Snelheid internet testen? Doe een speedtest

Met een speedtest is het mogelijk om de snelheid van je internetverbinding te testen. Is internet net zo snel als je beloofd is? Haalt jouw verbinding de snelheid die je mag verwachten? Door de snelheid van internet te testen weet je precies wat de maximale snelheid is.

Snelheid internet testen

De snelheid van internet testen is een goede manier om te kijken of je krijgt waar je voor betaalt. Bovendien geldt: meten is weten. Als de snelheid van downloaden tegenvalt, dan kun je deze door aanpassingen aan je systeem of verbinding mogelijk verbeteren of je internetprovider confronteren met de goede of juist slechte snelheid.

Maar welke speedtest is geschikt en geeft het meest betrouwbare resultaat? Er bestaan op internet een groot aantal speedtest sites die wel allemaal werken via hetzelfde principe. De test van je internetsnelheid verloopt door het automatisch downloaden van een klein bestandje, waarbij gemeten wordt hoeveel seconden dit duurt. Aansluitend wordt een wat groter bestand gedownload, aan de hand waarvan de snelheid van je internetverbinding gemeten wordt. Meestal duurt dit ongeveer 10 seconden.

Snelheid internet testen

Voordat je begint met het meten van de snelheid van internet is het belangrijk dat je controleert of er geen andere programma’s actief zijn, die gebruik maken van internet. Bijvoorbeeld tijdens het kijken van YouTube, het downloaden van films of andere activiteiten. Sluit ook zoveel mogelijk andere applicaties af die gebruik maken van de rekenkracht van je pc of laptop. Zorg er ook voor dat je alle andere sites hebt gesloten en alleen de pagina van de speedtest openstaat. Let er ook op dat verder niemand in huis op het moment van testen gebruik maakt van internet. De meting is anders niet eerlijk, omdat er al bandbreedte verbruikt wordt, waardoor het langer zal duren voordat het testbestand gedownload is.

Er is een grote keuze uit verschillende sites die de snelheid van internet meten, waarvan de meest bekende zijn:
http://www.speedtest.net/
http://www.speedtest.nl/
Speedtest van KPN
Speedtest van Ziggo
Speedtest van TELE2

De resultaten van de internet speedtest wordt door verschillende speedtests anders weergeven (in bits, bytes of megabytes). Je kunt de resultaten eventueel zelf omrekenen. Als je zelf een verbinding hebt van bijvoorbeeld 20, 50 of 100 Megabit, dan is deze om te rekenen naar Megabyte, om deze te vergelijken met de resultaten van de internet speedtest.

8 bit (b) = 1 byte (B)
8 kilobit (Kb) = 1 kilobyte (KB) (1024 bytes)
8 megabit (Mb)= 1 megabyte (MB) (1024 kilobytes)

Uitkomst van de speedtest betrouwbaar?

Omdat de hoeveelheid testdata vrij beperkt is, kan het resultaat van de speedtest per keer verschillen. Test de snelheid van internet daarom een aantal keren en vergelijk het resultaat voor een meer betrouwbare meting. Eventueel is het mogelijk om een uitgebreide speedtest te doen, die langer duurt, maar daarentegen wel een beter betrouwbaar resultaat geeft. De bestanden die hiermee gedownload worden zijn groter.

Daarom duurt een uitgebreide speedtest van een kwartier tot wel een aantal uren. Voor het beste resultaat gebruik je niet je draadloze verbinding, maar sluit je je pc of laptop aan met een kabel op je router. Wifi kan de downloadsnelheid beperken en niet de maximale snelheid uit je verbinding halen. Als je via wifi de door je provider beloofde downloadsnelheid niet haalt, dan is de kans groot dat je deze wel haalt via een kabel.

Snelheid draadloos internet testen via Android of iPhone

Soms kan het gewenst zijn om de snelheid van internet in huis op verschillende plaatsen te testen. De app Speedtest is hiervoor een ideaal hulpmiddel en gratis beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Speedtest meet je downloadsnelheid en ook je uploadsnelheid met een druk op de knop. Hiermee kun je trouwens ook de snelheid van 3G of 4G meten en controleren of de snelheid die door je provider genoemd wordt ook daadwerkelijk gehaald wordt.

De app Ookla Speedtest is een mobiele versie van de hierboven genoemde site speedtest.net. Speedtest werkt simpel en is erg effectief. Een ideale app om de snelheid van internet te meten.

Download app Speedtest voor Android
Download app Speedtest voor iPhone en iPad

Laat een reactie achter