Scherm opnemen van je pc of gameplay, gratis software

Scherm van je pc, laptop of mac opnemen is mogelijk met handige gratis software. Leuk voor games opnemen of uitleggen hoe je iets doet.

Scherm opnemen van je pc of game

Hoe werkt het opnemen van je scherm op een pc, laptop of Mac? Met de juiste software kun je het beeld op je scherm gemakkelijk opnemen, terwijl je met de muis beweegt en laat zien wat je doet. Ook het spelen van games, een uitleg over een stuk software kan allemaal opgenomen worden met een van deze handige programma’s.

Wil je het scherm van je pc, laptop of mac opnemen? Voor een presentatie, het maken van een instructievideo of laten zien hoe je een game speelt? In Windows vind je helaas geen tool die dit soort opnames voor je kan maken. Er bestaat gelukkig wel gratis software die dit mogelijk maakt. We bespreken de top 5 programma’s om je scherm of een game op te nemen.

Scherm opnemen in Windows

Voor Windows bestaan er meerdere soorten programma’s die je activiteit op het scherm kunnen opnemen. Dergelijke programma’s worden screen capture programma’s genoemd. Sommige daarvan zijn gratis, andere zijn gratis om te proberen en sommige zijn betaalde versies. We bespreken hier de gratis software om games op te nemen terwijl je speelt, of het scherm van je pc met al je muisbewegingen op te slaan.

Free Screen Capturer (gratis screen capture, beschikbaar voor Windows en Mac)
Deze gratis software om het scherm op te nemen is simpel te gebruiken en biedt alle basisbenodigdheden en opties om je scherm in Windows op te nemen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het hele scherm op te nemen, maar ook een venster of een specifiek gedeelte van je beeld dat je gemakkelijk met je muis selecteert. In het programma maak je gebruik van een door jou gekozen toets om het opnemen te starten en te stoppen. Ook kan Free Screen Capturer geluid opnemen van een gekoppelde microfoon of ander geluid dat op dat moment door je pc afgespeeld wordt. De opgenomen video’s sla je eenvoudig op als een AVI of Windows WMV bestand. Het mooiste van dit alles is dat het helemaal gratis is! Je hoeft alleen maar een registratienummer aan te vragen en je bent klaar om te beginnen.

TinyTake
TinyTake is een handig programma dat niet alleen screen capturing doet, maar ook video kan opnemen. Opnames kunnen worden opgeslagen in MP4-formaat, dat door de meeste videobewerkers geïmporteerd en gemonteerd kan worden. Je kunt er tot twee uur video mee opnemen.

VLC
VLC is een van de meest bekende video players ter wereld. Wat maar weinig mensen weten is dat er ook een speciale screen recording mogelijkheid in ingebouwd is die je kunt gebruiken om je scherm op te nemen. Heb je VLC al geinstalleerd staan? Ga dan naar Media ? Open Capture Device, zet de Capture mode op Desktop en 15 frames per seconde. Klik op het kleine pijltje naast de Play-knop en selecteer Convert. Geef aan waar je je bestand wil opslaan en klik op de Start-knop om het opnemen van het scherm te beginnen. Enige puntje van aandacht is dat VLC alleen het hele scherm kan opnemen, niet gedeelten ervan.

Screen O Matic
Screen O Matic bestaat als los programma voor Windows, maar ook als screen recording via internet. Vooral voor mensen die niet te veel willen experimenteren met lastige instellingen, maar gewoon snel hun scherm opnemen willen, is Screen O Matic een goede keuze. Gewoon opstarten en opnemen met een simpele klik en klaar. Het programma ondersteunt de meeste bekende videoformaten, waaronder MP4, FLV, en het AVI format. Leuk om te weten is dat je zowel je scherm als het beeld van je webcam gelijktijdig kunt opnemen. Ideaal voor een instructievideo of gameplay opnemen met jezelf in beeld. Enige nadeel? De gratis versie laat slechts opnames toe die maximaal 15 minuten duren. Als je daar onder blijft, dan is het een handige opname tool.

Beste software om gameplay op te nemen

Wil je een game opnemen? Dan heb je een aantal opties om dit gratis te doen. We bespreken drie gratis tools om games op te nemen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om je gameplay naar YouTube of Twitch te streamen.

Shadowplay (voor GeForce GTX-serie videokaarten)
Als je in het bezit bent van een GeForce GTX-serie videokaart, dan komt deze standaard met de software Shadowplay. Hiermee kun je beelden van je games en gameplay gemakkelijk en met een vloeiende framerate opnemen. Je kunt niet alleen opnemen, maar ook live streamen naar Youtube en Twitch op hoge resolutie (1080p) en vloeiende framerate, zonder dat het het spelen van je game trager maakt. Hoe dat kan? Shadowplay maakt gebruik van de snelle processor op je videokaart, vandaar dat het ook alleen werkt met de GeForce videokaarten. Lees meer op http://www.geforce.com/geforce-experience/share

Open Broadcaster Software (ook geschikt voor live streaming)
Open Broadcaster Software is een programma met veel mogelijkheden. Je kunt er je scherm op je pc mee opnemen, maar ook het opnemen van games is geen enkel probleem. Open Broadcaster Software (OBS Studio) biedt je bovendien de mogelijkheid om je gameplay direct te streamen naar Youtube Live, zodat anderen direct mee kunnen kijken terwijl jij een game speelt.

Xplit
XSplit Free stelt je in staat om te livestreamen en je gameplay op te nemen in 720p op 30 frames per seconde. Hogere resolutie kan ook, maar dan verschijnt er een klein watermerk in beeld. Je kunt je opnames gemakkelijk delen. Met Xplit kun je ook gemakkelijk je webcam koppelen, zodat niet alleen je game, maar ook je gezicht in beeld is terwijl je speelt. Zelfs green screen functionaliteit zit erin, om echt professionele opnames te maken. Simpel en gemakkelijk te gebruiken. Ideaal voor mensen die hun gameplay willen delen. Wel minimaal Windows 7 nodig.

Laat een reactie achter