iPad werkt niet meer of loopt vast

Ook een iPad loopt weleens vast, start niet meer op of werkt niet meer. Hoe kom je erachter wat het probleem is en wat zijn de oplossingen om je iPad weer snel te kunnen gebruiken?

iPad loopt vast of werkt niet

Hoe mooi de producten van Apple ook zijn, elke iPad kan helaas ook vastlopen of het ineens niet meer doen. Hoewel de kans hierop met een product van Apple wel wat kleiner is, zijn storingen aan een iPad of Iphone geen onbekend verschijnsel. Maar hoe los je een storing aan een iPad zelf op? Wat moet je doen om dit vaak onmisbaar geworden apparaat weer opstarten zodat je snel weer verder kunt met je activiteit?

Bij problemen met je tablet is het belangrijk om duidelijk te hebben wat er precies mis mee is. Soms wil een iPad niet meer opladen, is hij te warm geworden of loopt hij gewoon vast en reageert hij niet meer. Elk probleem heeft gelukkig een passende oplossing (of zelfs meerdere). In dit artikel tonen we de meest voorkomende problemen en storingen die iPads kunnen geven en tips hoe je deze weer zelf oplost.

Als je iPad het nog wel doet (niet is vastgelopen), dan kun je binnen de app “Instellingen” mogelijk al de oplossing vinden. In dit menu kun je namelijk veel belangrijke instellingen wijzigen en keuzes maken.

Wifi op de iPad werkt niet meer

Als wifi op je iPad wegvalt of niet meer werkt, dan zijn er een aantal oplossingen mogelijk. Gemiddeld heeft een iPad een wifi-bereik van ongeveer 30 meter (de oude versies ongeveer 10 meter minder). Als je wifi-verbinding niet meer werkt, probeer dan eerst om eens wat dichter bij de router te gaan zitten of staan.

Als je wel verbinding met wifi hebt, maar het signaal valt steeds weg terwijl je niet ver van de internetrouter bent, probeer dan om je IP-adres te vernieuwen. Daarvoor ga je naar Instellingen, klik op Wi-Fii en klik daarna op de blauwe letter ‘i’ aan de rechterkant van je netwerk. Klik op ‘Vernieuw lease’ onder de IP-gegevens. Als je dit gedaan hebt zal je verbinding met de router vernieuwd worden.

iPad gaat niet meer aan

Een iPad die helemaal niet meer aan gaat kan erg frustrerend zijn. Controleer eerst of de accu niet helemaal leeg kan zijn. De meeste iPads kunnen met een volledig opgeladen batterij ongeveer 7 tot 8 uur werken. Als je niet zeker weet of de accu nog vol is of misschien wel helemaal leeg is, sluit je iPad aan op het lichtnet en laad hem minimaal een uur op. Het oplaadscherm zou binnen enkele minuten moeten verschijnen. Verschijnt het oplaadscherm niet, of in ieder geval niet binnen een uur, controleer dan de aansluiting en de kabel. Misschien is het mogelijk om een andere USB-kabel of adapter te gebruiken.

Gaat de iPad inmiddels wel aan, maar blokkeert hij bij het opstarten? Blijft het Apple-logo bijvoorbeeld lang staan of is het scherm rood of blauw? Probeer dan het volgende:

  • Sluit de iPad aan op een pc en ga naar iTunes
  • Herstart de iPad terwijl het op een pc is aangesloten en houd de knoppen ingedrukt
  • Het scherm Herstelmodus zou moeten verschijnen
  • Kies ‘Werk bij’ als u gevraagd wordt om te herstellen of bij te werken
  • iTunes probeert vervolgens iOS opnieuw te installeren zonder je gegevens te verwijderen.

Het downloaden en installeren kan ongeveer een kwartier duren. Als het langer duurt, probeer de stappen dan nog een keer te herhalen.

iPad loopt vast

Soms stopt je iPad zonder reden. Het scherm bevriest of reageert niet meer op je vingers. Grote kans dat je iPad vastgelopen is. De oorzaak zit meestal in de software. Probeer het volgende:

Druk twee keer op de Home-knop. Je iPad zal alle openstaande apps tonen. Veeg vervolgens het icoontje van de vastgelopen app naar boven, zodat het verdwijnt. Reageert je iPad weer? Mooi. Als het niet geholpen heeft, dan zit je iPad echt behoorlijk vast. Probeer daarom een soft reset uit te voeren.

iPad resetten, hoe?

Er zijn veel redenen waarom je een iPad moet resetten. Dat kan je al gerust doen wanneer je iPad traag is, of apps niet meer zo snel werken zoals je gewend was. Ook als je iPad is vastgelopen is een Soft Reset een goede manier om weer verder te kunnen werken. Een Soft Reset voer je uit door de sluimerstand-knop ongeveer vijf seconden ingedrukt te houden. Als dat goed gaat, verschijnt de optie ‘Zet uit’. Zo kun je de iPad uitschakelen. Als het apparaat vervolgens uitgeschakeld is, kun je de Sluimerstand-knop weer indrukken en start je iPad als het goed is weer gewoon op en werkt alles weer.

Lukt het nog steeds niet? Dan kun je de hele iPad resetten (een iPad Hard Reset). Druk hiervoor de sluimerstand-knop samen met de Home-knop gelijktijdig in. Het scherm wordt zwart en je ziet het logo van Apple verschijnen. Je iPad start opnieuw op en zal als het goed is het weer prima doen. Goed om te weten is dat bij een harde reset de gegevens op de iPad niet worden gewist. Een harde reset werkt zelfs als het scherm helemaal zwart is en de knoppen niet reageren.

Langer met de iPad werken

Dim je scherm. Om de helderheid van je iPad aan te passen ga je naar ‘Instellingen’, kies ‘Beeldscherm en helderheid’ en schakel automatisch aanpassen uit. Als je de helderheid van het beeldscherm op een waarde tussen 50 en 75 procent instelt, kun je de accuduur van je iPad aanzienlijk verlengen.

Schakel ook bluetooth uit als je hier geen gebruik van maakt. Veel mensen gebruiken bluetooth voor het koppelen van een toetsenbord, muis, speakers of telefoon. Bluetooth op de iPad uitschakelen doe je gemakkelijk door op de Bluetooth-knop te klikken en het schakelaartje naar ‘uit’ te bewegen.

iPad accu kapot?

Hebben alle pogingen niet geholpen? Dan kan het zijn dat je accu kapot is. Als de batterij van een iPad defect of stuk is, dan kun je hem gelukkig laten vervangen. Dit is helaas niet zelf te doen. Hiervoor zul je je iPad naar Apple moeten terugsturen of een gespecialiseerde iPad reparatie in moeten schakelen. Neem ook contact op met Apple Support als:

  • Je na het uitvoeren van de reset-stappen nog steeds een zwart scherm blijft zien
  • Het scherm zwart blijft, maar ook waarschuwingen, geluiden en trillingen hoort
  • Het scherm is ingeschakeld, maar niet reageert op tikken, vegen of andere handelingen
  • De iPad niet geforceerd herstart kan worden omdat de knoppen niet reageren
  • De iPad alleen maar een Apple logo laat zien, of een geheel gekleurd scherm

Conclusie

Gelukkig zijn de meeste problemen met een vastgelopen iPad gemakkelijk zelf op te lossen. Meestal doet volledig opladen en een Soft of Hard Reset wonderen en is het niet nodig om een beroep te doen op Apple Support. Wist je trouwens dat je iPad op tv aansluiten mogelijk is?

Laat een reactie achter