E met streepje naar rechts, zo krijg je de é op je scherm

Hoe krijg je een streepje op de e naar rechts? De letter ‘e’ zit wel standaard op je toetsenbord, maar de é niet. Hoe krijg je het streepje op de e? Of werkt de standaard methode niet?

streepje op de e naar rechts

Vind je het ook zo lastig om een e met een streepje naar rechts op je scherm te krijgen? Of doet de standaard manier het niet meer? In Windows en op de Mac is het gelukkig erg gemakkelijk om de é in beeld te krijgen, ook als het nu niet lijkt te werken. En het goede nieuws: als een manier niet werkt, zijn er nog wel vier andere mogelijkheden om alsnog het streepje op de e te krijgen. Kies je zelf de methode die jou het meest bevalt.

Streepje op de e? 6 manieren om een trema op de e te krijgen

In dit artikel beschrijven we maar liefst 6 manieren om een streepje naar rechts op de e te krijgen. Ze staan op volgorde van populariteit en de meest handige manieren om het voor elkaar te krijgen. De tips werken voor Windows-computers. Heb je een Mac? Scroll dan door naar beneden. Daar vind je de manieren om een é op een Mac te krijgen. Succes!

1. Aanhalingstekentoets + e

De meest populaire en bekende manier om een streepje op de e naar rechts te krijgen is het gebruik van de aanhalingsteken-toets + e. De aanhalingsteken-toets wordt trouwens ook wel een ‘dode toets’ genoemd, omdat er niets lijkt te gebeuren op het moment dat je deze gebruikt. Het trema op de e verschijnt pas nadat je ook de ‘e’-toets indrukt. Deze methode is de meest gangbare en handigste manier om een trema op de e te krijgen. Op deze manier krijg je standaard een kleine letter é. Wil je een hoofdletter E met streepje naar rechts? Gebruik dan ook de Shift-toets als je op de ‘e’ drukt.

Streepje op de e naar rechts
Methode 1: aanhalingstoets + e (gebruik Shift voor hoofdletter E met trema)

Soms komt het voor dat deze methode voor een streepje op de e niet werkt, omdat er wel direct een aanhalingsteken of komma verschijnt (de dode toets werkt niet). De oplossing is dan heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is de toetsen ‘Shift’ en ‘Ctrl’ ongeveer een seconde in te drukken. Daarmee verander je jouw toetsenbordinstellingen. Dit kun je eventueel ook handmatig doen. Stel je toetsenbord in op ‘Verenigde Staten (Internationaal)’.

2. Gebruik AltGr + e

Doet het streepje op de e het nog niet? Geen nood, er zijn namelijk nog veel meer manieren om de é te krijgen. Met de ‘AltGr’-toets + ‘e’ krijg je ook de é op je scherm. Deze combinatie werkt voor alle klinkers. Omdat een streepje naar rechts (een accent aigu) het meest voorkomt in de Nederlandse taal, is de AltGr-toets + e voorgeprogrammeerd om een trema naar rechts te geven. Gebruik de onderstaande toetscombinaties voor een kleine letter e of een hoofdletter met een trema.

e met trema altgr toets
Methode 2: Toets AltGr + e.

Kleine letter ‘e’ met streepje naar rechts: AltGr + e = é
Hoofdletter ‘E’ met streepje naar rechts: AltGr + Shift + e = É

3. Gebruik de Alt-code op het numerieke toetsenbord

Krijg je het niet voor elkaar? Een combinatie die echt altijd werkt is het gebruik van de ‘Alt’-toets, in combinatie met een getallenreeks op het numerieke toetsenbord (het vierkante blok met cijfers rechts op je toetsenbord.

 • Alt-144 is É (een hoofdletter E met streepje naar rechts)
 • Alt-130 is é (een kleine letter e met streepje naar rechts)

Lukt het niet? De codes Alt 0201 (É)of Alt 0233 (é) werken ook en geven hetzelfde resultaat. Probeer het daar eens mee.

Tip: gebruik altijd de linker ‘Alt’-toets op je toetsenbord, in combinatie met het numerieke toetsenbord (dus niet de getallen in de horizontale rij bovenin, onder de F1 t/m F12-toetsen)

Controleer ook altijd of ‘NumLock’ aan staat. Het lampje moet branden. Heb je geen lampje op je toetsenbord? Kijk dan of er een getal op het scherm verschijnt. Als dat niet zo is, dan staat NumLock uit en moet je het alsnog even aanzetten.

4. Zoek het symbool op in Word

Veel mensen gebruiken Word om teksten te typen. Alle bovengenoemde manieren om een streepje of trema op de e te krijgen, werken in alle programma’s. Op internet, Notepad, Google Docs en dus ook de populaire tekstverwerker MS Word.

Als je Microsoft Word gebruikt voor het schrijven van je teksten en brieven, dan kun je de é of É ook op een andere manier in beeld krijgen. Dat gaat via een klikbare kaart met alle bijzondere symbolen. Volg daarvoor dit stappenplan:

 • Open Word
 • Klik in de tekst waar je de é of É wilt hebben
 • Ga naar de tab ‘Invoegen’
 • Klik op ‘Symbool’
 • Zoek in de tabel naar de é of É
 • Dubbelklik op het symbool, of klik met links op de é en daarna op ‘Invoegen’
e met streepje in Word
Gebruik de lijst met symbolen in Word om de é te typen

5. Copy / paste de letter é of É

Een veelgebruikte alternatieve manier om de e met een streepje in beeld te krijgen, is het kopiëren en plakken van deze letter. Zoek een tekst of website waar je de é of É ziet staan en selecteer de letter met je muis. Er komt dan een blauw blokje om de letter te staan. Toets ‘Ctrl’ + C (of klik met de rechtermuisknop op je selectie en kies ‘Copy’ (of ‘Kopiëren’ in het Nederlands)). Ga daarna naar je tekst en doe ‘Ctrl’ + V, of klik met je rechtermuisknop in de tekst en kies ‘Paste’ (of ‘Plakken’ in het Nederlands). Je teken verschijnt in beeld.

Heeft het teken de opmaak van de originele tekst of website overgenomen? Kies dan voor ‘Plakken zonder opmaak’, of selecteer je tekst en pas het font en de kleur opnieuw toe.

6. Gebruik de spellingscorrectie om de é te krijgen

Een laatste methode om de e met een streepje in beeld te krijgen, is het gebruik van spellingscontrole. In Word, Google Docs en andere tekstverwerkers, heb je de optie om deze aan te zetten. Wanneer het programma een woord zonder é ontdekt, terwijl die letter er wel zou moeten staan, dan wordt het woordt automatisch rood onderstreept, of zelfs automatisch gecorrigeerd. Je hoeft dan alleen maar ‘cafe’ te typen en je tekstverwerker maakt er vanzelf ‘café’ van. Ideaal!

E met streepje naar rechts op een Mac

Op Apple computers (Mac) is de manier waarop je speciale tekens op je scherm krijgt, zoals de e met een streepje naar rechts. Volg de onderstaande stappen als je een Apple Macbook of een iMac gebruikt.

Manier #1: e met streepje op een Mac

 • Ga naar de plek waar je de é wilt hebben.
 • Druk op de ‘e’-toets en houd hem ingedrukt.
 • Er verschijnt een popup met de opties voor deze letter
 • Druk voor een streepje naar rechts op de ‘1’-toets. Klikken op de é mag ook.

Manier #2: e met streepje op een Mac

Op een Mac is er nog een andere manier om snel een accent aigu op de e te krijgen:

 • Klik op de positie waar de letter moet komen te staan.
 • Druk op de option (⌥) toets + de (letter) E toets.
 • Druk hierna nogmaals op de (letter) E toets.

Let op: na het indrukken van de option (⌥) + E of ` toets zie je niks gebeuren. Dat hoort zo. Door nog een keer op de e te drukken verschijnt de é direct in beeld.

E met streepje naar rechts op een Android of iPad, iPhone

Binnen Android en op Apple iPads zit de é verstopt onder de normale letter. Doe dit:

 • Druk op het toetsenbord op het scherm van je iPhone, iPad of Android-telefoon de ‘e’ een seconde of langer in.
 • In de pop-up die verschijnt zie je alle varianten van de letter e.
 • Tik op de é en je letter staat in beeld.
android e met trema naar rechts
Android e met trema naar rechts

Verschil e met streepje naar rechts of links

In het Nederlands bestaan zowel streepjes naar links (è) als streepjes naar rechts (é) op de e. Wanneer gebruik je nou welke op de goede manier? Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Het gaat er ten eerste om hoe je de letter wilt laten klinken.

Wil je een korte e gebruiken? Zoals in ‘ben’ of ‘bek’, dan gebruik je de e met een streepje naar links.

Wanneer je de e lang wilt laten klinken, of er de nadruk op legt, kies dan voor de é. Een streepje naar rechts dus. Zoals in de woorden ‘been’ of ‘beek’.

Zie je het verschil tussen hé en hè?

In het Nederlands gebruiken we de é vooral in Franse leenwoorden, zoals café of saté. Daarnaast gebruik je het trema als je de nadruk op een woord wilt leggen, of het verschil tussen ‘een’ of ‘één’ wilt laten zien. Bij één benadruk je een getal.

Verschijnt er een ander teken dan de é?

Wanneer het lijkt alsof de toetsen op je toetsenbord niet meer helemaal kloppen en doen wat ze zouden moeten doen, dan staan je toetsenbordinstellingen waarschijnlijk verkeerd. Meestal lukt het dan ook niet om de e met een streepje in beeld te krijgen.

De oplossing? Verander de instellingen van je toetsenbord naar ‘Verenigde Staten (Internationaal)’. Dat lost in 9 van de 10 keer het probleem op. Lees ook het artikel instellingen toetsenbord aanpassen.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!