PC op afstand bedienen, de beste gratis programma’s

Hoe bedien je een pc op afstand? Bijvoorbeeld om een vriend of familie met problemen op afstand te helpen, of omdat je graag bij je eigen bestanden wilt komen. Met deze gratis programma’s kan het!

PC op afstand bedienen gratis programma's

Het op afstand bedienen van pc, laptop of ander apparaat is een erg handige functie. Je kunt dan bijvoorbeeld vrienden of familie helpen om pc-problemen op te lossen of op afstand iets uitleggen, of zelf gemakkelijk bij je eigen bestanden komen en het scherm van je eigen computer zien. Waar ook ter wereld! Als je een internetverbinding hebt, is het mogelijk om een pc op afstand overnemen mogelijk te maken. Zelfs vanaf je mobiele telefoon is het mogelijk om een pc te bedienen.

Het overnemen van een pc gaat alleen niet zomaar. Daarvoor moet de pc die overgenomen moet worden wel een programma installeren of toegang op afstand nadrukkelijk toestaan. Heb je een Pro-versie van Windows, dan is remote desktop aan te zetten en heb je geen aparte software nodig. We bespreken in dit artikel vooral de gratis software om een pc op afstand te bedienen.

Vroeger was het programma Logmein het meest bekende programma om een pc op afstand te bedienen. De makers van Logmein besloten echter om hun programma om te zetten naar een betaalde dienst, die tot wel 99 dollar per jaar kost. Daarom gingen veel mensen op zoek naar gratis alternatieven voor Logmein. Gelukkig bestaat er veel gratis remote desktop software.

De vijf beste programma’s om een pc op afstand te bedienen

  1. Teamviewer
  2. Chrome Remote Desktop
  3. Windows Remote Desktop / Remote Assistance
  4. Weezo
  5. Ammyy Admin

TeamViewer

TeamViewer is een van de beste gratis programma’s om een pc op afstand overnemen mogelijk te maken. Je installeert Teamviewer in een paar minuten, het heeft een gemakkelijke interface met een snelle verbinding. Het is simpelweg een betrouwbare oplossing om een pc over te nemen. Met Teamviewer kun je iemand op afstand helpen, samenwerken of bijvoorbeeld thuiswerken als je het op kantoor installeert. Instellen gaat erg gemakkelijk, zowel op de te beheren pc als op de pc waar vanaf je een andere pc wilt overnemen installeer je Teamviewer. De computer die overgenomen moet worden genereert een code die met anderen gedeeld kan worden. Met deze code kun je de computer vervolgens overnemen. Het werkt ook andersom, dus de computers die Teamviewer hebben geïnstalleerd kunnen elkaar overnemen. Het klinkt misschien lastig, maar Teamviewer werkt echt erg simpel.

TeamViewer is beschikbaar voor Windows, Mac, Android én iOS. Daarmee is het programma voor vrijwel ieder platform te gebruiken. Zelfs vanaf je mobiele telefoon kun je dus het scherm van een pc op afstand overnemen.

Bezoek de site van Teamviewer voor meer informatie en download

Chrome Remote Desktop

Chrome remote desktop is een extensie voor de internetbrowser Chrome en maakt het bedienen van een pc op afstand erg gemakkelijk. Chrome Remote Desktop installeer je via Chrome op beide computers, je wisselt de codes uit en kunt direct aan de slag. Het werkt direct via internet, zonder dat je speciale software hoeft te installeren of lastige instellingen moet doen.

En nog meer goed nieuws, Chrome Remote Desktop is niet alleen beschikbaar voor Android, maar heeft ook een iOS-app gepubliceerd. Daarmee is het ook voor Apple-gebruikers mogelijk om een Mac of PC op afstand te bedienen via een iPhone of iPad.Het enige wat je nodig hebt is een Google-account om de app te gebruiken.

Activeer de Chrome Remote Desktop extensie in je browser of download de app voor je mobiele telefoon.

Windows Remote Desktop

Gebruik je Windows? Dan kun je in veel Windows-versies gratis gebruik maken van Windows Remote Desktop (ook wel Windows Remote Assistance genoemd). Je schakelt de Remote Desktop eenvoudig in via het Configuratiescherm, kies voor “Systeem” en vervolgens “Verbindingen van buitenaf” om hulp op afstand te activeren. Je kunt iemand jou dan laten helpen, of maakt vanaf een andere locatie juist gemakkelijk verbinding met je eigen pc.

Weezo

Weezo is weer een andere manier om je (Windows)-pc op afstand over te nemen. Net als Chrome Remote Desktop gebruik je de internetbrowser om verbinding te maken met een externe computer. De service van Weezo is gratis. Wat moet je doen? Download en installeer het bijbehorende programma op de pc die je van afstand wilt beheren. Vervolgens kun je via de site van Weezo toegang krijgen tot je eigen pc.

Alles werkt via deze site, je hoeft dus op het apparaat van waaraf je een andere computer wilt overnemen niets te installeren. Als je simpelweg internet op het apparaat hebt, kun je via de site van Weezo je computer beheren. Het werkt dus ook op allerlei mobiele apparaten, zoals iPad, iPhone, Android-telefoons en meer.

Ga naar de site van Weezo.

Ammyy Admin

Ammyy Admin is een heel klein, maar fijn programma om op afstand toegang te krijgen tot je pc. Enige voorwaarde is wel dat zowel de host als de client Windows pc’s moeten zijn. Het werkt door één computer met een andere te verbinden via een ID die je van Ammyy Admin krijgt. Het enige wat je hoeft te doen is het op de pc die je op afstand wilt beheren, de Ammyy Admin software te downloaden en deze aan te klikken (je hoeft helemaal niets te installeren). In het menu kies je vervolgens “Service” en installeer je de Ammyy Admin service, zodat je niet elke keer het programma hoeft aan te klikken, maar je pc altijd beschikbaar is voor het op afstand overnemen. De volgende keer hoef je het programma dus niet handmatig te draaien. Je krijgt van het programma een uniek ID, dat je op de client nodig hebt om te gaan verbinden.

Ook op de client download je het Ammyy Admin bestand en open je het programma. Voer het ID in dat je op de te beheren pc hebt gekregen. Als alles goed gaat werkt het meteen.

Download Ammyy Admin gratis. Het is compatible met Windows 10, 8, 7, Vista, XP, maar ook Windows Server 2008, 2003, en 2000.

Conclusie pc op afstand beheren

Met remote desktop software help je anderen snel bij pc-problemen of kun je je eigen pc op afstand overnemen en beheren. We raden vooral het veelzijdige Teamviewer aan, waarmee je indien gewenst ook iemand mee laten kijken met jouw muisbewegingen. Handig om iets uit te leggen of te laten zien. Ook Chrome Remote Desktop werkt erg prettig. Windows Remote Desktop vereist soms wat aanpassingen in de instellingen, maar werkt ook fijn als het eenmaal goed ingesteld staat.

Laat een reactie achter