Mail terughalen in Outlook of Gmail? Volg deze stappen

Een mail terughalen in Outlook? Gelukkig kan dat. Het gebeurt vaker dan je denkt dat mensen een fout maken, vergeten een bijlage toe te voegen of in haast of emotie dingen typen waarvan ze direct spijt hebben. Een mail intrekken in Outlook doe je zo.

Mail terughalen Outlook

Een mail terughalen in Outlook? Soms heb je net op verzenden geklikt en weet je direct dat je een fout hebt gemaakt. In de haast iets belangrijks vergeten te melden, of juist iets gezegd waarvan je eigenlijk niet wil dat de ontvanger jouw mail leest. Het enige waar je aan denkt: die verzonden mail in Outlook intrekken, zo snel mogelijk!

Gelukkig kan dat. Het gebeurt vaker dan je denkt dat mensen een fout maken, vergeten een bijlage toe te voegen of in haast of emotie dingen typen waarvan ze direct spijt hebben. Een verzonden mail in Outlook terughalen kan gelukkig. Ook voor Gmail is het trouwens mogelijk. Volg het stappenplan en je mail is onder een aantal voorwaarden nog terug te halen, zonder dat de ontvanger jouw mail kan lezen.

Verzonden mail terughalen Outlook

Een verzonden mail terughalen in Outlook doe je in slechts 5 kleine stappen:

  1. Ga in Outlook naar je ‘Verzonden items’ en dubbelklik op de verzonden mail die je wilt terughalen.
  2. Klik op ‘Acties’.
  3. Kies ‘Bericht intrekken’.
  4. Vink aan: ‘Ongelezen kopieën van dit bericht verwijderen
  5. Vink aan: ‘Voor iedere geadresseerde laten weten of intrekken is gelukt of mislukt.

bericht intrekken outlook

Dat is alles! Wel is het goed om te weten dat het intrekken van een mail in Outlook alleen werkt als de geadresseerde ook Outlook gebruikt en je mail nog niet door de ontvanger is geopend.

Ook goed om te weten: wanneer het intrekken of terughalen van mail in Outlook wel lukt, dan ziet de ontvanger staan ‘Dit bericht is ingetrokken’. Mogelijk heb je nog wel iets uit te leggen, maar de inhoud van de mail ziet de ontvanger in ieder geval niet.

Verzonden mail terughalen Gmail

Mail terughalen in Gmail

Ook in Gmail kun je verzonden mail intrekken of terughalen. Binnen Gmail heet die optie ‘Verzenden ongedaan maken‘. Het intrekken van een mail via Gmail moet je standaard wel binnen slechts 5 seconden na het versturen activeren. Best een korte periode dus. Je kunt die periode wel verlengen tot maximaal 30 seconden ‘annuleringsperiode’

Bij elke mail die je via Gmail verstuurt krijg je de optie om binnen 5 seconden te annuleren en je mail terug te halen. Let maar eens op. Direct nadat je op ‘Send’ hebt geklikt, verschijnt links onder in beeld een pop-up in het zwart. Daarop kun je op ‘Ongedaan maken’ klikken. Doe je dat niet? Dan is de mail verzonden.

Verzonden mail terughalen in Gmail, tijd verlengen

Om jezelf wat meer bedenktijd te geven bij het verzenden van een mail vanuit Gmail, verleng je de tijd van ‘Ongedaan maken’ naar het maximum van 30 seconden. Dat doe je in 5 makkelijke stappen:

  1. Klik in Gmail rechts boven in beeld op het tandwiel-icoon.
  2. Klik op ‘Instellingen
  3. Klik op het tabblad ‘Algemeen
  4. Geef bij de optie ‘Verzenden ongedaan maken‘ aan dat de annuleringsperiode 30 seconden moet zijn.
  5. Klik onderaan de pagina op ‘Wijzigingen opslaan

En klaar! De volgende keer als je spijt krijgt van een verzonden mail in Gmail, een bijlage vergeten bent of een domme fout hebt gemaakt, kun je jouw verzonden mail in Gmail snel intrekken. De verzending van je mail wordt dan direct ongedaan gemaakt.

Gmail verzenden ongedaan maken

Tip: als je in Gmail niet binnen 30 seconden je verzonden mail intrekt, dan is je bericht definitief verzonden. In Outlook heb je de tijd totdat de ontvanger zijn mail nog niet gelezen heeft.

Te laat met mail terughalen?

Wanneer het intrekken van verzonden mail in Outlook of Gmail om wat voor reden dan ook niet lukt, of je te laat bent, raak dan niet in paniek. Iedereen verstuurt weleens een mail waar hij of zij achteraf spijt van krijgt. Probeer in ieder geval niet impulsief te reageren. Bedenk wat de gevolgen van jouw mail kunnen zijn. Heb je slechts een stomme typefout gemaakt of ben je een attachment vergeten? Stuur er dan gewoon een mailtje achteraan.

Heb je iemand beledigd of is er per ongeluk een roddel verstuurd die de ander niet had mogen zien? Gaat het om gevoelige informatie waarvan je niet wilt dat de ontvanger die onder ogen krijgt? Helaas is de mail verzonden en niet meer in te trekken, of al door de ontvanger gelezen. Blijf altijd eerlijk en loop even naar de ontvanger toe en leg de situatie uit. Als deze niet in de buurt is, bel er dan even achteraan. Grote kans dat je verontschuldiging of uitleg dan beter overkomt. Bied ook zeker je excuses aan als dat nodig is. Wedden dat jij je er drukker om maakt dan degene aan wie je de mail verstuurde?

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!