecht? Hapert het beeld als je kijkt naar Netflix, YouTube, NLZiet of Videoland?

Werkt de pauzeknop niet goed? In deze gevallen is de oorzaak van het probleem vaak dat je internetverbinding niet optimaal is. Verplaats je internetrouter naar een plaats dichter bij de Chromecast, of maak gebruik van een wifi extender. Ook is het soms een goed idee om de tv te verplaatsen, zodat het wifi-signaal verbetert.

Reset je Chromecast

Soms helpt het om de Chromecast bij problemen te resetten. Een Chromecast resetten betekent eigenlijk dat je hem naar de originele fabrieksinstellingen terugzet. Het resetten van een Chromecast gaat als volgt:

 1. Zorg dat het beeld van de Chromecast op je tv staat.
 2. Druk de knop aan de zijkant ongeveer 25 seconden in.
 3. Wacht tot het beeld op je tv zwart wordt (eerste generatie Chromecast), of tot er een oranje lampje op de Chromecast aan gaat (nieuwere generaties van de Chromecast)
 4. Laat de knop los.
 5. Het scherm om je Chromecast in te stellen verschijnt op je televisie.
 6. Volg de stappen.
Hoofdscherm van Google Chromecast op televisie
Hoofdscherm van Google Chromecast op televisie

Installeer de Google Home app (opnieuw)

Om de Chromecast te gebruiken, heb je de Google Home app nodig. Via deze app maak je verbinding met de Chromecast. Installeer de app opnieuw als je problemen met casten hebt, of installeer de Google Home app als je voor het eerst verbinding wilt maken met je Chromecast.

Je vindt de Google Home app hier:
Android telefoon of tablet
iPhone of iPad

Wil je casten vanaf je laptop of computer? Dan heb je de laatste versie van de browser Google Chrome nodig. Download Google Chrome.

Probeer opnieuw in te loggen in de app waarmee je kijkt

Staat alles goed ingesteld, maar zie je in de app waarmee je kijkt geen cast-icoon? Controleer dan eerst of de app sowieso wel de mogelijkheid biedt om te casten. Niet alle apps hebben namelijk ondersteuning voor de Chromecast.

Heb je eerder wel kunnen casten, maar werkt het ineens niet meer? Controleer eerst of je nog een werkende wifi-verbinding hebt. Is dat het geval? Verwijder dan de app waarmee je kijkt en installeer deze opnieuw. Zoals Netflix, Videoland, NLZiet of YouTube bijvoorbeeld.

Chromecast icoon in een app
Chromecast icoon in een app

Verminder het aantal verbonden wifi-apparaten

Soms werkt Chromecast niet als er te veel wifi-apparaten op je wifi-netwerk zijn aangesloten. De oplossing is dan eenvoudig: schakel een aantal van deze apparaten uit en kijk of je Chromecast het weer doet. Zet bijvoorbeeld je laptop en wifi-printer even uit.

Reset je router of modem

Misschien heeft je Chromecast moeite om verbinding te maken met wifi. Dat kan aan de router of je modem liggen. Controleer eerst of je groene lampjes ziet, die betekenen dat er een werkende internetverbinding is. Als die er is, dan is het vaak zinvol om je router of modem te resetten. Dat doe je als volgt:

 1. Zet je modem uit, door de stekker er helemaal uit te halen.
 2. Wacht een minuut.
 3. Stop de stekker er weer in.
 4. Wacht een aantal minuten tot je modem of router weer is opgestart en internet heeft.
 5. Probeer via wifi met je Chromecast te verbinden.

Zet antivirussoftware tijdelijk uit

Soms kan het zo zijn dat de instellingen van antivirusprogramma’s de verbinding met een Chromecast blokkeren. Dit is het geval wanneer je via een laptop of desktop computer met de Chromecast probeert te verbinden.

Zet je antivirusprogramma even uit en kijk of het weer werkt. Kijk ook of er een uitzondering in je firewall instellingen staat. Dit probleem komt vooral voor bij nieuwe installaties.

Zet ook eventuele VPN’s uit

Gebruik je een VPN om bijvoorbeeld content van Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is? Dan kan deze VPN soms problemen veroorzaken in combinatie met een Chromecast. Zet je VPN uit en check of je Chromecast het weer doet. Dan weet je dat jouw VPN de problemen veroorzaakt, waardoor je Chromecast niet werkt.

Stel je wifi-router in op 2.4 GHz

Gebruik je nog een oude eerste versie van de Chromecast? Deze kan alleen gebruikmaken van 2.4 GHz wifi-verbindingen. Nieuwe routers staan soms ingesteld op een andere frequentie van 5 GHz. Als dat zo is, dan kan jouw Chromecast geen verbinding maken (nieuwere versies van de Chromecast verbinden trouwens wel automatisch via 5 GHz).

Een moderne router of modem kun je via de instellingen van je router van 5 naar 2.4 GHz instellen. Die instellingen benader je via een laptop, tablet of telefoon die op hetzelfde wifi-netwerk zit als volgt:

 1. Benader je router via het IP-adres door in de browser 192.168.1.1 of 192.168.0.1 te typen.
 2. Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord (vind je meestal in de handleiding van je router).
 3. Ga op zoek naar de instellingen voor de frequentie.
 4. Verander 5 GHz naar 2,4 GHz.
 5. Sla de instellingen op.

Nu je toch bezig bent met de instellingen van je router, controleer ook of deze instellingen als volgt staan:

 • AP-cliëntisolatie: UIT
 • UPnP: AAN
 • IGMP: AAN
 • Multicast: AAN

Biedt je router de mogelijkheid om DNS-instellingen te doen? Dan is het vaak zinvol om de publieke DNS-adressen van Google toe te voegen: 8.8.8.8 en 8.8.4.4

Verschillende generaties en soorten van de Chromecast

In totaal zijn er drie generaties van de Chromecast. De allereerste versie kwam uit in 2013 en lijkt nog het meeste op een USB-stick. In 2015 kwam de Chromecast 2, die rond is en lijkt op het schijfje van een sjoelbak. De Chromecast 3 volgde in 2018 en lijkt op de Chromecast 2, maar heeft een mat uiterlijk. Eind 2020 volgde de Chromecast 4, die onder de naam Google Chromecast with Google TV wordt verkocht. Bij de laatste versie van de Chromecast zit ook een handige afstandsbediening.

Chromecast werkt niet 3 generaties

Daarnaast bestaan de Chromecast Ultra voor 4K-beeldkwaliteit en de Chromecast Audio om naar muziek en ander geluid te luisteren. De oplossingen in dit artikel werken op alle soorten en generaties van de Chromecast.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!