iPhone laadt niet op? De beste tips en oplossingen

Wil je een iPhone opladen met een kabel, maar laadt je iPhone niet meer op? Veel mensen krijgen hier ergens tijdens de levensduur van hun Apple iPhone mee te maken. Wat kun je doen als je telefoon niet wil laden?

iPhone laadt niet op

Je iPhone laadt niet op? Niets is vervelender dan dat! Dat snappen we heel goed. Juist op het moment dat je iPhone een nieuwe lading nodig heeft, werkt het opladen niet. De meeste mensen hebben dit helaas wel een of meerdere keren meegemaakt. Zeker bij de wat oudere iPhones gebeurt het vaker.

Opladen iPhone werkt niet?

Gelukkig kun je problemen met het opladen van een iPhone meestal eenvoudig zelf verhelpen, als je tenminste weet wat je moet doen. We geven vijf tips waarmee het opladen van je iPhone weer zou moeten lukken.

iPhone opladen lukt niet? De beste tips om weer te kunnen opladen

Je iPhone laadt niet op als er problemen zijn met de oplaadkabel, de stroomtoevoer, je iPhone accu of als er bijvoorbeeld vuil of stof in de oplaadpoort van je iPhone zit. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een storing in het opladen. Ook is er een bij Apple bekend probleem met de iPhone XS en toestellen die draaien op iOS 12. Is je iPhone helemaal leeg en gaat hij niet meer aan? Dan kan er ook een ander probleem zijn. Probeer in dat geval altijd minimaal vijf minuten te wachten voordat je je iPhone weer aanzet. Het duurt namelijk even voordat je iPhone voldoende vermogen heeft om op te starten.

We bespreken hieronder de mogelijke oplossingen voor als je iPhone niet meer op wil laden.

1. iPhone laadt niet op door problemen met de kabel
2. Opladen iPhone lukt niet door vuil of stof in de oplaadpoort
3. iPhone laadt niet op, doordat er geen stroom op de adapter staat
4. Je iPhone krijgt te weinig stroom via USB om op te laden
5. iPhone opladen werkt niet door slechte batterij. iPhone accu vervangen?

1. iPhone laadt niet op door problemen met de kabel

iPhone kabel werkt niet

In de meeste gevallen zit het oplaadprobleem niet in je iPhone, maar bij de kabel. Een goede tip is daarom om je telefoon eerst eens aan te sluiten op een andere kabel (als je die hebt, of iemand in de buurt is met een iPhone oplaadkabel). Zo kun je eenvoudig controleren of je een kabelbreuk hebt, of er een ander probleem is. Ook een originele Lightning-kabel van Apple heeft helaas niet het eeuwige leven. Krijg je tijdens het aansluiten van je kabel op je iPhone de melding dat je oplaadkabel niet is goedgekeurd, dan weigert je iPhone soms om op te laden. Dit komt regelmatig voor bij niet originele iPhone oplaadkabels. Probeer je iPhone dus op te laden met de originele Apple-oplaadkabel.

2. Opladen iPhone lukt niet door vuil of stof in de oplaadpoort

iphone opladen lukt niet door stofIn de aansluitpoort van je iPhone zitten zeer kleine en gevoelige elektronische connectors (goudkleurige pinnetjes). Na veel gebruik, of het verblijven in een stoffige of vieze omgeving (werk, strand, etc.), kan er zand, stof of ander vuil vastzitten in je oplaadpoort. Dit kun je soms duidelijk zien zitten. In dat geval is het zaak om je Lightning-connector schoon te maken. Dit kun je voorzichtig doen met bijvoorbeeld een tandenstoker. Wees daarbij wel voorzichtig, zodat je de pinnetjes niet beschadigt. Durf je dit niet aan? Dan kun je ook eerst proberen om hard en gericht lucht in de oplaadpoort te blazen.

3. iPhone laadt niet op, doordat er geen stroom op de adapter staat

iPhone oplader kapotHet is misschien een open deur, maar het komt vaker voor dan je denkt. Laad je de iPhone op via een adapter op 220 V of met een verlengsnoer? Controleer dan eens of er wel stroom op je adapter staat. Soms moet er op een stekkerblok nog een schakelaar worden omgezet, of werkt een stopcontact simpelweg niet. Op openbare plaatsen zoals een café of vliegveld komt dit regelmatig voor.

4. Je iPhone krijgt te weinig stroom via USB om op te laden

Werkt je iPhone opladen via USB niet? Als je zeker weet dat je oplaadkabel goed is, dan kan het ook nog zo zijn dat het apparaat waarop je USB-kabel is aangesloten niet voldoende stroom levert. Dat kan het geval zijn wanneer er al meerdere apparaten via usb zijn aangesloten, of het apparaat simpelweg niet meer dan een bepaald ampèrage kan leveren. Veel USB-poorten leveren maximaal maar 0,5A tot 1A, waardoor het opladen van je iPhone heel langzaam gaat, of helemaal niet meer lukt. Oplossing: gebruik een andere USB-poort, of opladen via het lichtnet / 220 V iPhone adapter.

5. iPhone opladen werkt niet door slechte batterij. iPhone accu vervangen?

Hoe weet je of de iPhone accu niet meer goed is en vervangen moet worden? Dit kun je het beste controleren met een app, waarmee je de huidige prestaties kunt vergelijken met toen je iPhone nieuw was. Geekbench 4 is daarvoor erg geschikt. Ook kun je de iPhone batterij controleren door coconutBattery voor Mac te installeren. Hiermee zie je precies welk percentage van de originele capaciteit je iPhone nog heeft. Scoort jouw iPhone opvallend laag in de tests, of is de batterij ruim onder de 80 procent gekomen? Dan is het een goed idee om je iPhone accu te vervangen.

Iphone opladen gaat langzaam of niet meer tot 100%

Het lijkt soms alsof je telefoon helemaal niet meer oplaadt, maar ongemerkt gaat het iPhone opladen gewoon heel langzaam. Zo langzaam dat het lijkt alsof het opladen niet meer werkt. Probeer je iPhone daarom op te laden via het stopcontact met een originele kabel en oplader en kijk of het opladen daarmee wel snel gaat. Laadt de iPhone wel op, maar haalt de lading de 100 procent niet meer? Dan kan een oplossing zijn om je batterij opnieuw te kalibreren.

Hoe kaliberen van iPhone batterij?

Soms is het nodig om je iPhone batterij te kaliberen. Dat betekent dat je alle losse accucellen langzaam op dezelfde spanning laat komen. Na verloop van tijd kunnen de individuele cellen in je accu namelijk uit balans raken. Sluit je iPhone aan met de originele oplader en kabel en druk daarna tegelijkertijd de aan/uit-knop en de home-knop in. Wacht tot het Apple logo verschijnt. Jouw iPhone gaat dan de accu kalibreren. Is dat gebeurd? Laad je iPhone dan op tot hij helemaal vol is. De laatste 5% laden gaat waarschijnlijk heel erg langzaam. Dit is normaal. Als je iPhone op 100% staat, dan laat je hem nog een uur tot anderhalf uur aan de oplader verbonden. Daarna is je batterij weer helemaal gekalibreerd.

Tip: heb je problemen met je oplaadkabel en ondersteunt je iPhone draadloos opladen? Dan is het een goed alternatief om draadloos opladen te proberen. Zo krijg je ook met stof of vuil in de oplaadpoort, of met een defecte kabel je iPhone toch weer helemaal opgeladen!

Laat een reactie achter