Grote bestanden versturen? Zo doe je dat (gratis)

Wil je grote bestanden versturen? Hoe doe je dat zonder gebruik te maken van e-mail? We selecteren de 7 beste websites waarmee het versturen van grote bestanden tot wel 5GB geen enkel probleem is.

Grote bestanden versturen

Wil je grote bestanden versturen? De meeste mensen komen erachter dat je dan vaak tegen beperkingen aanloopt. Versturen via de mail blijkt geen optie, omdat je met limieten te maken krijgt. Bij Gmail mag je maximaal een attachment van 25 MB aan je mail koppelen.

Wanneer je grote bestanden versturen wilt, dan zijn deze al snel een stuk groter. Een paar foto’s op hoge resolutie, een filmpje of een mooie presentatie. Hoe kun je grote bestanden versturen? In dit artikel lees je hoe je dat eenvoudig en gratis doet.

Grote bestanden versturen? 6 beste manieren

Gelukkig bestaan er verschillende online diensten waarmee je probleemloos en snel grote bestanden kan versturen naar wie ook ter wereld. We hebben een opsomming van de 6 beste gratis manieren om grote bestanden te versturen voor je samengesteld.

1. WeTransfer

WeTransfer maakt het mogelijk om heel eenvoudig veel en grote bestanden naar één of meerdere personen te sturen. Met de gratis versie van WeTransfer verstuur je tot maar liefst 2GB per keer. Voor de meeste bestanden is dat ruim voldoende. Er is zelfs geen registratie nodig.

Het mooie van WeTransfer is dat het zo ontzettend gemakkelijk in gebruik is. Je vult simpelweg je eigen e-mailadres en dat van de ontvanger(s) in en selecteert welke bestanden je wilt versturen. Dat is alles.

Zo werkt grote bestanden versturen via WeTransfer:

 1. Ga naar wetransfer.com.
 2. Klik op ‘Voeg bestanden toe‘.
 3. Selecteer welke bestanden je wilt versturen.
 4. Type het e-mailadres van de ontvanger in het vak ‘Email naar’.
 5. Type je eigen e-mailadres in het vak ‘Je e-mailadres’.
 6. Geef in het tekstveld bij ‘Bericht’ een toelichting op de bestanden (niet verplicht).
 7. Klik op ‘Versturen‘.

Tijdens het uploaden van je bestanden zie je een overzichtelijke voortgangsindicator in procenten. Zodra deze op 100% staat, krijgt je ontvanger een e-mail van WeTransfer met een downloadlink. Doordat je ook jouw e-mailadres hebt ingevoerd, weet de ontvanger dat de bestanden van jou komen. De bestanden blijven 7 dagen beschikbaar voor downloaden.

WeTransfer grote bestanden versturen via downloadlink
Tip: heb je geen e-mailadres van de ontvanger, of wil je een bestand beschikbaar maken voor een grote groep mensen? Maak dan een downloadlink aan. Deze link verstuur je na het uploaden van je bestanden naar alle mensen die de bestanden moeten hebben.

WeTransfer grote bestanden versturen
WeTransfer grote bestanden versturen

Zo werkt het aanmaken van een downloadlink bij WeTransfer:

 1. Voeg je bestanden toe op dezelfde manier als hierboven.
 2. Klik niet op ‘Versturen’, maar op de drie puntjes links van ‘Versturen’
 3. Kies voor ‘Transferlink ophalen’.
 4. Klik op ‘Creëer mijn link’.
 5. Wacht tot je bestanden zijn geüpload.
 6. Klik op ‘Kopieer link’.
 7. Stuur de link naar iedereen die de bestanden nodig heeft.

Ga naar de site van WeTransfer.

2. TransferXL

Nummer twee in de lijst om grote bestanden te versturen is TransferXL. Deze dienst lijkt heel erg op WeTransfer. Ook bij TransferXL heb je geen account nodig om grote bestanden te versturen. En nog mooier: bij TransferXL mag je tot wel 5GB per keer versturen. Toch staat WeTransfer op nummer één, omdat bijna iedereen het kent en het veel vertrouwen onder de gebruikers heeft. TransferXL is nog wat minder bekend en daardoor zijn sommige mensen misschien wat huiverig om het te gebruiken. Deze angst is trouwens nergens voor nodig.

TransferXL is veilig en kan zelfs encryptie gebruiken om je bestanden te beveiligen. Je ontvangers geef je een wachtwoord waarmee alleen zij het bestand kunnen openen. Ook gebruikt TransferXL speciale technologie om grote bestanden snel te versturen. Dit gebeurt automatisch door je bestanden voor verzending te comprimeren. TransferXL detecteert automatisch vanuit welke locatie je grote bestanden wilt versturen en koppelt je aan de snelste en vaak dichtstbijzijnde server. Je krijgt na het versturen van je bestanden een mail, zodra de ontvanger jouw bestanden heeft gedownload.

TransferXL grote bestanden versturen

Zo werkt grote bestanden versturen via TransferXL:

 1. Klik op ‘Bestanden toevoegen’ of sleep een map in het venster.
 2. Selecteer de bestanden die je wilt verzenden.
 3. Kies de methode om je bestanden te delen (e-mail naar de ontvanger of downloadlink).
 4. Vul je eigen e-mailadres in.
 5. Vul het e-mailadres van de ontvanger in.
 6. Voeg eventueel een boodschap toe.
 7. Klik op ‘Versturen’.

Ga naar de site van TransferXL.

3. DropSend

Een ander alternatief voor WeTransfer is DropSend. Ook met deze dienst verstuur je eenvoudig grote bestanden via internet. DropSend werkt net zoals de vorige twee diensten door je bestanden te selecteren en het e-mailadres van de ontvanger in te vullen. Bij DropSend zijn er geen beperkingen in bestandsgrootte, maar mag je met een gratis account niet vaker dan 25 keer per maand grote bestanden versturen.

Het werkt prima, maar heeft als nadeel dus dat je jezelf wel moet registreren en dat je met een maandelijkse limiet te maken hebt. Mocht WeTransfer tijdelijk niet werken, dan is DropSend een goed alternatief voor WeTransfer.

DropSend grote bestanden versturen

Ga naar de site van DropSend.

4. SendAnywhere

SendAnywhere werkt iets anders dan de eerder genoemde sites waarmee je grote bestanden verstuurt. Je hoeft namelijk geen e-mailadres in te vullen en hebt ook niet te maken met een limiet in bestandsgrootte. Klinkt ideaal natuurlijk. Het verschil is alleen dat je bestanden maximaal 10 minuten te downloaden zijn.

Zo werkt grote bestanden versturen met SendAnywhere:
Kies de bestanden die je wilt uploaden en noteer de code die je daarbij krijgt. Verstuur deze code binnen een paar minuten naar de mensen die de bestanden nodig hebben. Zij moeten de link binnen 10 minuten aanklikken en de download starten.

SendAnywhere

Ga naar de site van SendAnywhere.

5. Dropbox

De meeste mensen kennen de naam Dropbox wel als een dienst voor online opslag van gegevens en bestanden. Met de basisversie van Dropbox krijg je 2GB aan opslagruimte. Na het uploaden van de bestanden, kun je jouw bestanden eenvoudig delen via een downloadlink.

Zo werkt het delen van grote bestanden via Dropbox:

 1. Log in bij Dropbox.
 2. Upload een bestand.
 3. Klik op het bestand en klik aan de rechterkant op ‘Share’.
 4. Kies voor delen via e-mail of een downloadlink.
 5. Het gedeelde bestand blijft vervolgens 24 uur beschikbaar voor download.

Dropbox

Ga naar de site van Dropbox.

6. Google Drive

Google Drive is de opslagdienst van Google en deels vergelijkbaar met Dropbox. Alleen is een Google Drive gekoppeld aan een Gmail-account. De bestanden op je Drive deel je eenvoudig met iedereen. Standaard krijg je in de gratis versie van Google Drive 15GB opslagcapaciteit.

Zo werkt het versturen van grote bestanden via Google Drive:

 1. Log in op Google Drive.
 2. Maak een map aan en upload je bestanden.
 3. Klik met je rechtermuisknop op het bestand of de map.
 4. Kies voor ‘Delen
 5. Selecteer of kies de e-mailadressen met wie je het bestand wilt delen, of kies voor het ophalen van een downloadlink.
 6. Geef mensen handmatig toegang tot de gedeelde map, als dat nodig is.

Bestanden delen in Google Drive

Ga naar Google Drive.

WeTransfer onbetwiste winnaar

Van alle opties is WeTransfer voor de meeste mensen toch de beste optie. Het werkt zonder registratie, je verstuurt zo vaak als je maar wilt en bent zeker van een snelle upload. Wanneer je tegen de limiet van 2GB aanloopt, dan kun je de bestanden altijd comprimeren in meerdere pakketjes van 2GB.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!