Laptop aansluiten op tv? Zo doe je dat

Laptop aansluiten op tv

Wil je jouw laptop aansluiten op tv, maar werkt het niet of lukt het niet? Een laptop of macbook aansluiten op tv zorgt ervoor dat je het beeld van jouw laptop op groot scherm laat zien. Ook het geluid hoor je via de speakers van je tv of een los aangesloten soundbar. Dat maakt het geven van een presentatie of het kijken van een film een stuk leuker!

Foto’s van laptop op televisie bekijken

Wil jij ook de foto’s op je laptop op televisie bekijken? Er bestaan veel verschillende methoden om je laptop op tv aan te sluiten. We leggen je graag uit hoe je dat makkelijk doet. Ook als het aansluiten van je laptop op tv niet werkt, kun je deze manieren gebruiken om het probleem eenvoudig op te lossen.

Manier #1: Gebruik de HDMI-aansluiting van je laptop en tv

Een laptop of MacBook aansluiten op TV is het gemakkelijkst door de HDMI-aansluiting te gebruiken. Tegenwoordig vind je die op elke moderne laptop. Bij Mac computers heb je soms een speciale HDMI-adapter nodig om jouw Mac op een tv aan te sluiten. Als jouw laptop standaard al een HDMI-aansluiting heeft, sluit deze dan via een HDMI-kabel aan op de HDMI-ingang van je tv.

Heeft je Macbook een USB-C- of Thunderbolt 3 (USB-C)-poort? Gebruik dan een adapter, zoals de Apple USB-C naar digitale AV multipoort adapter. Ook vind je soms een ‘Mini DisplayPort’ op je Mac. Daarvoor heb je een Mini DisplayPort naar HDMI-adapter nodig. Soms zit deze al standaard aan een kabel die je alleen nog maar in je tv hoeft te steken.

HDMI kabel laptop op tv aansluiten

Heb je de HDMI-kabel tussen je laptop en tv aangesloten? Dan hoef je alleen nog op je tv de juiste bron te selecteren. Kies voor de HDMI-ingang als input. Vaak heb je daarbij de keuze tussen HDMI 1, 2, 3 of 4. Het is belangrijk dat je het juiste nummer ziet. Dat nummer vind je terug op de achterkant van je televisie bij de HDMI-ingangen. Sommige tv’s detecteren het trouwens automatisch wanneer je een extern apparaat zoals een laptop of Macbook via HDMI aansluit. Gemak dient de mens.

Ook het geluid van je laptop of MacBook speelt via de HDMI-kabel via de speakers van je tv of aangesloten audio-apparatuur af. Ideaal! Gebruik voor de best mogelijke beeldkwaliteit een korte HDMI-kabel.

Manier #2: Gebruik een Chromecast voor laptop aansluiten op tv

Een Google Chromecast is een briljant apparaatje waarmee je het beeld van jouw laptop of smartphone eenvoudig naar je tv stuurt. Alles gaat draadloos en op hoge kwaliteit. De Chromecast sluit je aan op de HDMI-ingang van je tv. De Chromecast ontvangt daarna de gegevens via je wifi-netwerk en speelt beeld en geluid op je tv af.

Bovendien hebben veel apps ingebouwde ondersteuning voor de Chromecast. Zoals YouTube, Netflix, Videoland, Disney Plus en videospelers. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een app voor met een Cast-icoon. Eigenlijk gebruik je jouw laptop, smartphone of tablet dan als afstandsbediening. Je Chromecast speelt namelijk zelf een video of serie af via zijn eigen wifi-verbinding. Op jouw telefoon of laptop kun je de video wel starten, pauzeren of stoppen.

laptop op tv chromecast
Eenvoudig je laptop op televisie aansluiten met een Chromecast

Wil je het volledige scherm van je laptop, telefoon of tablet ‘casten’? Dat kan ook. In Chrome vind je een Cast-icoon waarmee je dat doet. Ook is het via je Google Home-instellingen binnen Android mogelijk om het beeld van je smartphone te casten. Dat is bijvoorbeeld ideaal als je jouw foto’s van je telefoon direct op een groot scherm aan je publiek wilt laten zien. Ook presentaties kun je op die manier geven. We raden hem aan en gebruiken vooral de Chromecast om beeld van de laptop naar tv te sturen. Check: Google Chromecast kopen voor slechts € 39

laptop beeld naar televisie
Stuur met een Chromecast het laptop beeld naar je televisie

Manier #3: laptop aansluiten op tv met VGA-kabel en losse audiokabel

Is je laptop of tv erg oud? Dan is de kans groot dat er op een of beide apparaten geen HDMI-aansluiting zit. Als oplossing kun je dan een VGA-aansluiting gebruiken. Deze heeft meestal een blauwe kleur. Via een VGA-kabel sluit je dan je laptop op tv aan. Op je tv selecteer je dan niet HDMI, maar VGA als bron. VGA is alleen geschikt om beeld mee door te sturen. Als je ook het geluid via je tv wilt horen, dan moet je een losse audiokabel gebruiken. Deze stop je in de 3,5 mm headphone-uitgang van je laptop of MacBook en gaat naar je tv (vaak tulp-aansluiting), of naar losse speakers.

Tip: heeft je televisie wel HDMI, maar je laptop een ouderwetse VGA-aansluiting? Gebruik dan een adapter die de audio en het beeld combineert naar een HDMI-signaal. Ook andersom kun je de adapter gebruiken, alleen heb je dan wel een losse audiokabel voor het geluid nodig. Het kan een hoop gedoe zijn, dus investeren in een nieuwe tv en/of laptop is ook vaak een goed idee. Dan heb je meteen ook de beste beeldkwaliteit. De kwaliteit van VGA is namelijk wel wat slechter dan HDMI.

Google Chromecast kopen voor slechts € 39

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!