Spotify werkt niet? De beste tips en oplossingen op een rij

Wil je graag Spotify luisteren, maar Spotify werkt niet? Dit probleem komt vaker voor dan je denkt. In dit artikel vind je alle mogelijke oplossingen voor de meeste problemen met Spotify.

Spotify werkt niet

Spotify werkt niet wanneer je naar je favoriete muziek wilt luisteren? Dat is een heel vervelend probleem. In dit artikel vind je een lijst met oplossingen voor problemen met Spotify. Natuurlijk kan er altijd een Spotify storing zijn, maar in alle andere gevallen los je de problemen met inloggen, of andere issues gemakkelijk op. Bekijk de verschillende foutcodes van Spotify en vind de oplossing voor als deze populaire streaming muziekdienst niet werkt.

Wist je dat er in 2020 al bijna 300 miljoen mensen gebruik van maken? Bijna de helft van deze mensen betaalt maandelijks voor de diensten van Spotify. Maar of je nu een betalende klant bent of niet, je wil wel dat Spotify gewoon werkt.

Spotify werkt niet en lijkt offline

Krijg je de melding dat Spotify offline is, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat het probleem bij jou zit. Voordat je gaat zoeken naar de oplossing als Spotify niet werkt, check op het officiële Twitter-account van Spotify of er een storing in Nederland of België is.

Is er een Spotify storing?

Is er een storing bij Spotify?

Check ook de actuele Spotify storingen in Nederland op de storingskaart. Wanneer Spotify tijdelijk offline is door een storing, vind je het antwoord daar. Is er geen storing? Ga dan verder met de oplossingen op deze pagina.

Spotify is traag of speelt schokkerig af

Wanneer Spotify traag is of het afspelen regelmatig hapert, dan is de oorzaak vaak een slechte internetverbinding. Controleer de sterkte van het signaal en kijk of je misschien een zware download aan hebt staan. Soms is iemand anders in huis bezig met een toepassing die veel data verbruikt, waardoor het streamen via Spotify in de knel komt.

Is dat niet het geval? Probeer dan eerst om eens bij Spotify uit te loggen. Wacht een minuut en log daarna opnieuw met je Spotify-account in.

Uitloggen bij Spotify

Lost dat je probleem met een trage Spotify ook niet op, controleer dan of hardwareversnelling wel ingeschakeld staat. Dat doe je als volgt: Ga naar ‘Instellingen’, kies voor ‘Compatibiliteit’ en vink ‘Hardwareversnelling inschakelen’ aan. Dat zou je probleem op moeten lossen.

Nummers downloaden bij Spotify lukt niet

Een van de meest gebruikte en handigste functies van Spotify is de optie om je favoriete nummers te downloaden voor offline luisteren. Het is vervelend als het downloaden van nummers bij Spotify niet werkt. Je vindt al je geslaagde downloads terug in je Spotify Bibliotheek. De groene pijl geeft aan dat een nummer goed gedownload en beschikbaar is.

Werkt het downloaden van muziek bij Spotify niet? Controleer:

  1. Staat je device niet in slaapmodus?
  2. Is er genoeg vrije ruimte op je apparaat voor nieuwe downloads?
  3. Heb je een actieve en goede internetverbinding?
  4. Gebruik je meer dan 5 apparaten?
  5. Heb je al 10.000 nummers gedownload? (10.000 is de limiet, dus verwijder wat bestaande downloads).
  6. Muziek downloaden vereist een Premium Spotify account (controleer je abonnementsstatus).
  7. Ben je langer dan 30 dagen niet online geweest met je account?
  8. Probeer je een podcast of album te downloaden? (dat kan niet op de pc).

Spotify nummers afspelen werkt niet

Lukt het niet om muziek af te spelen via Spotify? De kans is dan groot dat er een probleem is met je internetverbinding. Controleer je verbinding en kijk of je via een andere manier online kan. Luister je op je telefoon? Soms helpt het ook om de vliegtuigmodus van je mobiele telefoon even een minuutje in te schakelen en daarna weer uit te zetten. Probeer het nummer nu opnieuw af te spelen.

Luister je via je computer? Controleer dan of je een goede wifi-verbinding hebt, of verbind je computer via een ethernetkabel. Werkt Spotify nog steeds niet? Dan wil het ook nogal eens helpen om het hele programma opnieuw te installeren. Download het laatste installatiebestand op de site van Spotify. Houd de inloggegevens van je account bij de hand. Die hoef je niet opnieuw aan te maken.

Wifi langzaam internet Spotify

Spotify problemen met afspeellijsten

Spotify biedt de mogelijkheid om lokale muziekbestanden toe te voegen aan je afspeellijst op je computer. Een handige functie, maar dan moet het wel werken. Werkt het toevoegen aan een afspeellijst niet? Probeer dan het volgende:

Ga naar ‘Bewerken‘ (Windows) of ‘Spotify‘ (Mac), kies voor ‘Voorkeuren’ en vervolgens voor ‘Lokale bestanden’. Laat Spotify je muziekbibliotheek op je computer doorzoeken (Windows) of kies voor het doorzoeken van iTunes (Mac). Of selecteer handmatig de map waar de muziek lokaal staat.

Spotify is traag

Tip: dit lost veel Spotify problemen op: verwijder je cache

Spotify gebruikt het geheugen van je pc, tablet of smartphone (Android of Apple) om muziekbestanden af te spelen. Zorg er altijd voor dat je minimaal 1 GB aan geheugen beschikbaar hebt op je interne geheugen of SD-kaart.

Wanneer je geheugen vol raakt, loop je vaak tegen Spotify problemen aan. Downloaden gaat niet langer, de muziek schokt of hapert, of afspelen lukt helemaal niet meer. Het advies is dan om ruimte vrij te maken en je cache leeg te maken. Dat doe je zo:

Spotify cache wissen op desktop-computer (pc):
Open de Spotify app en kies rechtsboven voor de optie ‘Instellingen’. Klik vervolgens op ‘Geavanceerde instellingen weergeven’. Scrol naar beneden en klik op ‘Opslag offline nummers’. Kijk in welke map je cache opgeslagen wordt. Onthoud of noteer deze plek en open Windows Verkenner. Ga naar die map op je computer en verwijder alle bestanden in die map.

Spotify cache wissen op een mobiel apparaat (Android en iPhone)
Tik op Home en daarna op ‘Instellingen’. Scrol naar ‘Opslag’ en selecteer ‘Cache wissen’.

Help: Spotify afspeellijst verwijderd!

Heb je per ongeluk een van je favoriete afspeellijsten op Spotify verwijderd? Geen nood. Je herstelt deze gemakkelijk weer. Meld je aan via de Spotify-website en ga naar ‘Herstel afspeellijsten’ en kies voor ‘Herstellen’. Zo eenvoudig is het!

Spotify reclame uitzetten?

Maak je gebruik van gratis Spotify? Dan hoor je om de zoveel tijd een advertentie tussen je playlist. Deze advertenties voelen soms erg vervelend, vooral omdat het volume vaak ineens ontzettend hoog staat. Niet eens omdat ze irritant zijn. Advertenties verwijderen uit Spotify is helaas voor een leek vrij lastig te doen. Er komen en gaan speciale ad-blockers, die je vaak alleen op een desktop computer kan gebruiken.

Daarnaast heeft Spotify aangegeven dat het omzeilen of volledig blokkeren van reclame niet toegestaan is. Als je dit toch probeert, dan loop je een grote kans dat jouw accout wordt afgesloten. In de praktijk is het dus niet de moeite om advertenties te verwijderen uit Spotify. Het is erg lastig en bijna onmogelijk.

Dus wil je Spotify graag luisteren zonder reclame, neem dan gewoon een Premium-account en je bent van al het gedoe af. Om de kosten hoef je het echt niet te laten.

Spotify downloaden

Lijst met Spotify foutcodes en errors

Heb je een bepaalde foutcode of error nummer bij Spotify? In deze lijst staan de meestvoorkomende foutcodes voor je op een rij:

Spotify error / foutcode 0

Foutcode 0 is Spotify geeft aan dat er mogelijk netwerkproblemen zijn, of je internetverbinding het niet meer doet. Controleer eerst of dat het geval is. Als dat niet zo is, kijk dan bij Spotify’s Twitter-kanaal of er een storing is. Is dat allebei niet het geval? Probeer dan om Spotify te deïnstalleren. Download en installeer de laatste versie van Spotify en probeer het opnieuw.

Spotify error / foutcode 4

Foutcode 4 geeft aan dat er nog wel een internetsignaal is, maar dat de verbinding niet goed genoeg is. Misschien valt je internetverbinding af en toe weg, zit je te ver van je wifi-modem of heb je een slechte mobiele 4G-verbinding. Probeer om een plek te vinden waar je beter bereik hebt (4G of wifi). In de meeste gevallen lost dit het probleem en de foutmelding op.

Spotify error / foutcode 17

Error 17 (foutcode 17) bij Spotify betekent dat Spotify niet kan worden gestart. Dit probleem komt vooral voor op Windows-computers. Je merkt het wanneer je Spotify opstart. Alles lijkt goed te werken, totdat er een pop-up in beeld komt en Spotify loopt vast. Vervelend! Voor dit probleem zijn meerdere oplossingen mogelijk. Controleer ten eerste op welk land je profiel ingesteld staat. Hiervoor moet je op de website inloggen en je instellingen checken. Verander deze naar het land van waaruit je het Spotify programma wilt starten.

spotify error 17 foutcode

Lost dat je probleem niet op? Controleer dan je firewall instellingen. Zie daarvoor de volgende alinea.

Helpt dat niet? Probeer dan het volgende: download Spotify opnieuw van de website  en sla het programma op. Klik na het downloaden met je rechtermuisknop op het bestand en ga naar het tabblad ‘Compatibiliteit’, of klik op ‘Compatibiliteitsproblemen oplossen’. Vink vervolgens het selectievakje ‘Voer dit programma uit in compatibiliteitsmodus’. Voer vervolgens de installatie uit en overschrijf de bestaande installatie.

Spotify error / foutcode 101 tot 126

Deze foutcodes hebben te maken met een probleem in de verbinding. Meestal is in dit geval je internetsignaal goed, maar wordt een verbinding met Spotify geweigerd door je firewall of virusscanner. Deze apps blokkeren Spotify. Maak een uitzondering voor Spotify in je Windows firewall of virusscanner. Dat lost dit probleem meestal op.

Spotify toestaan in Windows firewall
Zo geef je Spotify toestemming in je Windows firewall: ga naar je ‘Configuratiescherm’ en kies voor ‘Systeem en beveiliging’. Klik op ‘Windows Firewall’. Selecteer vervolgens de optie ‘Toegestane apps’ en zoek ‘Spotify’ in de lijst met programma’s. Vink het selectievakje bij ‘Spotify’ aan en controleer of Spotify nu wel weer werkt.

Spotify toestaan in antivirusprogramma
Om te kijken of je antivirusprogramma het probleem met Spotify veroorzaakt, zet je de scanner tijdelijk even uit. Check of Spotify het nu wel weer doet. Als dat zo is, dan weet je dat je voor Spotify een uitzondering in je antivirusprogramma moet maken. De manier waarop je dat doet, verschilt per antivirusprogramma. Meestal vind je bij de ‘Instellingen’ een lijst met programma’s waarvoor je een uitzondering kan maken.

Tip: vergeet niet om je antivirusprogramma weer te activeren nadat je test of dat het probleem is.

Spotify error / foutcode 406 tot 409

Deze foutcodes geven aan dat je device moet worden opgewaardeerd naar Spotify Premium om de functie die je wilt gebruiken te activeren. Heb je al een Premium account bij Spotify? Dan komt deze melding soms ook in beeld als je in een ander land bent. In dat geval is de oplossing om je landinstellingen bij je account via de webbrowser tijdelijk te veranderen. Deze foutcodes komen ook voor als je software van derde partijen gebruikt om de diensten van Spotify te gebruiken.

Spotify error / foutcode 500 tot 509

Foutcodes 500 tot 509 krijg je als er een probleem is met het automatisch updaten van Spotify, of wanneer er iets fout is met de programmabestanden van Spotify. De beste oplossing hiervoor is de Spotify verwijderen en daarna handmatig de laatste versie te installeren. De laatste versie vind je altijd op de site van Spotify.

Hopelijk heb je jouw probleem met Spotify hiermee opgelost. Staat jouw probleem er niet bij? Neem dan eens een kijkje op de Nederlandstalige supportpagina van Spotify of zoek naar een oplossing bij de Spotify Community (Engelstalig) met meer dan 30.000 antwoorden op veelgestelde vragen en problemen.

Veel succes en vooral luisterplezier!

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!