Harde schijf volledig wissen

Wil je een oude harde schijf helemaal leeg maken? Leer hoe je alle inhoud op een harde schijf compleet verwijderen kan. De harde schijf vernietigen is ook een mogelijkheid, maar dan is doorverkopen geen optie meer.

Harde schijf volledig wissen

Een harde schijf volledig wissen is erg belangrijk indien je een pc of laptop wilt verkopen en niet wilt dat een nieuwe eigenaar jouw gegevens of geschiedenis kan bekijken. Maar ook als je computer oud is en je hem niet verkoopt, is het geen fijne gedachte dat een ander jouw schijf uit het afval kan halen en de gegevens op jouw harde schijf kan zien. Hoe zorg je er nou voor dat je een harddisk volledig wissen kunt en wat moet je daarvoor doen? In dit artikel leggen we alle mogelijkheden uit om een harde schijf compleet leeg te maken.

Op internet bestaat een levendige handel in oude computers, maar ook losse harde schijven. Ze worden verkocht omdat de vorige eigenaar een grotere harddrive heeft gekocht, of een volledig nieuwe pc of laptop. Op een oude harde schijf staat meestal nog veel data van de vorige gebruiker. De meeste mensen willen – terecht – hun harde schijf of pc volledig leeg verkopen. We beschrijven de beste manieren waarmee een harde schijf wissen eenvoudig wordt. Alleen het verwijderen van bestanden door ze in de prullenbak te gooien en die vervolgens te legen is absoluut niet voldoende.

Methode 1 – Harde schijf zelf wissen en overschrijven

Als je niet heel veel belangrijke data op je pc hebt staan, dan kun je met het gratis programma CCleaner je oude gegevens overschrijven, zodat deze niet meer terug te halen zijn. Maak een back-up van alle bestanden die je eventueel wilt bewaren en verwijder daarna al je mappen en bestanden waarvan je niet wilt dat een ander ze in kan zien. Open vervolgens CCleaner. CCleaner zal alle plekken waar de verwijderde bestanden staan overschrijven. Om dat te doen ga je in CCleaner naar Opties, kies voor Instellingen en vink “Veilige bestandsopschoning (langzamer)” aan. Je kunt eventueel ook kiezen voor “Eenvoudige overschrijving”. Vink ook “MFT vrije ruimte wissen” aan. Op deze manier kun je je pc met een gerust hart verkopen of weggeven aan vrienden, kennissen of familie. Wil je een rigoureuze manier om echt alles van je harde schijf te verwijderen? Lees dan verder.

Methode 2 – Windows opnieuw installeren en harde schijf formatteren

Als je een originele Windows DVD hebt, of Windows kunt installeren vanaf een USB-stick, dan is dit een goede manier om je pc helemaal leeg te maken. Bij het installatieproces kun je kiezen op welke partitie je Windows wilt installeren. Hierbij kun je partities verwijderen en aanmaken, die vervolgens eerst geformatteerd zullen worden, waarna er een schone installatie van Windows op geïnstalleerd zal worden. Een nieuwe eigenaar zal zo niets meer van jouw historie of bestanden kunnen zien. Voor de meeste mensen is deze methode van harde schijf volledig wissen afdoende. Toch is het voor professionals of mensen met recovery software mogelijk om zelfs gegevens van geformatteerde schijven terug te halen. Als je echt gevoelige data hebt, dan wil je dat mogelijk ook voorkomen.

Methode 3: Harde schijf wissen zonder dat bestanden terughalen mogelijk is

Er bestaan nog een aantal andere manieren om echt zeker te weten dat zelfs met speciale recovery programma’s jouw gegevens op een gewiste harde schijf niet meer terug te vinden zijn. Je gaat je harde schijf niet alleen wissen en formatteren, maar gebruikt een speciaal (gratis) programma om je harde schijf volledig te wissen. Deze programma’s zorgen ervoor dat je gegevens niet alleen worden gewist, maar ook worden overschreven met data zonder enkele betekenis, waarna de harde schijf geformatteerd wordt. Gaat iemand vervolgens daarna nog proberen om gegevens terug te halen, dan krijgt men alleen de betekenisloze data te zien, en daar heeft men dus helemaal niets aan. Je data is echt voorgoed verdwenen en kunt de oude harde schijf of pc zonder zorgen verkopen of weggeven.

Een aantal programma’s die dit voor je kunnen doen zijn Killdisk of Eraser. Ook Darik’s Boot and Nuke (dban.org) doet hetzelfde, alleen moet je dit programma op een CD of DVD branden en daarmee opstarten. Na het opstarten verschijnt dan een menu met verschillende wismethodes. Het gemakkelijkste en snelste manier is de “Quick erase”-optie. Het wissen kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van je harde schijf. Na het wissen kun je eventueel een nieuwe Windows-installatie uitvoeren, of dit overlaten aan degene aan wie je de pc verkoopt of weggeeft.

Methode 4: harde schijf vernietigen

Wil je de oude harde schijf niet verkopen of weggeven? Dan is de harde schijf vernietigen een optie. Wel moet je hiervoor je pc of laptop openmaken en de harde schijf vinden en demonteren. Als dit gelukt is, is het meerdere malen slaan met een hamer, of het gedurende een dag onderdompelen in een emmer met zout water, of verbranden in een heet vuur meestal afdoende om een harde schijf volledig onbruikbaar te maken.

Ook bestaan er sterke magneten die de data op een harde schijf onherstelbaar kunnen vernietigen. Voor deze optie zul je een beroep moeten doen op gespecialiseerde bedrijven.

Data terughalen na formatteren?

Heb je een harde schijf geformatteerd, of heb je een andere schijf waarvan je de data terug wilt proberen te halen? Speciale data recovery programma’s zoals R-Studio kunnen je hierbij helpen. R-Studio is beschikbaar voor de Mac, Windows, en Linux en kan gegevens van harde schijf, USB en meer terughalen.

Laat een reactie achter