Gratis virusscanners, welke is de beste?

Wat is een goed gratis antivirusprogramma? Welke gratis virusscanner is het beste om te kiezen? Bekijk de top 5 van gratis virusscanners waarmee je pc of laptop goed beveiligd wordt tegen virussen en andere schadelijke software.

Gratis virusscanners de beste

Gratis virusscanners kunnen je heel goed helpen om een virus van je pc of laptop te weren. Je wilt een veilige computer en het liefst met de beste gratis virusscanner die er is. Maar welke antivirus software aanbieder heeft de beste gratis virusscanner? Een goede bescherming tegen virussen, spyware en malware is tegenwoordig erg belangrijk. Opvallend is dat de verschillende producenten van betaalde antivirus software ook gratis antivirus programma’s aanbieden. In dit artikel bespreken we de beste gratis antivirus programma’s.

Een van de meest belangrijke punten waar een goed antivirus pakket aan moet voldoen is het bieden van een pro-actieve bescherming. Dit houdt in dat de antivirus software voorkomt dat kwaadaardige programma’s of virussen zichzelf installeren op je pc of laptop. Uiteraard is een antivirusprogramma ook in staat om kwaadaardige software op je pc te vinden en te verwijderen als ja al besmet bent met een virus. Het automatisch downloaden van antivirus updates is daarbij erg belangrijk, want er verschijnen steeds andere en nieuwe virussen.

Virusscanner is echt nodig

Windows is een besturingssysteem dat eigenlijk niet zonder een goede antivirus software kan. Ondanks dat Windows sinds de recente versies al automatisch door Windows Defender wordt beveiligd, is de standaard beveiliging tegen virussen helaas onvoldoende. Je hebt dus echt een virusscanner nodig. De gratis virusscanners die we in dit artikel bespreken zijn daarvoor overigens prima geschikt.

Top 3 beste gratis virusscanners

Bekijk de onderstaande top 3 van gratis antivirusprogramma’s en bepaal welke voor jou geschikt is, of vervang je bestaande antivirus software door een betere virusscanner uit de lijst hieronder.

1. Panda Free Antivirus

Bovenaan de lijst met beste gratis virusscanners staat Panda Free Antivirus. Na installatie zie je een overzichtelijk geheel, waarin je de keuze hebt uit het uitvoeren van een volledige scan, een aangepaste virusscan waarbij je zelf bepaalt welke mappen op virussen gescand moeten worden, of als derde optie een snelle scan waarbij het geheugen, processen en cookies gecontroleerd worden. Panda Free Antivirus is geheel in het Nederlands beschikbaar en werkt fijn. Bovendien vertraagt Panda Free Antivirus je pc niet zo erg als het op de achtergrond draait. Dit maakt het een van de beste gratis virusscanners die momenteel verkrijgbaar zijn.

Download Panda Free Antivirus.

2. Avast Free Antivirus

Ook Avast! Free Antivirus is een goed gratis antivirus programma. De schermen zijn iets minder duidelijk dan die van Panda Free Antivirus, maar biedt daartegenover wel een aantal extra functionaliteiten. Zo zit er bijvoorbeeld een netwerkscan in en kunnen andere kwetsbaarheden worden opgespoord. Avast is in ieder geval ook het proberen waard. Het is vaak ook een kwestie van uitproberen en kijken welke antivirus voor jou de beste is en welke het beste bevalt en de minste vertraging veroorzaakt als het antivirusprogramma op de achtergrond zijn werk doet. Avast! Free Antivirus is een van producenten die niet alleen voor Windows, maar ook gratis antivirus software voor mobiele apparaten aanbiedt.

Download Avast! Free Antivirus.

3. AVG AntiVirus Free

AVG is een van de grote namen in antivirus software en is een goed alternatief voor de betaalde antivirusprogramma’s. Het hoofdmenu is overzichtelijk en laat de status van je veiligheid zien. AVG draait verder vrijwel onzichtbaar in de taakbalk en je hebt geen last van irritante pop-ups. AVG Antivirus Free is gemakkelijk in gebruik en geeft een duidelijk overzicht op welke punten je pc nog verder beveiligd kan worden. Toch staat de gratis versie van AVG niet op nummer 1 in deze top 3, omdat AVG regelmatig gebruiksgegevens doorstuurt en verkoopt.

Download AVG Antivirus Free

Goede gratis virusscanner

Andere goede virusscanners die je kunt proberen zijn Avira Free Antivirus (gratis), Norton Antivirus (gratis proefversie) of Kaspersky Antivirus. Een gratis antivirusprogramma is beperkter dan een betaald antivirus pakket. Voor veel fabrikanten is het aanbieden van een gratis versie een goede manier om naamsbekendheid te krijgen en succesvoller te zijn met de verkoop van de betaalde versie van hun antivirusprogramma. Ook mogen gratis virusscanners meestal niet in een commerciële omgeving gratis gebruikt worden.

Bedrijven moeten per licentie betalen. Het gebruik van een gratis virusscanner biedt over het algemeen voor particulieren voldoende beveiliging tegen virussen, maar het is aan te raden om regelmatig te scannen op andere malware.

Windows Update belangrijk voor antivirus

Installeer altijd ook meteen updates voor Windows zodra deze beschikbaar zijn. Met updaters zoals Secunia PSI of ninite.com zorg je er daarnaast voor dat je andere software, zoals Java ook up-to-date houdt

Conclusie

Echt gratis bestaat niet. Zelfs met de beste gratis antivirus programma’s zul je zien dat er reclame verschijnt, of de makers proberen om je de betaalde versie van hun antivirus software te verkopen. Panda Antivirus Free is in ieder geval een van de betere gratis virusscanners met weinig impact op de prestaties van je pc of laptop.

Laat een reactie achter