Printscreen werkt niet? Zo maak je snel een screenshot

Printscreen werkt niet? We leggen graag uit op welke verschillende manieren je in Windows 10 allemaal een printscreen of screenshot maakt. Zelfs als er op dit moment niets lijkt te gebeuren als je de Print Screen-knop indrukt.

Printscreen werkt niet

Wil je graag een printscreen van je beeldscherm of een los venster maken? Het gebruik van de standaard printscreen-knop werkt helaas niet altijd. Om een printscreen in Windows 10 te maken moet je namelijk nog een extra handeling uitvoeren.

6 manieren om een printscreen te maken

In sommige gevallen werkt het maken van een screenshot helemaal niet. We leggen graag uit op welke verschillende manieren je in Windows 10 allemaal een printscreen of screenshot maakt. Zelfs als er op dit moment niets lijkt te gebeuren als je de ‘Print Screen’-knop indrukt.

1. Printscreen in Windows 10: gebruik de Windows-toets

De meest eenvoudige manier om een printscreen in Windows 10 te maken is de toetscombinatie ‘Windows logo’ + ‘PrtSC’. Wanneer je deze twee toetsen indrukt, zie je het scherm even donkergrijs worden. Op dat moment wordt er een screenshot van je hele scherm opgeslagen in de map:

  • C:\gebruikers\gebruikersnaam\afbeeldingen\Schermopnamen (Nederlandse Windows 10)
  • C:\Users\username\Pictures\Screenshots (Engelse Windows 10)
printscreen schermopname map
Je vindt je schermopnamen automatisch in deze map

Bestaat de map nog niet? Dan maakt Windows deze automatisch aan. Je screenshots krijgen automatisch opeenvolgende bestandsnamen “Schermopname” en een nummer.

2. Gebruik de Printscreen knop

Wanneer je alleen de PrintScreen-knop intoetst, dan gebeurt er niets. Misschien denk je dat je printscreen niet werkt. Meestal is het probleem eenvoudig op te lossen. Wanneer je namelijk op de knop printscreen drukt, gebeurt er wel degelijk wat. Alleen moet je nog een handeling uitvoeren om je screenshot daadwerkelijk te zien te krijgen.

waar zit printscreen op toetsenbord
Waar zit printscreen op het toetsenbord?

Het indrukken van de knop ‘Print Screen’ op het toetsenbord, maakt een screenshot van je hele beeldscherm. Windows plaatst het screenshot vervolgens in het Klembord (Ctrl C). Dat is handig, omdat je jouw screenshot daarna oproept in de applicatie van jouw voorkeur. Dat kan MS Paint zijn, maar ook een geavanceerd fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop.

Open een fotobewerkingsprogramma, of type ‘mspaint’ bij het tekstveld wanneer je op het vergrootglas links onderin bij je Windows-toets klikt. Zodra de applicatie is gestart, maak je een nieuwe lege afbeelding aan. Gebruik vervolgens de toetscombinatie Crtl + V (Plakken) om je printscreen in beeld te krijgen. Bewerk de afbeelding (indien nodig) en sla hem op.

3. Printscreen maken met de Game bar van Windows 10

Doet printscreen het niet via de twee eerder genoemde manieren? Dan is er nog een derde optie. Deze gebruikt de Gamebar van Windows 10. Het leuke hiervan is dat je ook een bewegende opname van je scherm kan maken. Dat is ideaal als je iemand iets wilt uitleggen of een probleem wilt laten zien. Zo werkt het:

  1. Open de Gamebar door de ‘Windows’-toets + G te typen.
  2. Ga naar ‘Instellingen’ (het tandwieltje) en vink aan: ‘Onthouden dat dit een game is’.
  3. Klik vervolgens op ‘Opnamen’.
  4. Er verschijnt een ander menu met meerdere opties. Het fototoestel-icoon maakt een printscreen, de videocamera een opname met bewegend beeld. Op deze manier hoef je geen aparte software te installeren.
schermopname met windows game bar
schermopname met Windows Game Bar

4. Shortcut Printscreen

Een overzicht van de verschillende shortcuts voor printscreen:

  • 1. Windows-toets + PrtSc (screenshot automatisch in Afbeeldingen/Schermopnamen/
  • 2. Alleen PrtSc-toets indrukken (Doe ‘Ctrl + V’ in aparte app)
  • 3. Windows-toets + G (maak screenshot met Windows Game Bar

5. Printscreen van een venster maken

Wil je een printscreen in Windows 10, maar dan alleen van een deel van het scherm? Daar is een gemakkelijke oplossing voor bedacht:

Gebruik de toetscombinatie ‘Windows’-toets + Shift + S.

Selecteer het deel van het beeld waar je een screenshot van wilt hebben. Teken een rechthoek. Je screenshot wordt gemaakt en opgeslagen op het Klembord. (weer oproepen met Ctrl + V in een beeldbewerkingsprogramma)

Een andere manier om alleen een printscreen van een venster te maken, is de toetscombinatie ‘Alt’ + Printscreen. Op die manier hoef je niet zelf een rechthoek te tekenen. Het screenshot is precies zo groot als het venster. Handig als je de rest van je scherm niet wilt laten zien, of een stappenplan met scherminstructies maakt.

6. Printscreen met Gadwin

Printscreen maken doet het niet op de standaard manieren hierboven? Probeer het dan eens met een speciaal programma. Gadwin PrintScreen is daarvoor een van de meest eenvoudige programma’s. Je hebt alle mogelijke opties, zoals een printscreen van het hele scherm, een deel of alleen het actieve venster. Het is als het ware een zeer uitgebreide printscreen knop in software vorm.

Het komt als een soort widget in beeld, waarna je jouw screenshot maakt. Gadwin slaat je printscreen automatisch op waar je wilt. Ideaal voor mensen bij wie de standaard printscreen niet werkt, bijvoorbeeld als je toetsenbord kapot is. Gratis Gadwin downloaden voor Windows.

Gadwin printscreen

Printscreen werkt niet? Is je toetsenbord kapot?

Krijg je printscreen op geen enkele manier werkend? Probeer dan eens een ander toetsenbord aan te sluiten. Misschien is je printscreen-knop wel gewoon kapot. Ook kun je met Gadwin printscreen altijd een screenshot maken, zonder de printscreen-knop nodig te hebben.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!