Microfoon werkt niet? Top 10 mogelijke oorzaken en oplossingen

Je microfoon werkt niet? Als je microfoon het niet doet op het moment waarop je hem nodig hebt, dan is dat erg vervelend. Met deze oplossingen doet je microfoon het snel weer.

Microfoon werkt niet

Je microfoon werkt niet? Of je nu een ingebouwde microfoon of een externe usb-microfoon gebruikt, als je microfoon het niet doet op het moment waarop je hem nodig hebt, dan is dat erg vervelend. Je wilt misschien een video opnemen, een Skype-gesprek voeren of in een online game elkaar kunnen horen. Zonder goed werkende microfoon wordt dat allemaal heel lastig.

Als je microfoon niet werkt, dan is het zaak om dat probleem snel op te lossen. Soms werkt een microfoon niet meer na een Windows 10 update, of is er iets anders aan de hand. In dit artikel helpen we je stap voor stap het probleem op te lossen. Er is altijd een oplossing die werkt. Wanneer je alle aansluitingen en instellingen voor je microfoon controleert, is de kans groot dat jouw microfoon het binnen de kortste keren weer doet.

Microfoon werkt niet in Windows 10

De meeste problemen als de microfoon niet werkt is dat in Windows 10. Het maakt daarbij nog verschil of je op een laptop gebruikmaakt van de ingebouwde microfoon, of een externe microfoon met een usb-aansluiting. Kijk in de lijst met oplossingen en probeer welke voor jouw microfoon werkt. Doet je microfoon het niet na het proberen van een oplossing? Ga dan door naar de volgende mogelijke oplossing. Je vindt er meer dan 10 in dit artikel.

Tip 1: Controleer of de microfoon is aangesloten

Deze oplossing gaat over een externe microfoon. Vaak hebben deze een usb-aansluiting, of een 3,5 mm jack dat je in de microfoonaansluiting van je laptop of geluidskaart op je pc aansluit. Op laptops is het handiger om een externe microfoon met usb-aansluiting te gebruiken, omdat het aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang niet altijd werkt.

Dat kan de reden zijn waarom je niets hoort. Gebruik je een pc? Kijk dan of jouw microfoon met 3,5 mm plug is aangesloten op de roze ingang. Groen of zwart zijn namelijk bedoeld voor de uitgang van geluid.

Microfoon ingang pc
Sluit je microfoon aan op de roze ingang van je geluidskaart.

Tip 2: Controleer of jouw microfoon op mute staat

microfoon windows 10 werkt niet mute
Staat er een kruisje naast of in je speaker icoon? Dan staat je geluid en je microfoon op ‘mute’ (dempen of stil)

Aansluitingen gecheckt? Werkt je microfoon nog niet? Controleer dan of jouw microfoon niet op ‘mute’ (dempen) staat. Op sommige externe microfoons is dat een fysieke schakelaar. Kijk of je zo’n mute-knop op jouw microfoon vindt. Haal je microfoon van de mute-stand als dat zo is.

Gebruik je een interne microfoon? Dan is het heel goed mogelijk dat jouw microfoon in Windows op mute (dempen) staat. Zo controleer je dat in Windows 10:

 

 1. Klik op het Windows-logo links onderin beeld.
 2. Ga naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Systeem’.
 4. Selecteer ‘Geluid’.
 5. Kijk in de lijst onder ‘Invoer’ of je microfoon daar geselecteerd staat en klik vervolgens op ‘Apparaateigenschappen
 6. Controleer of er geen vinkje staat bij ‘Uitschakelen’.
 7. Ga nu naar ‘Extra apparaateigenschappen’ en klik op het tabblad ‘Niveaus
 8. Als het volume gedempt (‘mute’) wordt, dan zie je een duidelijk mute-symbool (zie icoon hierboven). Is dat zo? Klik erop en stel het volume in op minimaal 50. Hoger mag ook, maar dan kan het geluid overstemd klinken. Experimenteer hier gerust mee.

microfoon volume instellen windows 10

Tip 3: Microfoon werkt niet? Check of de usb-kabel er wel goed in zit

Een veelvoorkomend probleem met externe microfoons die niet werken, is de fysieke aansluiting. Zit de kabel in de juist input-aansluiting? Controleer ook of de connector goed verbinding maakt. Doe dit door de connector er een keer uit te halen en weer in te doen. Wacht een seconde of 15. Kijk of Windows of je Mac de microfoon weer herkent. Dat zie je in een popup in beeld.

Tip 4: Controleer op kabelbreuk

Een ander probleem is een eventuele kabelbreuk. De vaak dunne kabels van goedkope externe microfoons of headsets willen nogal eens een breuk ergens in de kabel hebben. Probeer tijdens een testopname eens wat te wiebelen met de kabel. Werkt de microfoon dan met vlagen wel? Dan weet je dat er een kabelbreuk zit. Vervangen is dan de beste optie.

Tip 5: Selecteer je microfoon als USB-audioapparaat

Op sommige pc’s of laptops moet je jouw microfoon als voorkeurs usb-audioapparaat instellen. Daarnaast werken sommige microfoons in Windows 10 alleen als je specifiek aangeeft dat je microfoon het voorkeursapparaat is en ingesteld staat om geluid te kunnen opnemen. Zo stel je jouw microfoon als voorkeursapparaat in:

 1. Klik op het Windows-logo links onderin beeld.
 2. Ga naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Systeem’.
 4. Selecteer ‘Geluid’.
 5. Ga naar ‘Apparaateigenschappen’ en klik daarna op ‘Extra apparaateigenschappen
 6. Controleer of je microfoon op het tabblad ‘Algemeen’ ingesteld staat als ‘Dit apparaat gebruiken (inschakelen)

microfoon apparaateigenschappen

Tip 6: Update de drivers voor jouw microfoon

Veel laptops en macs zijn afhankelijk van drivers om de microfoon te laten werken. Je microfoon doet het niet? Controleer dan of je drivers nog goed zijn. Vooral als je microfoon ineens niet meer werkt, is de kans groot dat je microfoon drivers na een Windows 10 update niet meer goed werken. Zo los je het op voor de meeste merken laptops, zoals HP, Lenovo, Asus, Acer en Dell:

Nieuwe drivers (stuurprogramma’s) herkent Windows 10 vaak automatisch. Is dat niet het geval, download de laatste drivers dan via de website van de fabrikant van je laptop. Volg daarna de instructies na het starten van het programma.

Handmatig updaten van de microfoon drivers gaat als volgt:

 1. Type ‘apparaatbeheer’ in de zoekbalk van Windows (via het vergrootglas links onderin beeld).
 2. Selecteer de categorie ‘Audio-invoer en -uitvoer’.
 3. Dubbelklik in de lijst op je microfoon.
 4. Klik op het tabblad ‘Stuurprogramma’.
 5. Druk op de knop ‘Stuurprogramma bijwerken
 6. Kies voor ‘Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware’ (wanneer je nieuwe drivers hebt gedownload)

microfoon drivers bijwerken

Tip 7: Check de plaatsing van je microfoon

Misschien doet je microfoon het wel, alleen hoor je niet wat er wordt opgenomen. Niet elke microfoon is namelijk even gevoelig. De afstand van je microfoon tot je mond is vaak heel belangrijk. Hoe dichter bij je stem, des te voller, warmer en luider je klinkt.

Tip: De ideale afstand van je microfoon tot je mond is ongeveer een vuist dik.

Staat de microfoon verder weg en gebruik je een goedkoop exemplaar, dan is de kans groot dat je opname niet ideaal is. Probeer je microfoon daarom eerst dichterbij te zetten en kijk of hij je stemgeluid dan wel opneemt.

Tip 8: Geef de app die je voor opnemen gebruikt toegang tot je microfoon

Controleer of de app die je gebruikt met je microfoon wel machtigingen heeft om je microfoon te gebruiken. Dat check je in Windows 10 door:

 1. Klik op het Windows-logo links onder in beeld.
 2. Ga naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Privacy’ (Locatie, Camera, Microfoon).
 4. Scroll in de lijst links naar ‘App machtigingen
 5. Klik op ‘Microfoon’.
 6. Controleer of het schuifje op ‘aan‘ staat (moet blauw zijn)
 7. Scroll verder naar beneden en lokaliseer de app die je toestemming wilt geven. Zet het schuifje op ‘Aan

Zie voor meer informatie ook het kopje onderaan dit artikel: Skype microfoon werkt niet.

Tip 9: Kijk of de Probleemoplosser voor Windows het probleem vindt

Soms is de oplossing van microfoonproblemen gemakkelijk. Laat de Windows 10 Probleemoplosser het werk voor je doen. Zo start je de probleemoplosser voor je microfoon:

 1. Klik op het Windows-logo links onderin beeld.
 2. Ga naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Bijwerken en beveiliging
 4. Kies voor ‘Problemen oplossen
 5. Scroll naar ‘Audio opnemen’, onder het kopje ‘Andere problemen detecteren en oplossen’.
 6. Klik op ‘Probleemoplosser uitvoeren’ en volg de stappen.

microfoon probleemoplosser

Tip 10: Werkt je microfoon nog steeds niet? Is je microfoon kapot?

Wanneer je microfoon na het proberen van al deze oplossingen nog niet werkt, heb je misschien een probleem met je microfoon zelf. Hij zou misschien kapot kunnen zijn. Wat je nu nog kan proberen is:

 1. Stop je externe microfoon in een andere laptop of pc en check of hij daar wel werkt.
 2. Probeer een andere usb-poort
 3. Probeer een andere microfoon ingang, aan de voor- of achterkant van je pc zitten soms dubbele aansluitingen.

Skype microfoon werkt niet

Een veelvoorkomend probleem is een microfoon die in Skype niet werkt. En juist in Skype is het belangrijk dat mensen je kunnen horen. Je microfoon is misschien nog wel belangrijker dan het beeld van je webcam (oplossingen voor als je webcam niet werkt).

Dus je Skype microfoon werkt niet? Als je alle punten in de lijst hierboven hebt gecheckt, kan het zijn dat je microfoon instellingen in Skype niet goed staan. Negen van de tien keer los je het probleem in Skype op door deze twee dingen te proberen:

Selecteer je microfoon in Skype

Ga naar het menu ‘Instellingen’, kies voor ‘Audio & Video’ en selecteer jouw microfoon als apparaat in het ‘Microfoon’-menu.

Controleer je app-machtigingen en privacy-instellingen in Windows

Soms staat Windows vanwege jouw privacy-instellingen niet toe dat de microfoon dat bepaalde apps mag worden gebruikt. Skype mag dat natuurlijk wel, maar dat moet je wel zelf instellen. Voor Skype in Windows 10 doe je het volgende:

 1. Klik op het Windows-logo links onderin beeld.
 2. Ga naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Privacy’ (Locatie, Camera, Microfoon).
 4. Scroll in de lijst links naar ‘App machtigingen
 5. Klik op ‘Microfoon’.
 6. Controleer of het schuifje ‘Aan‘ staat (moet blauw zijn)
 7. Scroll verder naar beneden en lokaliseer de Skype app. Zet het schuifje op ‘Aan

microfoon werkt niet app machtigingen windows

Met alle suggesties in deze lijst met oplossingen voor het verhelpen van problemen met je microfoon zou hij weer moeten werken.

In ieder geval weet je nu waarom waarschijnlijk jouw microfoon niet werkt. Ook de vraag ‘Webcam werkt niet’, krijgen we regelmatig. Check het artikel om die problemen op te lossen. Of lees meer over het aanmaken van een Skype-account.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!