Printer werkt niet? Zo los je printproblemen snel op

Je printer werkt niet? Printer print niet? Of is de verbinding met je computer niet goed? Er zijn veel mogelijke problemen waardoor printen niet lukt. Bekijk de beste tips en oplossingen bij printproblemen.

Printer werkt niet

Je printer werkt niet? Dat is altijd vervelend. Vooral de draadloze printers (wifi printers) die zonder kabel tussen de pc en de printer printen, geven regelmatig problemen. Printen via wifi lukt niet, of de printer wordt zelfs helemaal niet door de router gevonden. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je printer wel weer werkt? We geven de beste tips bij problemen met printen. Zo los je printproblemen snel op.

Printer via USB-kabel installeren

De meeste printproblemen ontstaan bij de installatie van nieuwe printers. Als een printer het eenmaal doet, dan lukt het de volgende keer vaak ook wel. Een nieuwe printer instellen op je computer is gelukkig niet zo moeilijk meer, als je de juiste stappen volgt. De meeste printers worden namelijk standaard herkend door de computer. In principe betekent dat slechts het verbinden met een USB-kabel en de printer aanzetten. Ziet je computer de nieuwe printer niet standaard? Dan kun je het volgende doen: Ga naar het configuratiescherm en zoek naar ‘Apparaten en Printers’. Bij printers is de mogelijkheid om te kiezen voor ‘Een printer toevoegen’. Op deze manier is het zelf toevoegen van een printer in Windows goed te doen.

Printers, de meest voorkomende problemen en oplossingen

Hoewel het feit dat je printer niet print een erg lastig probleem lijkt, ligt de oorzaak vaak bij één van de twee onderstaanden situaties. Ten eerste is de verbinding tussen de printer en de computer vaak niet goed, of er zijn geen of de verkeerde stuurprogramma’s geïnstalleerd. Door deze twee zaken te controleren zijn de meeste printerproblemen gelukkig op te lossen.

Verbinding met de printer is niet goed

De meest voorkomende reden waarom een printer niet werkt, is dat de printer geen verbinding heeft met de computer. De printopdracht komt daardoor niet aan bij de printer. Controleer daarom de verbinding met de printer. Kijk of de kabel nog goed verbonden is met zowel de printer als met de computer van waaraf je print. IN het geval van een draadloze printer of wifi printer kun je de verbinding met het netwerk vaak controleren aan de hand van een gekleurd of knipperend lampje op de wifi printer.

Bij een printer met een kabel is het ook een goed idee om de kabel er even uit te halen en daarna weer in te doen. Als het goed is geeft de computer dan een melding. Bij een draadloze printer is het aan te raden om eventueel opnieuw de installatieprocedure door te lopen, aan de hand van de gebruikershandleiding doe bij je wifi printer is geleverd. Controleer in de lijst met printers ook of je printer Offline staat. Als dat zo is, dan kun je deze met een muisklik weer op ‘Online’ zetten.

Geen printerdrivers (of niet de goede drivers)

Als je zeker weet dat je printer goed verbonden is en wordt gezien door het netwerk of de computer, dan is de tweede meest voorkomende oorzaak het ontbreken van de juiste driver. Een driver is een stuurprogramma waarmee je printer de juiste instructies krijgt vanuit het besturingssysteem (meestal Windows of Mac). Als de driver niet geïnstalleerd is, of de verkeerde of verouderde versie, dan is de kans groot dat je printer niet werkt. De oplossing is op zo’n moment om naar de website van de fabrikant te gaan. Hier zijn de juiste drivers altijd te downloaden.

Spooler bestanden wissen

Hebben de bovenstaande tips bij problemen met printen niet geholpen? Dan kun je ook nog proberen om de Print Spooler bestanden te wissen en de Spooler-service opnieuw te starten. Dit kun je doen door (in Windows) in het zoekvenster ‘Services’ te typen en vervolgens in de lijst met Services op ‘Print Spooler’ te klikken. Daar kun je de Print Spooler handmatig Stoppen. Ga daarna met Windows Verkenner naar de map ‘Windows\system32\spool\printers’ en verwijder de inhoud van die map. Ga daarna terug naar de lijst met Services en klik daar bij ‘Print Spooler’ weer op ‘Start’. het opstarttype moet ‘Automatisch’ zijn. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar is met enige Windows ervaring ook door redelijk onervaren computergebruikers te doen.

Wifi printer installeren

Draadloze printers (wifi printers) hebben geen kabel meer nodig om te printen. Dit type printers kun je overal in huis neerzetten en erop printen vanaf je pc, tablet of zelfs smartphone. Zolang de printer verbonden is met het lokale netwerk kun je erop printen. Het installeren van een wifi-printer is meestal wel iets lastiger dan een printer met een kabel. Iedere wifi printer komt daarom wel met een duidelijke handleiding hoe deze in het netwerk te installeren. Dit verschilt per merk. Print je printer helemaal niet? Bekijk hieronder hoe je problemen oplost voor:

  • HP printer werkt niet
  • Canon Pixma printer doet het niet
  • Epson printer print niet

Tips problemen oplossen bij printers van de bekende merken

Heb je een printer van HP, Canon, Epson of Brother? Problemen met deze merken printers kun je aan de hand van onderstaande informatie proberen op te lossen.

HP printer werkt niet

Sluit de kabels van je HP printer opnieuw aan en doe de stekker opnieuw in het stopcontact. Zet je HP printer vervolgens aan. Open de klep van je printer en controleer of alle cartridges goed gemonteerd en vastgeklikt zijn en nog voldoende inkt bevatten. Installeer de software opnieuw. Daarvoor levert HP meestal de EasyStart software. Dit programma is te downloaden op https://123.hp.com/nl/nl/.

hp printer werkt niet

Op de site vul je het typenummer van je HP printer en de juiste software verschijnt in beeld. Hierna zou je printer het moeten doen. Heb je een HP wifi printer? Ook dan gebruik je meestal HP EasyStart op je computer om de printer te verbinden met je wifi netwerk. HP geeft je bij het starten van het installatieprogramma de keuze of je de printer wilt verbinden via een kabel of via wifi.

Canon printer doet het niet (ook de Canon Pixma serie)

Canon heeft een eenvoudige manier om je printer in te stellen met de Canon PRINT-app voor Android en iOS. Je kunt je printer na installatie ook via je computer, tablet of smartphone gebruiken. Controleer eerst of alle kabels goed zitten (indien van toepassing), kijk of alle cartridges goed vastzitten en zet de printer een keer uit en weer aan.canon printer werkt niet

Installeer daarna de Canon PRINT software, kies de juiste printer en verbind hem via wifi. Je kunt je Canon printer ook installeren door de software via canon.nl/support te downloaden. Zoek je printer in de lijst en download de juiste bestanden voor je besturingssysteem. Kies bij installatie van de Canon drivers en software of je wilt verbinden via een kabel of wifi.

Epson printer print niet, problemen oplossen

Controleer of je Epson printer goed aangesloten is, Doe de kabel er een keer opnieuw in en controleer alle cartrigdes. Zet de printer zelf ook een keer uit en weer aan. Installeer daarna de juiste software van Epson voor jouw printer. Ga hiervoor naar support.epson.net om de juiste stuurprogramma’s te downloaden. Open het gedownloade bestand en installeer de software. Tijdens de installatie kun je kiezen voor verbinden via een kabel of wifi.

epson printer werkt niet

Laat een reactie achter