Pc herkent Samsung niet? Zo los je dat eenvoudig op

Je Pc herkent je Samsung niet? Of probeer je een ander merk telefoon zoals een Huawei, Sony of OnePlus met je pc te verbinden? Met het stappenplan in dit artikel zorg je ervoor dat je laptop of pc jouw telefoon herkent.

Pc herkent Samsung niet

Probeer je jouw telefoon met je Windows computer te verbinden, maar je pc herkent je Samsung niet? Niets is vervelender dan het moment waarop je jouw Samsung aansluit om foto’s, video’s of andere bestanden over te dragen van of naar je Samsung smartphone of tablet. In dit artikel lees je hoe je fouten en problemen oplost wanneer je pc je Samsung niet herkent.

Er bestaan namelijk een aantal veelvoorkomende oorzaken wanneer je pc je Samsung niet herkent. We geven maar liefst 12 tips en oplossingen voor wanneer het niet lukt om je Samsung smartphone draadloos of via USB met je Windows laptop of pc te verbinden. Deze tips werken trouwens vaak ook prima voor andere merken smartphones, zoals Huawei, OnePlus of Sony.

PC herkent Samsung niet? 12 tips en oplossingen

Goed nieuws, want als jouw mobiele telefoon niet door je computer wordt herkend, dan los je dat probleem meestal gemakkelijk zelf op. Volg het stappenplan in dit artikel en probeer de verschillende oplossingen en suggesties. Grote kans dat jij binnen no-time weer een goede verbinding via USB of bluetooth met je pc of laptop hebt.

1. Ontgrendel je telefoon

Wanneer je pc je Samsung of andere smartphone niet herkent nadat je de USB-kabel in je telefoon en je computer hebt gestoken, controleer dan of je telefoon wel ontgrendeld is. Een telefoon die namelijk niet ontgrendeld is, geeft geen toegang tot je bestanden. Dat is bewust gedaan, zodat iemand anders niet zomaar toegang tot jouw persoonlijke gegevens krijgt. Wanneer je jouw telefoon op een pc aansluit, zorg er dan voor dat deze niet vergrendeld is. Ontgrendel je telefoon en kijk of je in Windows Verkenner jouw telefoon ziet staan.

2. Selecteer ‘bestanden overdragen’ op je Samsung telefoon

Normaal gesproken verschijnt je Samsung smartphone als een nieuwe schijf in Windows verkenner, onder ‘Deze pc’. Je ziet daar dan ‘Samsung Galaxy S7, S8, S9’ of de naam die je jouw telefoon hebt gegeven. Zie je jouw telefoon daar niet staan en heb je hem wel aangesloten met een kabel en ontgrendeld? Check dan op je telefoon of je nog een keuze moet maken. Je hebt namelijk een aantal verschillende opties. Controleer en doe het volgende:

 1. Ontgrendel je telefoon.
 2. Verbind je telefoon met een USB-kabel met je pc.
 3. Klik op je telefoon op de melding ‘Dit apparaat opladen via USB’ met daaronder ‘Tik voor overige USB-opties’.
 4. Selecteer de optie ‘Bestandsoverdracht
 5. Er opent een Windows Verkenner-scherm op je pc.
 6. Verplaats de bestanden die je nodig hebt, of op je telefoon wilt zetten.
USB-opties Android verbinden met pc
USB-opties Android verbinden met pc

3. Probeer een andere USB-poort

Is het probleem na het volgen van de voorgaande stappen niet gelukt? Controleer dan of je wel verbinding krijgt door je USB-kabel in een andere USB-poort te stoppen. De meeste laptops en pc’s beschikken over meerdere (vrije) USB-poorten, waar je jouw smartphone op aan kunt sluiten. Wanneer je van USB-poort wisselt, zou je pc je telefoon alsnog moeten herkennen.

4. Gebruik een andere USB-kabel (een datakabel)

Er bestaan veel verschillende soorten en typen USB-kabels. Oudere telefoons maken gebruik van een micro-USB aansluiting, terwijl de nieuwe Samsungs en andere telefoons een USB-C aansluiting hebben. Bij de oudere micro-USB kabels, bestaat er een verschil tussen kabels waarmee je alleen kan opladen en datakabels. Probeer daarom je samsung op je pc aan te sluiten met een andere USB-kabel waarmee het versturen van data wel kan. Dat lukt in ieder geval met de originele USB-kabel die je bij je telefoon hebt gekregen.

USB-C kabels ondersteunen de overdracht van data sowieso, dus werkt deze niet? Probeer dan een andere USB-C kabel. De kans is groot dat er een breuk in je kabel zit, of misschien heeft een huisdier wel aan je kabel geknaagd. Controleer de USB-kabel op zichtbare schade. Ook als je niets vreemds ziet, kan er binnenin de USB-kabel een draadje los zitten of kapot zijn gegaan.

Verschil tussen micro-USB en USB-C
Verschil tussen micro-USB (links) en USB-C (rechts)

5. Maak de USB-connector van je telefoon schoon of droog

Controleer ook of er misschien vuil of vocht in de USB-poort van je telefoon zit. Kijk goed en maak de poort schoon. Is er vocht gedetecteerd? Wacht dan tot je USB-poort weer droog is, voordat je hem met je pc verbindt.

Vuil haal je uit de USB-poort door erop te blazen, of voorzichtig met een droge tandenborstel het vies geworden deel schoon te maken. Ook helpt het vaak om tegen je telefoon te tikken, met de USB-poort aan de onderkant. Vuil valt er dan gemakkelijk uit.

6. Start je computer opnieuw op

Je computer even opnieuw opstarten doet soms wonderen om je Samsung weer door je pc te laten herkennen. Het beste is om je pc even helemaal uit te zetten en je telefoon los te koppelen.

Kies in het Windows menu dus voor ‘Afsluiten’ en niet voor ‘Opnieuw opstarten’. Wacht een halve minuut voordat je jouw pc of laptop weer aanzet. Koppel je telefoon opnieuw aan en kijk of je pc je Samsung nu wel herkent.

7. Start je Samsung opnieuw op

Is je pc opnieuw opgestart en ziet je pc je Samsung-telefoon nog steeds niet? Probeer dan ook om je telefoon opnieuw op te starten. Misschien is je telefoon vastgelopen, of is er een andere reden waarom het verbinden met je pc niet werkt. Je telefoon opnieuw opstarten zorgt er in ieder geval voor dat je weer met een schone lei begint. De kans dat je telefoon dan wel weer door je pc wordt herkent is groot.

Pc herkent Samsung niet Windows Verkenner

8. Verbind je telefoon eens met een andere pc

Krijg je nog steeds geen verbinding tussen je Samsung en je pc? Probeer het dan eens op een andere pc of laptop, als je die hebt. Ziet die computer je telefoon wel? Dan zit het probleem in de software of drivers. Om dat probleem op te lossen, bekijk je de volgende stappen.

9. Voeg je telefoon handmatig toe aan je pc

Wanneer Windows 10 je telefoon niet automatisch herkent, kun je hem handmatig toevoegen. Dat doe je zo:

 1. Ga naar ‘Start’.
 2. Kies ‘Instellingen’ (of type ‘Instellingen’ in het zoekvenster’)
 3. Ga naar ‘Apparaten’.
 4. Kies voor ‘Bluetooth en andere apparaten’.
 5. Volg de instructies op het scherm.

10. Installeer de USB MTP-drivers van je telefoon opnieuw

Geeft je pc je Samsung of andere telefoon nog steeds niet weer in de lijst? Of zie je de telefoon inmiddels wel, maar zie je helemaal geen bestanden? Misschien ontbreken er een aantal stuurprogramma’s. (Tip: als je jouw telefoon wel ziet, maar je geen bestanden ziet, controleer dan altijd eerst even of je telefoon ontgrendeld is). Dit probleem speelt vooral bij oudere Android-toestellen, tot Android 5.x of ouder.

Zo installeer je de USB MTP-drivers opnieuw:

 1. Ga naar ‘Start’.
 2. Kies ‘Instellingen’ (of type direct ‘Apparaatbeheer’ in het zoekvenster’)
 3. Ga naar ‘Apparaatbeheer
 4. Scrol naar ‘Universal Serial Bus-controllers’.
 5. Zoek in de lijst naar een apparaat met een gele waarschuwingsdriehoek.
 6. Dubbelklik op dat apparaat.
 7. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Stuurprogramma’.
 8. Zoek de optie ‘Bijwerken’ of ‘Stuurprogramma bijwerken’.
 9. Kies in de lijst met standaard Windows stuurprogramma’s.
 10. Je telefoon wordt nu als opslagapparaat herkend.

Apparaatbeheer USB Serial Bus-controllers

11. Update je Android-versie

Misschien maak je gebruik van een verouderde Android-versie, waardoor je pc je Samsung niet herkent. Controleren welke Android-versie je hebt en eventueel updaten doe je zo:

 1. Open ‘Instellingen’ op je telefoon.
 2. Tik onderaan op ‘Systeem’ en vervolgens op ‘Geavanceerd’.
 3. Kies voor ‘Systeemupdate
 4. Bekijk je ‘Android-versie‘ en ‘Niveau van beveiligingspatch‘.
 5. Kies indien beschikbaar voor ‘De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden’.
 6. Update je telefoon.
 7. Probeer je telefoon opnieuw via USB met je pc te verbinden.

12. Schakel USB-debugging in

Tot slot kan het nog weleens helpen om je telefoon in de modus ‘USB-debugging’ te zetten.
Dat doe je zo:

 1. Ga naar je Android “Instellingen
 2. Kies voor ‘Over de telefoon’.
 3. Scroll helemaal naar beneden naar ‘Build-nummer‘.
 4. Tik hier 7 keer achter elkaar op.
 5. Ga nu terug naar ‘Instellingen’. De optie ‘Opties voor ontwikkelaars’ is daar nu bijgekomen.
 6. Klik op ‘Opties voor ontwikkelaars’.
 7. Activeer hier USB-foutopsporing.
 8. Klik op ‘OK’ bij de boodschap ‘USB-foutopsporing is alleen bedoeld voor ontwikkeldoeleinden. Het kan worden gebruikt om data te kopiëren tussen uw computer en uw apparaat, apps zonder melding op uw apparaat te installeren en logboekdata te lezen’.

Samsung verbinden met Mac

Wil je jouw Android-toestel met een Mac verbinden? Dat kan. (Je computer moet dan wel Mac OS X 10.5 of hoger gebruiken). Zo stel je het in:

 1. Download en installeer ‘Android File Transfer’ op je Mac.
 2. Open de app ‘Android File Transfer’.
 3. Sluit de telefoon met een USB-kabel aan op de computer.
 4. Tik op je telefoon op de melding ‘Dit apparaat wordt opgeladen via USB‘.
 5. Selecteer ‘USB gebruiken voor bestandsoverdracht‘.
 6. Een venster van Android File Transfer opent op je Mac.
 7. Sleep bestanden over en weer naar je telefoon.
 8. Koppel de USB-kabel weer los als je klaar bent.

Werkt het verbinden van je Samsung met je pc nog steeds niet?

Wanneer alle oplossingen niet werken, bestaat de mogelijkheid dat de USB-poort van je telefoon defect is. In de meeste gevallen lukt het dan ook niet om je telefoon goed op te laden.

Ook als alleen het overdragen van bestanden niet lukt, kan er een technisch probleem zijn. Informeer bij een telefoonreparateur of zij kunnen controleren of er een probleem met je USB-poort is. Zij vervangen deze eventueel wanneer dat inderdaad het geval blijkt te zijn. Veel succes!

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!