Google Maps offline gebruiken? Zo werkt dat

Google Maps offline gebruiken? Zo download je kaarten voor Google Maps als je geen internetverbinding hebt of geen dataverbruik voor je telefoonabonnement wilt gebruiken. Bekijk een handig stappenplan voor het downloaden van Google Maps kaarten.

Google Maps offline gebruiken

Wil je Google Maps offline gebruiken? Verstandig, want in het buitenland is het niet altijd mogelijk om de kaarten van Google Maps via internet te gebruiken. Zonder Google Maps is het alleen lastig om te navigeren, als je geen speciale app met offline kaarten hebt. In dit artikel lees je aan de hand van een stappenplan hoe je Google Maps offline gebruikt. Zo navigeer je ook zonder internetverbinding naar je bestemming.

Een ander voordeel van Google Maps offline gebruiken als je wel internet hebt, is dat het je veel dataverbruik bespaart. Ideaal als je een beperkte databundel, of geen internet bij je telefoonabonnement hebt. Het opslaan van Google Maps kaarten is gelukkig eenvoudiger dan je misschien denkt. Volg onderstaand stappenplan en je bewaart het Google Maps kaartmateriaal op je telefoon, laptop of computer.

Google Maps offline gebruiken? Een handig stappenplan

Voor de meeste regio’s en gebieden is het mogelijk om de kaarten van Google Maps te downloaden. Ideaal voor al je internet traag is, of mobiele data veel geld kosten. Kaarten downloaden van Google Maps is trouwens altijd gratis.

Kaarten van Google Maps downloaden op een Android telefoon of tablet

De meeste mensen gebruiken Google Maps op hun mobiele telefoon of tablet. Hieronder staat hoe je Google Maps offline gebruikt op een Android device, zoals een Samsung, Huawei, Sony of ander Android-apparaat.

 1. Open de Google Maps-app op je Android-telefoon of tablet.
 2. Zorg ervoor dat je verbonden bent met internet (Een wifi-netwerk is aan te raden als je de kaarten van een groot gebied wilt downloaden.
 3. Check of je bij Google bent ingelogd (controleer rechts bovenin de ronde cirkel je profiel.
 4. Type in het tekstvak een land, regio of plaats, zoals ‘Nederland’ (een specifieke stad of regio mag ook).
 5. Wanneer het gebied in beeld verschijnt, klik je onderaan op het witte vlak met de beschrijving van het land, de regio of stad.
 6. Tik op de knop ‘Downloaden
 7. Selecteer het gebied dat je wilt downloaden door het blauwe kader te verplaatsen (optioneel)
 8. Je ziet onder in beeld hoeveel geheugen het downloaden van de Google Maps kaarten kost.
 9. Klik op ‘Downloaden
 10. Je ziet onder in beeld een melding: ‘Het downloaden start en gaat verder op de achtergrond.
 11. Wacht tot de download klaar is.
Google Maps kaarten downloaden
Google Maps kaarten downloaden

Google Maps gebruikt de gedownloade kaarten automatisch als je offline bent, dus geen actieve internetverbinding hebt. Ook als internet heel traag is, gebruikt Google Maps je offline kaarten.

Let op:
Wanneer je offline kaarten bij Google Maps gebruikt, dan kun je alleen routebeschrijvingen voor autowegen opvragen. Het berekenen van fietsroutes, wandelroutes en openbaar vervoer is niet mogelijk wanneer je offline kaartmateriaal van Google Maps gebruikt.

De routebeschrijving bevat daarnaast ook geen realtime verkeersinformatie, berekent geen alternatieve routes en rijstrookaanwijzingen zijn niet beschikbaar.

Google Maps alleen via wifi gebruiken?

Wil je geen mobiele data voor Google Maps gebruiken, maar wel voor andere apps? Stel Google Maps dan in om het Google Maps alleen via wifi te gebruiken.

Dat doe je zo:

 1. Open de Google Maps app of je telefoon of tablet
 2. Tik op je profiel (de ronde cirkel rechts bovenin het scherm).
 3. Tik op ‘Instellingen’.
 4. Schakel ‘Alleen wifi’ in met het schuifje (blauw is aan)

Als je in Google Maps de modus ‘alleen wifi’ inschakelt, dan gebruikt Google Maps de offline kaarten die je hebt gedownload als je op 4G of een ander mobiel netwerk zit. Als je een wifi-verbinding hebt, dan gebruikt Google Maps online kaarten.

Tip: zorg er dus voor dat je offline Google Maps kaarten downloadt voordat je de modus ‘alleen wifi’ inschakelt.

Google Maps offline kaarten op SD-kaart

Google Maps download kaarten standaard op het interne geheugen van je Android telefoon of tablet. Wil je de kaarten liever op de SD-kaart downloaden? Dan stel je dat als volgt in:

 1. Zorg ervoor dat er een SD-kaart in je telefoon of tablet zit.
 2. Open de Google Maps app.
 3. Tik op je profiel (de ronde cirkel rechts bovenin het scherm).
 4. Tik op ‘Instellingen’.
 5. Ga naar ‘Opslagvoorkeuren’.
 6. Kies voor ‘Apparaat’.
 7. Selecteer ‘SD-kaart’.

Kaarten van Google Maps downloaden op een Apple iPhone of iPad

Het downloaden van kaarten voor offline gebruik met Google Maps gaat op iOS-devices zoals een Apple iPhone of iPad precies hetzelfde als voor Android apparaten. Volg het stappenplan hierboven.

Veelgestelde vragen over offline navigeren met Google Maps

Veel mensen hebben vragen over Google Maps offline gebruiken. We zetten de vijf meest gestelde vragen voor je op een rij.

1. Kun je Google Maps gebruiken zonder internet?

Ja, om met Google Maps te navigeren download je offline kaarten wanneer je op een wifi-verbinding zit. Zodra je in de auto stapt of op een andere manier onderweg bent waar je geen internet hebt, gebruikt Google Maps de offline kaarten om te navigeren. Over autowegen kan Google Maps met offline kaarten gewoon routes berekenen zoals je gewend bent. Bij wandelen of fietsen is dat helaas niet mogelijk.

2. Hoeveel data gebruikt Google Maps?

Wanneer je mobiele data voor Google Maps gebruikt, dan kost je dat per uur ongeveer 35 tot 40 MB dataverbruik. Dat geldt vooral wanneer je met de auto onderweg bent. Ook in stedelijke gebieden met veel wegen en bedrijven verbruikt Google Maps relatief meer data dan in dunbevolkte gebieden. Wanneer je fietst of wandelt, dan hoeft Google Maps namelijk minder kaartgegevens te downloaden.

3. Hoe kan ik offline kaarten van Google Maps verwijderen?

Offline kaarten verwijderen uit Google Maps is heel eenvoudig. Volg de onderstaande stappen:

 1. Open de Google Maps app.
 2. Tik op je profielfoto (of de gekleurde cirkel met letter).
 3. Kies voor de optie ‘Offline kaarten’.
 4. Bekijk de lijst met offline kaarten en bekijk welke je wilt verwijderen.
 5. Klik op de drie verticale puntjes naast een kaart en selecteer ‘Verwijderen’.
Google Maps offline kaart verwijderen
Google Maps offline kaart verwijderen

4. Waar kan ik zien welke Google Maps kaarten ik al heb gedownload?

Kaarten downloaden van Google Maps verbruikt al snel veel geheugen op je telefoon of tablet. Daarom is het handig om te zien welke kaarten op je device staan. Zo zorg je ervoor dat je alleen kaarten van de regio’s die je nodig hebt laat staan. Zo zie je welke Google Maps kaarten er allemaal op je telefoon of tablet staan:

 1. Open de Google Maps app.
 2. Tik op je profielfoto (of de gekleurde cirkel met letter).
 3. Kies voor de optie ‘Offline kaarten
 4. Bekijk de lijst met offline kaarten en zie hoeveel MB geheugen ze gebruiken.
 5. Klik eventueel op de drie verticale puntjes naast een kaart om een beeld te bekijken welke regio de kaart precies omvat.

Google Maps offline kaarten

Wat zijn goede alternatieven voor Google Maps offline gebruiken?

Wil je graag navigeren zonder dat je data verbruikt, of wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is? Dan zijn de offline Google Maps kaarten voor de meeste mensen een prima optie. Toch bestaan er een aantal goede en misschien wel betere alternatieven voor wanneer je wilt navigeren zonder afhankelijk te zijn van mobiele data. De beste alternatieven voor Google Maps offline gebruiken zijn:

 • Sygic navigatie (Offline kaarten (TomTom) en points of interest voor alle landen ter wereld).
 • HERE Wego (Gratis offline kaarten downloaden en navigeren in steden.)/li>
 • MAPS.ME (Gratis OpenStreetMap kaarten downloaden voor offline gebruik.)

Veel succes met navigeren en Google Maps offline gebruiken!

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!