Gratis alternatief voor Word en Excel

Microsoft Office is de standaard voor tekstverwerken en spreadsheets. Maar er bestaan een aantal minstens zo goede alternatieven voor Word en Excel, geheel gratis!

Gratis alternatief voor Word Excel

Op zoek naar een alternatief voor Word en Excel? Er bestaan een aantal zeer goede alternatieven voor het populaire kantoorpakket van Microsoft. MS Office staat bekend als marktleider en de meest gebruikte software om mee te tekstverwerken.

Toch zijn er de laatste jaren een aantal zeer aantrekkelijke en gratis alternatieven voor Word en Excel in opkomst gekomen. En het mooie van alles: de bestanden zijn volledig compatibel met de bestandsformaten van MS Office, zoals docx en xlsx.

OpenOffice alternatief MS Office Word en Excel

Een goed alternatief voor Word of Excel is het gratis te downloaden en te gebruiken OpenOffice-pakket van Sun Microsystems. Zij ontwierpen zelf een goed pakket om teksten te bewerken en berekeningen uit te voeren, zodat zij geen dure Microsoft licenties nodig hadden. Duizenden vrijwilligers hebben geholpen bij het ontwikkelen van OpenOffice. Inmiddels is het pakket maar liefst meer dan 200 miljoen keer gedownload. Dat geeft al aan dat er zeer veel mensen van OpenOffice gebruikmaken.

OpenOffice wordt tegenwoordig algemeen gezien als het belangrijkste alternatief voor MS Office. Steeds meer mensen maken er gebruik van en de populariteit neemt verder toe. Ook voor het Nederlands bestaat er een speciale versie.

OpenOffice is gratis te downloaden en bevat onder meer:

  • Tekstverwerker software: Writer (alternatief voor Word)
  • Spreadsheet software: Calc (alternatief voor Excel)
  • Presentatie software: Impress (alternatief voor Powerpoint)
  • Database software: Base (alternatief voor MS Access)

OpenOffice maakt het aanschaffen van MS Office met Word en Excel overbodig, waarmee je al snel enkele honderden euro’s bespaart. Word-documenten en Excel-documenten zijn verder uitstekend te openen en op te slaan.

Google Docs en Google Sheets alternatief voor Word en Excel (Office)

Ook Google heeft een bijzonder alternatief voor Word en Excel ontwikkeld. Iedereen met een Google account (Gmail) kan het gratis gebruiken. Bijzonder is dat alle bestanden online bewaard en opgeslagen worden en dat je er samen met anderen aan kunt werken. Een spreadsheet kan tegelijkertijd door meerdere personen bewerkt worden. Dit maakt het werken aan een document in een kantooromgeving zeer gemakkelijk en overzichtelijk. Bovendien heb je altijd de laatste versie van het betreffende document bij de hand.

Google Documents kan ook overweg met Word en Excel bestanden. Je kunt ze uploaden en online opslaan binnen Google Docs. Bestanden kunnen gedownload worden in veel verschillende bestandsformaten.

Google Docs is gratis te gebruiken en bevat onder meer:

  • Google Documents (gratis alternatief voor Word)
  • Google Spreadsheets (gratis alternatief voor Excel)
  • Google Presentations (gratis alternatief voor PowerPoint)
  • Google Drawings (gratis alternatief voor Visio)
  • Google Forms

Conclusie

Met OpenOffice en Google Docs heb je twee krachtige gratis alternatieven voor Microsoft Office’s Word en Excel. Download OpenOffice gratis op openoffice.org of meld je aan voor een Google-account om gebruik te maken van Google Docs.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!