iPad aansluiten op tv

Je iPad aansluiten op tv is een handige manier om het beeld van je iPad te vergroten en lekker vanaf de bank naar een film of een video te kijken. Op deze manier kun je ook gemakkelijk foto’s via je iPad op tv kijken.

iPad aansluiten op tv

Een iPad aansluiten op tv kan op een aantal verschillende manieren. Er zijn drie mogelijkheden die het meest gebruikt worden en vrij gemakkelijk zijn. De meest handige manier is het draadloos aansluiten van je iPad op tv, maar ook met een kabel is dit mogelijk.

Bekijk de onderstaande manieren op je iPad aan te sluiten op je televisie en kies afhankelijk van de beschrijving welke optie voor jou het meest geschikt is.

Hoe iPad aansluiten op tv?

De drie meest voorkomende manieren om een iPad op een televisie aan te sluiten zijn via:

  • Airplay (draadloos)
  • Chromecast (draadloos)
  • Adapter (bekabeld)

iPad aansluiten op tv met Airplay

AirPlay is manier om muziek, foto’s en video’s naar een apparaat te zenden (streamen). Zo kun je bijvoorbeeld een YouTube-filmpje vanaf je iPad of iPhone afspelen op een tv. Om van Airplay gebruik te maken heb je een iPhone, iPod touch, iPad, Apple TV of Mac nodig. Het werkt alleen tussen producten van Apple onderling (uitzondering daarop zijn sommige geluidssystemen van onder meer Denon, B&W, JBL, iHome en Marantz). Meestal wordt de kleine mediaspeler van Apple, de Apple TV, gebruikt om het signaal weer door te sturen naar een ander (niet Apple) apparaat. De Apple TV wordt aangesloten op een tv, die het signaal van Airplay via de Apple TV weer doorstuurt naar je grote televisie, waarop foto’s, video’s en audio vervolgens afgespeeld worden. Wanneer je een video of muziek afspeelt, klik je simpelweg op de AirPlay-knop aan de rechterkant.

Je iPad aansluiten op tv met Airplay een goede mogelijkheid. AirPlay is ook geschikt om bijvoorbeeld presentaties op een groot scherm te vertonen. De meeste mensen zullen echter wel een Apple TV mediaspeler moeten aanschaffen, om beelden van de iPad op hun tv te vertonen.

iPad aansluiten op tv met Chromecast

De bekende Chromecast van Google is ook in staat om het beeld van je iPad op tv weer te geven. In principe is de werking van de Chromecast te vergelijken met Airplay, maar is er een groot verschil. Met Airplay zie je een exacte kopie van het beeld op je iPad. Gebruik je een Chromecast, dan ben je afhankelijk van apps die het beeld vervolgens doorsturen naar je tv. Op zich werkt dit goed met apps zoals YouTube, Uitzending Gemist, RTL XL of Netflix. Wil je echter ook vaak foto’s of filmpjes kijken van je iPad op tv, dan kun je tegen beperkingen aanlopen. Niet elke app biedt namelijk de mogelijkheid om het beeld van je Ipad op televisie weer te geven, omdat er soms geen Chromecast-ondersteuning is.

Denk dus van tevoren goed na wat je precies wilt doen. Voor het kijken van Netflix, Uitzending Gemist en YouTube via je iPad is een Chromecast zeer geschikt en gemakkelijk in gebruik. Als je het exacte beeld van je iPad wilt weergeven, dan is dat met een Chromecast in combinatie met een iPad lastiger.

iPad op televisie aansluiten met kabel

We raden aan om AirPlay of een Chromecast te gebruiken om het beeld van je iPad op tv te laten zien. Als je daar problemen mee ervaart, het beeld is bijvoorbeeld niet soepel genoeg of de draadloze verbinding slecht, dan is het ook mogelijk om via een adapter je iPad op een televisie aan te sluiten. Afhankelijk van je type iPad bestaan hier adapters met een 30-pins aansluiting of een adapter met Lightning aansluiting. De oudere iPad-modellen, waaronder de iPad 1, iPad 2 en iPad 3 hebben een 30-pins connector. Alle nieuwere modellen hebben een Lightning connector. We raden vervolgens aan om hier een HDMI-adapter voor aan te schaffen. Deze HDMI-adapter stuurt zowel het beeld als het geluid door naar je tv, die overigens wel over een HDMI-in aansluiting dient te beschikken (de meeste moderne tv’s hebben er zelfs meerdere). De HDMI-adapter wordt ook wel digitale AV-adapter genoemd.

Aansluiten is vervolgens erg gemakkelijk: het ene gedeelte past op de iPad, op de plek waar je normaal gesproken de iPad zou opladen. In het andere deel van de kabel kun je een HDMI-kabel steken, die ook verbonden is met de HDMI-in aansluiting op je televisie.

Conclusie

Je iPad aansluiten op tv werkt goed met AirPlay in combinatie met een Apple TV-kastje. Op deze manier kun je het beeld van je iPad compleet kopiëren naar je televisie. Wil je alleen beeld van YouTube, Netflix of Uitzending Gemist op je tv kijken, dan is een Google Chromecast een goedkopere oplossing. Werken beide opties niet goed voor je, dan is je iPad aansluiten via een kabel ook een mogelijkheid, hoewel we een draadloze verbinding over het algemeen toch wat prettiger vinden werken en het minste ‘gedoe’ oplevert.

Laat een reactie achter