Muis werkt niet? Zo los je het snel op

Je muis werkt niet? Dan is dat meestal erg vervelend. In dit artikel geven we tips en oplossingen waarmee je jouw muis het snel weer doet.

Muis werkt niet

Je muis werkt niet? Dat is erg vervelend, want de muis heb je echt nodig om goed met je computer te werken. Er bestaan twee soorten muizen: een draadloze muis, of een muis met kabel (meestal USB). Wat doe je als je muis niet werkt of niet doet wat je verwacht?

Wat als je muis niet werkt? Misschien doet je muis het helemaal niet meer, of reageert hij niet goed. Soms beweegt de muis ineens in de tegenovergestelde richting. Bekijk een lijst met tips en oplossingen om je muis weer goed werkend te krijgen. Daarmee lukt het vast!

Muis werkt niet, alle mogelijke oplossingen

Wanneer je muis niet werkt, dan zijn er gelukkig enkele dingen die je kunt controleren om het probleem op te lossen. In dit artikel geven we tips waarmee je jouw muis weer werkend krijgt en je rustig verder kan met je werk of project. Zonder muis is het namelijk erg lastig om je computer te gebruiken.

Wat doen als je muis het niet doet? 8 tips

Als je muis het niet doet, probeer dan om de onderstaande dingen te proberen. In de meeste gevallen is het probleem daarmee snel opgelost. Omdat een draadloze muis anders werkt dan een muis met kabel, maken we een onderscheid tussen draadloze muizen en usb-muizen met een kabel.

1. Draadloze muis werkt niet? Controleer de batterijen

Het meest voorkomende probleem waarom een draadloze muis ineens niet meer werkt, is dat de batterij leeg is. Vaak merk je het al vlak een beetje voordat je draadloze muis er echt mee ophoudt. De pijl beweegt niet zo soepel meer en je moet steeds meer moeite doen om de muis te krijgen waar je wil.

Vervang daarom de batterij of batterijen van je muis. Meestal zit er één of twee standaard AA-batterijen in. Heb je de batterijen van je muis vervangen? Controleer dan of je muis het weer doet. Werkt hij niet meteen? Maak dan opnieuw verbinding (ga door naar de volgende stap)

Batterij muis vervangen
Batterij muis vervangen (meestal 1x of 2x AA-batterijen)

2. Maak opnieuw verbinding met je draadloze muis

De meeste draadloze muizen hebben een kleine usb-ontvanger, die je in een vrije USB-poort van je laptop of computer steekt. Soms is deze USB-ontvanger gecombineerd met je draadloze toetsenbord. Zo herstel je de verbinding met je muis:

 1. Haal het kleine USB-blokje (dongle) uit je computer en steek hem er opnieuw in. Tip: probeer voor de zekerheid een andere USB-poort op je computer.
 2. Kijk op je computer of deze een nieuw apparaat herkent.
 3. Kijk op de onderzijde van je muis en druk op de ‘Connect’-knop. Meestal is dat een rond knopje met een bluetooth-icoon, of de beschrijving ‘connect’ erop.
USB-dongle van een draadloze muis
USB-dongle van een draadloze muis

3. Controleer of je muis wel aan staat (groen schuifje)

Veel draadloze muizen zijn voorzien van een aparte aan-/uitschakelaar aan de onder- of zijkant van de muis. Je kunt je muis dus echt uit zetten en daarmee stroom besparen. Als je muis het niet doet, controleer dan altijd of je muis wel aan staat. Kijk aan de onderkant van je muis en zet het schuifje op groen. Als je een rood blokje ziet, dan staat je muis nog uit.

4. Is mijn muis kapot?

Voordat je verder gaat met het proberen van de andere oplossingen voor als je muis niet werkt, is het goed om zeker te weten dat je muis niet kapot is. Misschien heb je hem laten vallen, of is hij na jaren trouwe dienst nu echt aan het einde van zijn levensduur. De meeste muizen hebben een rood lampje aan de onderkant, waaraan je ziet of de muis nog wel wat doet.

Heb je een muis met draad? Controleer dan ook of er geen kabelbreuk is. Soms is de kabel beschadigd doordat hij achter het bureau klem zat, of heeft een huisdier aangeknaagd.

Een andere oplossing is simpelweg je muis even aansluiten op een andere computer. Doet hij het daar wel meteen? Controleer de muis die niet werkt ook op schade of andere problemen. Is je muis kapot? Geen nood, voor slechts een tiental euro’s koop je een nieuwe.

Tip: bestel meteen twee muizen, zodat je altijd een nieuwe muis op voorraad hebt. Om de kosten hoef je het niet te laten.

5. Start je computer opnieuw op

De volgende tips en oplossingen werken voor alle soorten muizen, van draadloze uSB- en bluetooth-muizen tot muizen die met een kabel aan je laptop of computer zijn verbonden. Het eerste wat we iedereen altijd aanraden, is je computer even opnieuw op te starten. Sluit alle programma’s en zet je computer helemaal uit. Dat is vaak beter dan alleen rebooten. Kijk bij het opstarten of je muis het weer doet, door te kijken of je het pijltje over je scherm kan bewegen.

Soms is je besturingssysteem namelijk vastgelopen, of is het druk met andere taken waardoor je muis het niet meer doet. Als je WIndows gebruikt, check je dat eenvoudig door op de ‘Windows’-toets op je toetsenbord te drukken. Druk je daarop en verschijnt het Start-menu direct links onder in beeld? Dan is je pc of laptop niet vastgelopen. Reageert je computer nergens op, dan is de kans groot dat een reboot helpt.

6. Verwijder de drivers van je muis

Als je er vanuit kan gaan dat je muis technisch nog prima in orde is, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een softwareprobleem. Meestal zijn oude drivers of beschadigde bestanden hiervan de oorzaak. Soms werkt je muis niet meer na een Windows Update of de installatie van andere software. Verwijder dan de drivers van je muis en laat je computer je muis daarna weer opnieuw vinden. Dat doe je zo:

 1. Klik op het vergrootglas links onder in beeld.
 2. Type ‘Apparaatbeheer’.
 3. Klik op ‘Apparaatbeheer’ (ook te vinden via je ‘Configuratiescherm’)
 4. Navigeer in de lijst naar ‘Muis en andere aanwijsapparaten’.
 5. Verwijder alle muizen (‘HID-muis’). Laat touchpad- en andere apparaten wel staan.
 6. Start je computer opnieuw op.

Wanneer je na het verwijderen van je muis je computer opnieuw opstart, zal deze automatisch de stuurprogramma’s van je muis weer herstellen en installeren. Grote kans dat dan je muis weer werkt.

Draadloze muis herkennen

7. Installeer handmatig de nieuwste drivers voor je muis

Als de vorige stap niet helpt, probeer dan handmatig de nieuwste drivers (stuurprogramma) voor je muis te installeren. Je besturingssysteem kan blijkbaar niet zelf de juiste stuurprogramma’s vinden. Kijk hiervoor naar je merk en type muis. Navigeer vervolgens naar de website van de fabrikant en ga op zoek naar ‘Drivers’, of ‘Support’. Probeer de drivers te vinden voor jouw type apparaat en download deze software. Vaak bestaat de download uit een installatiebestand, maar soms moet je de driver handmatig selecteren.

Zo stel je een nieuwe driver in:

 1. Klik op het vergrootglas links onder in beeld.
 2. Type ‘Apparaatbeheer’.
 3. Klik op ‘Apparaatbeheer’ (ook te vinden via je ‘Configuratiescherm’)
 4. Navigeer in de lijst naar ‘Muis en andere aanwijsapparaten’.
 5. Kies voor ‘Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware
 6. Blader in de volgende stap naar het gedownloade bestand.
 7. Installeer de drivers.
 8. Start je computer opnieuw op (niet altijd nodig).
 9. Check of je muis weer werkt.

Muis stuurprogramma bijwerken

Handmatig zoeken naar drivers in Windows

8. Controleer je muisinstellingen

Werkt je muis wel, maar niet helemaal goed? Controleer dan de instellingen van je muis. In Windows vind je deze door:

 1. Ga naar de optie ‘Zoeken’ (klik op het vergrootglas links onder in beeld).
 2. Type ‘Muisinstellingen’ en klik op het resultaat. (Ook via ‘Apparaatbeheer’ te vinden)
 3. Loop alle instellingen na.
 4. Via de optie ‘Extra muisopties’ selecteer je onder meer de snelheid en grootte van de aanwijspijl.
 5. Pas deze naar je voorkeuren aan.
Eigenschappen van muis aanpassen
Eigenschappen van muis aanpassen

Heb je een Mac? Ga dan in het ‘Apple’-menu naar ‘System Preferences’. Klik op het muis-icoon om de instellingen voor je Mac muis te openen. Stel je gewenste voorkeuren in.

Oorzaken waardoor een muis niet goed meer reageert

Soms doet je muis het nog wel, maar reageert deze niet goed meer op je bewegingen. Meestal komt dat door een van deze drie oorzaken:

1. Ongeschikt oppervlak

De sensor van een optische muis is erg gevoelig. Wanneer de ondergrond te glanzend is en licht reflecteert, dan werkt je muis niet goed. Ook op oneffen of ruwe oppervlakken is de kans groot dat je muis niet werkt.

Oplossing:
Koop een geschikte muismat, of probeer eens een tijdschrift of boek als ondergrond te gebruiken. Een verandering van oppervlak verhelpt het probleem vaak direct.

2. Stof of vuil op de sensor

Als het oppervlak goed is, dan zit er mogelijk stof of vuil op de sensor van je muis.

Oplossing:
Kijk aan de onderkant en maak het glaasje voor de sensor schoon. Daarmee is het probleem vaak direct verholpen. Heb je nog een oude muis met een kunstoffen balletje erin? Haal het balletje eruit en verwijder het stof op de rolletjes met een mesje.

3. De batterij van je muis is bijna leeg

Wanneer je muis niet meer goed of traag reageert op jouw input, dan kan je batterij bijna leeg zijn. Een slecht reagerende muis is daarvan meestal het eerste symptoom.

Oplossing:
Vervang de batterij(en) van je muis en kijk of je muis het weer goed doet.

Hopelijk is hiermee het probleem met je muis opgelost. En doet je muis het wel, maar je touchpad werkt niet meer? Bekijk dan deze 6 tips en oplossingen als je touchpad niet werkt.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!