Toetsenbord werkt niet? Zo los je het snel op

Je toetsenbord werkt niet? Dan is dat meestal erg vervelend. In dit artikel geven we tips en oplossingen waarmee jouw toetsenbord het snel weer doet.

Toetsenbord werkt niet

Je toetsenbord werkt niet? Lastig, want je toetsenbord heb je meestal echt nodig om goed met je computer te werken. We maken onderscheid tussen twee soorten toetsenborden: een draadloos toetsenbord, of een toetsenbord met kabel. Een toetsenbord met kabel is tegenwoordig meestal met USB-aansluiting of de verouderde ronde PS/2 aansluiting.

Wat doe je als je toetsenbord niet werkt of niet doet wat je verwacht? Misschien doet je toetsenbord het helemaal niet meer, of reageert hij alleen niet goed. Soms zijn een of meerdere toetsen kapot, of krijg je ineens andere karakters dan je verwacht. Misschien probeer je om een trema of streepje op de e of een andere letter te krijgen. Bekijk een lijst met tips en oplossingen om je toetsenbord weer goed werkend te krijgen en te laten doen wat je wil. Daarmee lukt het vast!

Toetsenbord werkt niet, alle mogelijke oplossingen

Als je toetsenbord niet werkt, dan zijn er gelukkig veel dingen die je kunt controleren om het probleem op te lossen. In dit artikel geven we tips waarmee je jouw toetsenbord weer werkend krijgt en je rustig verder kan met je werk of project. Zonder toetsenbord is het namelijk bijna onmogelijk om je computer te gebruiken.

Wat doen als je toetsenbord het niet doet? 13 tips en oplossingen

Als je toetsenbord het niet doet, probeer dan om de onderstaande oplossingen. Zie het als een stappenplan, waarbij je steeds een oplossing probeert. Lukt het niet? Ga dan door naar de volgende tip. In de meeste gevallen is het probleem met je toetsenbord daarmee snel opgelost. Omdat een draadloos toetsenbord net iets anders werkt dan een toetsenbord met kabel, maken we een onderscheid tussen het oplossen van problemen met draadloze toetsenborden en usb-toetsenborden met een kabel.

1. Draadloos toetsenbord werkt niet? Controleer de batterijen

Het is misschien een voor de hand liggende oplossing, maar de meest voorkomende reden waarom je draadloze toetsenbord niet meer werkt, is een lege batterij. Als je goed oplet, zie je het soms al aan de lampjes op je toetsenbord. Ze worden wat minder fel, of je toetsenbord moet steeds dichter bij de ontvanger zijn om nog goed te werken.

Vervang daarom de batterij of batterijen van je toetsenbord. Meestal zitten er twee tot vier standaard AA-batterijen in. Heb je de batterijen van je toetsenbord vervangen? Controleer dan of je toetsenbord het weer doet. Als je toetsenbord toch niet meteen weer werkt, ga dan door naar de volgende stap.

Batterijen toetsenbord vervangen
Vervang de batterijen van je toetsenbord

2. Maak opnieuw verbinding met je draadloze toetsenbord

Bijna alle draadloze toetsenborden werken via een kleine USB-dongle, die je in een vrije poort in je laptop of computer steekt. Wanneer je een muis en toetsenbord samen hebt gekocht, dan zijn ze soms ook gecombineerd in één USB-dongle. Zo herstel je de verbinding met je toetsenbord:

 1. Haal de USB-dongle uit je computer en steek hem er na minimaal 10 seconden wachten weer in. Doe dat bij voorkeur in een andere USB-poort.
 2. Kijk of je computer rechts onderin een melding geeft dat je toetsenbord is herkend.
 3. Zok op je toetsenbord naar een ‘Connect’-knop. Meestal is dat een rond knopje met een bluetooth-icoon, of een andere knop met de beschrijving ‘connect’ erop.
 4. Houd het knopje een paar seconden ingedrukt en kijk of je toetsenbord weer functioneert.
USB toetsenbord dongle
USB toetsenbord dongle

3. Controleer of het het toetsenbord aan staat

Veel draadloze toetsenborden hebben een aparte aan- en uitschakelaar aan de onder-, zij- of bovenkant van het toetsenbord. Die functie is bedoeld om stroom te besparen en langer met een set batterijen te doen. Als je toetsenbord het niet doet, controleer dan altijd of je toetsenbord wel aan staat. Ga op zoek naar zo’n knop of schuifje en check dit..

4. Is mijn toetsenbord kapot?

Voordat je verder gaat met het proberen van de andere oplossingen voor als je toetsenbord niet werkt, is het goed om zeker te weten dat je toetsenbord niet kapot is. Misschien is je toetsenbord wel per ongeluk gevallen, of is hij echt kapot. Op alle toetsenborden zitten een of meerdere lampjes waarmee je kunt checken of hij nog werkt. De gemakkelijkste manier is de ‘NumLock’-toets indrukken. Als je deze indrukt, dan zou er een lampje aan moeten gaan.

Toetsenbord werkt niet check NumLock
Toetsenbord werkt niet check NumLock

En gebruik je een toetsenbord met kabel? Controleer dan ook of er geen kabelbreuk is. Soms is de USB-kabel namelijk beschadigd doordat hij achter het bureau klem heeft gezeten, of dat er een huisdier aan de kabel heeft geknaagd.

Probeer bij twijfel ook eens om je toetsenbord even op een ander apparaat aan te sluiten. Werkt je toetsenbord dan wel weer meteen? Dan weet je dat het waarschijnlijk een softwareprobleem is. Controleer je toetsenbord ook op schade of andere problemen. Is je toetsenbord echt kapot? Geen nood, voor slechts tien tot twintig euro koop je een goed nieuw toetsenbord.

Tip: bestel meteen twee toetsenborden, zodat je altijd een nieuw exemplaar op voorraad hebt. Zelf heb ik altijd een USB-toetsenbord met kabel als reserve, zodat ik altijd direct verder kan. Ook ben ik dan niet van batterijen afhankelijk als mijn draadloze toetsenbord het niet meer doet.

5. Start je computer opnieuw op

De volgende tips en oplossingen werken voor alle soorten toetsenborden, van draadloze USB- en bluetooth-toetsenborden tot toetsenborden met een vaste kabel. Voordat je met de software-instellingen aan de slag gaat, adviseer ik altijd om je computer even opnieuw op te starten. Dat wil zeggen: sluit alle programma’s en zet je computer echt helemaal uit. Dat is vaak beter dan alleen opnieuw opstarten. Bij het opstarten merk je vaak al snel of je toetsenbord het weer doet als je moet inloggen.

Soms werkt het toetsenbord namelijk niet meer, omdat je computer is vastgelopen, of heel druk is met andere taken. Een slimme en snelle manier om te checken of Windows is vastgelopen, is met je muis op de ‘Windows’-knop links onderin beeld te klikken. Verschijnt het Startmenu? Dan is je pc of laptop in ieder geval niet vastgelopen. Als je computer niet reageert, dan is de kans groot dat opnieuw opstarten helpt om jouw toetsenbord het weer te laten doen.

6. Verwijder de drivers van je toetsenbord

Weet je vrij zeker dat je toetsenbord technisch in orde is en je computer niet is vastgelopen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een softwareprobleem. Soms zijn de drivers niet meer goed of bepaalde belangrijke bestanden beschadigd geraakt. Of misschien werkt je toetsenbord niet meer na een Windows Update, of de installatie van bepaalde software. Verwijder dan de drivers van je toetsenbord en laat je computer je toetsenbord daarna zelf weer vinden. Dat doe je zo:

 1. Klik op het vergrootglas links onder in beeld.
 2. Type ‘Apparaatbeheer’.
 3. Klik op ‘Apparaatbeheer’ (ook te vinden via je ‘Configuratiescherm’)
 4. Navigeer in de lijst naar ‘Toetsenborden’.
 5. Verwijder alle toetsenborden (‘HID-toetsenbord’ en ‘Standaard PS/2-toetsenbord’.
 6. Start je computer opnieuw op.

Apparaatbeheer toetsenborden

Tijdens het opnieuw opstarten, vindt Windows de stuurprogramma’s van je toetsenbord weer automatisch en herstelt deze met de originele bestanden. Grote kans dat je toetsenbord daarna weer werkt.

7. Installeer handmatig de nieuwste drivers voor je toetsenbord

Is het niet gelukt om je toetsenbord weer werkend te krijgen? Installeer de benodigde drivers dan handmatig. Kijk welk merk en type toetsenbord je hebt en ga naar de website van de fabrikant, zoals Dell, HP, Acer, Asus, Logitech of Lenovo.

Onder Drivers’ of ‘Support’ vind je vaak de geschikte downloads. Installeer de software als dit een uitvoerbaar bestand is, of selecteer anders handmatig in Apparaatbeheer welke driver je toetsenbord moet gebruiken.

Zo stel je een nieuwe driver voor je toetsenbord in:

 1. Klik op het vergrootglas links onder in beeld.
 2. Type ‘Apparaatbeheer’.
 3. Klik op ‘Apparaatbeheer’ (ook te vinden via je ‘Configuratiescherm’)
 4. Navigeer in de lijst naar ‘Toetsenborden’.
 5. Kies voor ‘Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware
 6. Blader in de volgende stap naar het gedownloade bestand.
 7. Installeer de drivers.
 8. Start je computer opnieuw op (niet altijd nodig).
 9. Check of je toetsenbord weer werkt.
Handmatig drivers toetsenbord zoeken
Kies handmatig drivers toetsenbord zoeken

8. Controleer je toetsenbord instellingen (indeling wijzigen)

Werkt je toetsenbord wel, maar niet helemaal goed? Druk dan eerst eens tegelijkertijd op de toetsen ‘Ctrl’ en ‘Shift’. Zie je nog steeds tekens die je niet verwacht? Dan moet je jouw toetsenbord aanpassen naar VS Internationaal en je regio op Nederland. Doe het volgende:

 1. Ga naar ‘Start‘.
 2. Ga naar ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Tijd en taal’.
 4. Klik in het overzicht op ‘Regio en taal’.
 5. Onder ‘Talen‘ vind je ‘Nederlands‘. Klik hierop en daarna op ‘Opties’.
 6. Onder het kopje ‘Toetsenborden’ moet ‘Verenigde Staten (internationaal) QWERTY’ staan.
 7. Staat die er niet? Klik dan op ‘Toetsenbord toevoegen’ en kies alsnog voor Verenigde Staten (internationaal).
 8. Verwijder de oude toetsenborden uit de lijst.

Op deze manier zorg je ervoor dat het toetsenbord met de indeling ‘Verenigde Staten (internationaal) je standaard toetsenbord is. Doordat je alle andere toetsenborden hebt verwijderd, kun je ook niet meer per ongeluk wisselen van indeling.

Toetsenbord instellingen wijzigen
Toetsenbord instellingen wijzigen

Toetsenbordinstellingen wijzigen op een Mac?
Op een Mac wijzig je alle toetsenbord instellingen en voorkeuren in het paneel ‘Toetsenbord’ bij ‘Systeemvoorkeuren’. Om dit paneel te openen, kies je Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren‘ en dubbelklik je op ‘Toetsenbord‘.

Sommige toetsen doen het niet of reageren niet goed. 5 oorzaken en oplossingen

Soms doet je toetsenbord het nog wel, maar zijn enkele knoppen niet meer goed, of lijken ze traag te reageren. Meestal komt dat door een van deze vijf oorzaken:

1. Er zit vuil of stof onder de toetsen van je toetsenbord

Wanneer één of enkele toetsen het niet meer goed doen, dan is het probleem meestal een stukje stof of vuil en etensresten die zich hebben opgehoopt.

Oplossing: Schud je toetsenbord eens flink door elkaar, terwijl je het op zijn kop houdt. Zachtjes tikken helpt vaak ook. Je zult verbaasd staan hoeveel troep zich gaandeweg onder je toetsen verzameld heeft!

2. Er is vocht onder of over de toetsen gemorst

Ook krijgen we regelmatig berichten over een kop koffie of thee die over het toetsenbord is gemorst. Is er koffie of thee op je toetsenbord gemorst? Laat het toetsenbord dan uitlekken en daarna rustig een dag drogen op een warme plek. Gebruik in de tussentijd een ander toetsenbord.

Koffie of vruchtensappen drogen vaak niet mooi op en laten vlekken achter en zorgen voor kleverige toetsen, of maken een goede elektrische verbinding tussen de toetsen niet meer mogelijk. Hierdoor werken een aantal of alle toetsen niet meer goed. Probeer in dat geval je toetsenbord open te maken en de toetsen te reinigen. Laat opnieuw een dag drogen.

3. Verkeerde toetsenbordindeling

Toch hoeft er niet altijd een hardwareprobleem te zijn. Veel mensen merken namelijk dat er verkeerde tekens in beeld verschijnen. Controleer in dat geval je taal en regio-instellingen (zie punt 8 in dit artikel).

En wil je een ‘e’ met een trema of accent typen, maar lukt het niet? Dan zit het probleem opnieuw in de instellingen van je toetsenbordindeling.

Leestekens zoals trema’s en accenten voer je normaal gesproken in door eerst een aanhalingsteken of trema te typen, gevolgd door de letter waarvoor je die nodig hebt. Dit wordt ook wel de ‘dode’ toets genoemd.

Het probleem (of de oplossing) zit hem opnieuw in je toetsenbordindeling. Zo stel je de functie van de dode toets in, of zet je hem uit:

 • Toetsenbord met dode toets: indeling Verenigde Staten (internationaal)
 • Toetsenbord zonder dode toets: indeling Verenigde Staten
Toetsenbord VS Internationaal
Stel in: toetsenbord VS Internationaal

Dat is dus het duidelijke verschil tussen VS (internationaal) en VS. Kijk bij punt 8 in dit artikel om te zien hoe je jouw toetsenbordindeling snel wijzigt.

4. Plaktoetsen staan ingeschakeld

Blijft je Shift-toets actief nadat je hem hebt ingedrukt? Dan is de kans groot dat je al dan niet per ongeluk de functie ‘Plaktoetsen’ hebt ingeschakeld. Je herkent het probleem als je een kort piepje hoort bij het typen.

Plaktoetsen schakelen mensen vaak onbedoeld in, als je vijf keer achter elkaar snel op Shift drukt. De oplossing is net zo eenvoudig: druk vijf keer snel achter elkaar op ‘Shift’ en de ‘Plaktoetsen’-functie is weer uitgeschakeld.

Plaktoetsen toetsenbord werkt niet

5. De batterijen van je draadloze toetsenbord zijn bijna leeg

Wanneer je toetsenbord niet meer goed of traag reageert op jouw input, dan kan het goed zijn dat je batterij op het punt staat om leeg te raken. Je moet steeds dichter bij de ontvanger gaan zitten, of merkt dat de toetsen het niet allemaal meer goed doen. Oplossing: vervang de batterijen van je draadloze toetsenbord en kijk of je toetsenbord het meteen weer goed doet.

Doet je toetsenbord het wel, maar werkt je muis niet meer goed, of heb je problemen met je touchpad? Bekijk dan deze 6 tips en oplossingen als je touchpad niet werkt.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!