Euroteken op het toetsenbord? Handige manieren en tips

Waar zit het euro teken op het toetsenbord? Heel veel mensen hebben er moeite mee om het euroteken op het scherm te krijgen. Gelukkig is het euroteken met elk toetsenbord tevoorschijn te toveren. Bekijk deze handige tips.

Euroteken op toetsenbord waar

Als het euroteken op je toetsenbord niet werkt of niet te vinden is, dan vertraagt je dat met typen. In dit artikel leggen we je uit op welke manieren je het €-teken allemaal in beeld krijgt. En het mooie: als je eenmaal weet waar het euroteken zit, dan is het de volgende keer heel gemakkelijk.

Waar zit het euroteken op je toetsenbord?

Misschien denk je dat het euroteken niet op jouw toetsenbord zit. Je ziet wel de dollar bij Shift 4, maar het euroteken is niet te vinden. Of toch wel? Kijk maar eens naar de symbolen bij het getal 5 op je toetsenbord. Het euroteken zit alleen niet bij Shift + 5, want daar zit het procentteken al. Het euroteken staat rechts naast de vijf. Maar hoe krijg je het euroteken van het toetsenbord ook op je scherm?

3 manieren voor het euro teken op een Windows laptop of computer

Er zijn drie handige manieren om het euroteken op het toetsenbord in beeld te krijgen:

 1. PC-toetsenbord: ‘Alt’ + ‘Ctrl’ + 5.
 2. Laptop toetsenbord: ‘AltGr’ + 5
 3. Lukt dat niet? Dan is er nog een andere manier om het euro symbool in je tekst te krijgen. Dat doe je met de linker Alt-toets. Houdt de Alt-toets ingedrukt en kies in je numerieke toetsenbord achtereenvolgens de combinatie ‘0’, ‘1’, ‘2’ en ‘8’, ook wel bekend als Alt 0128. In je tekst verschijnt dan het euroteken. Werkt het niet? Check dan of ‘Num Lock’ aan staat (het lampje moet branden).

Euro teken toetsenbord

Euroteken op een Mac: MacBook of een iMac

Op een Mac toetsenbord vind je het euroteken bij het getal ‘2’. Druk op het toetsenbord de Alt-toets en daarna de 2-toets in. Een andere manier is de ‘Option’ toets in te drukken en ingedrukt te houden, waarna je ook weer de ‘2’-toets indrukt. Et voila, daar is het euroteken!

Het euroteken op een Apple computer krijg je ook via ‘Alt’ + ‘Shift’ + 2. Op een Apple Macbook of een Macbook pro gebruik je meestal alleen ‘Alt’ + 2. Probeer de methoden allemaal even uit en ontdek welke voor jou het beste werkt.

Euroteken niet te vinden? Check je toetsenbordindeling

Wanneer de oplossingen om het euro symbool te krijgen niet werken, kijk dan even naar je toetsenbordindelen. In Nederland is het Qwerty Nederlands toetsenbord erg populair. Je herkent het aan een verticale Enter-toets. Ook zit de Backslash-toets (\) links naast de Enter-toets. Het Nederlandse Qwerty-toetsenbord heeft het euroteken vaak op de ‘2’ of op de ‘5’-toets zitten.

Tip: zorg ervoor dat je taal in Windows op ‘Nederlands’ staat, maar je toetsenbordindeling op ‘Verenigde Staten (Internationaal). Lees: toetsenbordinstelling wijzigen in Windows 10.

toetsenbord instelling veranderen euro teken

In Nederland gebruiken veel mensen ook Qwerty Internationaal of Amerikaanse toetsenborden. Die herken je aan een horizontale Enter-toets. Ook is de Shift-toets rechts vaak vrij breed. Het euroteken is soms helemaal niet terug te vinden op de ‘2’ of op de ‘5’-toets. Maar het goede nieuws: door je locatie op Nederland in te stellen, werkt het euroteken gewoon wel door Alt 2, of Alt 5 te typen.

Op laptops gebruik je vaak Alt Gr + 5. Het is een kwestie van proberen en experimenteren. De combinatie Alt 0128 werkt trouwens altijd! Alleen is die combinatie voor veel mensen wat lastig te onthouden.

Als niets werkt, dan hebben we nog een alternatieve manier om het euroteken te krijgen, door het simpelweg van een site of ander document te kopiëren (‘Ctrl’ of ‘Cmd’ + C). Vervolgens plakken met ‘Ctrl’ of ‘Cmd’ + V.

Euroteken typen in Word

Als je Microsoft Word gebruikt voor het schrijven van je brieven en teksten, type je het euroteken op de manieren zoals hierboven beschreven. Binnen Word is er alleen nog een manier om het €-teken in beeld te krijgen. Volg dit stappenplan:

 • Open Word
 • Klik waar je het €-teken wilt hebben
 • Ga naar de tab ‘Invoegen’
 • Klik op ‘Symbool’
 • Zoek in de tabel naar het euroteken
 • Klik op het euroteken en vervolgens op ‘Invoegen’

euroteken in Word

Euroteken op iPhone en iPad (Apple)

Op een iPhone of iPad vind je het euroteken in het software toetsenbord. Je vindt het alleen niet op het eerste scherm, maar moet op de toets met de cijfers ‘123’ tikken. In dat subscherm vind je het euroteken. Na het tikken gaat je scherm automatisch weer terug naar het standaard toetsenbord met letters.

Euro teken op Android-apparaat

Op een Android telefoon of tablet vind je het euroteken ook op een ander toetsenbord. Zoek op je standaard toetsenbord naar de ‘123’-toets, of de ‘Sym’-toets. Is het euroteken daar niet te vinden? Soms zit het euroteken ook verstopt onder de ‘!#1’-toets of de ‘!@#’-toets. Het hangt er maar net vanaf welk toetsenbord je gebruikt. Kortom, proberen en we weten zeker dat je het euroteken op Android vindt.

euroteken android toetsenbord

Waar komt het euroteken vandaan?

Het euroteken is het herkenbare symbool voor de Europese valuta. In Nederland verving het begin jaren 2000 het guldenteken. Het € – symbool is afgeleid van de Griekse kleine letter Epsilon. Het verwijst meteen ook naar de eerste letter van het woord Europa.

Het euroteken in de officiële spelling

Als je een Nederlandse tekst, brief, e-mail of prijskaartje schrijft, dan krijg je te maken met de plaatsing van het euroteken. Maar gebruik je nou ‘euro’, ‘EUR’ of het €-symbool? In de praktijk mag het allemaal.

Toch is het gebruikelijk om in teksten ‘euro’ voluit te schrijven en met een kleine letter. Ook mag je het euroteken (€) gebruiken. Zet het €-teken dan wel voor het bedrag en gebruik een spatie. Voorbeeld:

 • (1) Je moet me nog 25 euro betalen.
 • (2) Je moet me nog € 25 betalen.

In financiële teksten, zoals jaarverslagen, de boekhouding en op facturen wordt ook wel ‘EUR’ gebruikt. Gebruik dan een spatie en zet het woord ‘EUR’ achter het bedrag: 25 EUR.

Opvallend detail is dat de officiële spelling in Europese landen verschilt. In Frankrijk zetten ze het euroteken bijvoorbeeld achter het bedrag. Het hangt er dus ook vanaf in welke taal je jouw tekst schrijft en voor welke doelgroep deze bestemd is.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!