Hoe ongewenste toolbars uit browser verwijderen

De beste tips om irritante werkbalken of toolbars uit Chrome, Firefox, Internet Explorer of andere browsers snel en gemakkelijk te verwijderen.

Toolbars verwijderen

Toolbars (werkbalken in het Nederlands) zorgen ervoor dat je internet browser er ineens anders uitziet. In de meeste gevallen heb je bovenin beeld een extra regel gekregen met allerlei icoontjes en reclame. Sommige toolbars gaan zelfs zo ver dat ze je startpagina aanpassen en je je eigen startpagina helemaal kwijt bent. Bovendien wordt je computer er onnodig traag van en zie je reclame in beeld verschijnen. Hoe kom je snel van deze vervelende toolbars af?

Waar komen die irritante toolbars toch zo ineens vandaan? Meestal gebeurt het installeren van toolbars zodra je een (gratis) programma van internet hebt gedownload en daar onbewust bij de installatie een vinkje aan hebt laten staan. Hiermee heb je zelf toestemming hebt gegeven om de toolbar waar je nu last van hebt te installeren. Dat automatisch aanvinken doen de makers van dit soort programma’s bewust en heel onopvallend, om zo toch aan hun gratis software te kunnen verdienen. Als jij de toolbar gebruikt, krijgen zijn daar namelijk een commissie voor. Ook al let je goed op, het kan ineens gebeurd zijn. Zeker mensen met wat minder ervaring met downloaden en internet overkomt het vaak.

De bekendste toolbars die problemen veroorzaken

Toolbars die mensen het meest irriteren en waarover we ook de meeste vragen krijgen over hoe toolbars te verwijderen, zijn van:

 • Conduit toolbar
 • Ask.com toolbar
 • Mindspark toolbar
 • Delta Search toolbar
 • FastStart toolbar
 • SearchTheWeb toolbar
 • IncrediBar toolbar

Misschien ken je er wel een of meerdere van en heb je deze al eens moeten verwijderen of is dat nu het geval. We gaan je helpen om snel van deze troep af te komen en in het vervolg te voorkomen dat die vervelende toolbars opnieuw automatisch geïnstalleerd worden.

Toolbars gemakkelijk automatisch verwijderen met AdwCleaner

Het is mogelijk om de toolbar uit Chrome, Firefox of Internet Explorer handmatig te verwijderen, maar verreweg de meest prettige en handige manier om toolbars te verwijderen is het gebruik van de gratis software AdwCleaner. AdwCleaner zoekt en detecteert niet alleen toolbars, maar ook onbekende zoekbalken, ongewenste programma’s op je computer en gewijzigde instellingen die je niet zelf gedaan hebt. AdwCleaner scant de computer volledig, hoewel het geen virusscanner is. Na de scan krijg je een overzicht van alle gevonden ongewenste toolbars en andere reclamesoftware en kun je de toolbars gemakkelijk verwijderen. Download AdwCleaner.

Andere bekende gratis programma’s om toolbars te verwijderen zijn Avast! Free Antivirus, Revo Uninstaller, GeekUninstaller, of CCleaner.

Toolbars handmatig uit de browser verwijderen

We adviseren om met behulp van AdwCleaner de vervelende werkbalken (toolbars) te laten verwijderen. Lukt het daarmee helaas toch niet helemaal goed? Dan heb je altijd nog de optie om werkbalken via de instellingen van de browser uit te schakelen en/of te verwijderen. Hieronder staan een aantal link naar de manier hoe je in vier van de meest populaire browsers zelf handmatig toolbars verwijdert.

 • Toolbar uit Chrome verwijderen
 • Toolbar uit Firefox verwijderen
 • Toolbar uit Internet Explorer 9 en 10 verwijderen
 • Toolbar uit Safari verwijderen

Voorkomen van ongewenste toolbars

Let vooral altijd heel goed op wanneer je gratis software van internet downloadt en installeert op je computer. Zet alle vinkjes uit en zorg dat je alleen het programma zelf installeert. Let dus heel goed op bij installatie.

Linky.nl – Gratis links plaatsen, aanmelden en toevoegen.

Installeer altijd een goede virusscanner
Daarnaast is het echt belangrijk om een virusscanner te installeren. Ook al zijn toolbars geen echt virus, maar lastige en ongevraagde software, een goede virusscanner zal wel een melding geven en schadelijke software tegenhouden. Een antivirusprogramma is eigenlijk dus de basis van een goede beveiliging van je pc, laptop of computer. Er zijn veel gratis virusscanners te downloaden, waaronder AVG Free en Avast! Antivirus Free.

Als je zeker weet dat je computer bij de basis schoon is, wordt het voor aanvullende software, zoals het hierboven genoemde AdwCleaner aanzienlijk eenvoudiger om toolbars compleet te verwijderen.

Laat een reactie achter