TomTom update? Hoe doe je dat zonder problemen? Een handig stappenplan

Een TomTom update is voor veel mensen helaas lastig, je ziet er tegenop omdat de TomTom update niet lukt, of de TomTom vastloopt. Hoe update je jouw TomTom zonder problemen en wat doe je als de TomTom update niet werkt?

Tomtom update stappenplan

Je TomTom updaten is noodzakelijk omdat de wegen in ons land en in het buitenland regelmatig veranderen. Wist je dat elk jaar ongeveer 10 procent van de wegen een aanpassing krijgt? Daardoor ontstaat op je TomTom een verschil met de werkelijkheid. Merk je in de praktijk dat je regelmatig een andere kaart op je TomTom ziet dan de weg waar je op rijdt? Dan is er reden genoeg om je TomTom te updaten.

Een TomTom update is voor veel mensen helaas lastig, je ziet er tegenop omdat de TomTom update niet lukt, of de TomTom vastloopt. Hoe update je jouw TomTom zonder problemen en wat doe je als de TomTom update niet werkt?

TomTom update stappenplan en software

Om je TomTom updaten te kunnen, heb je twee programma’s nodig: TomTom HOME en MyDrive Connect. Ook moet je een TomTom account hebben. Is het al lang geleden dat je een TomTom update hebt uitgevoerd? Installeer dan altijd de nieuwste versies van TomTom HOME of MyDrive Connect.

TomTom HOME of MyDrive Connect gebruiken voor kaartupdates?

TomTom HOME gebruik je voor kaartupdates voor: TomTom GO, TomTom XL, TomTom XXL, TomTom ONE, START, CARMINAT, Rider en Navigator 7. Heb je een ander apparaat? Dan zal TomTom HOME niet werken. Installeer dan MyDrive Connect. MyDrive Connect gebruik je voor de TomTom GO 1000 Series, VIA apparaten, Start 20 – 60 en alle nieuwe TomTom Go navigatiesystemen.

Tomtom update problemen

Stap 1: TomTom HOME installeren
Download de nieuwste versie van TomTom HOME voor Windows, of TomTom HOME voor Mac en start de installatie. Selecteer de taal voor de installatie, klik op OK en daarna op ‘Volgende’. Je moet nu de licentieovereenkomst accepteren door een vinkje te zetten. Klik op ‘Volgende’ om akkoord te gaan. Klik op ‘Installeer’ en klik op ‘Ja’ als je nog berichten krijgt. De installatie wordt gestart en als deze klaar is klik je op ‘Voltooien’. TomTom HOME is nu succesvol geïnstalleerd.

Stap 2: MyDrive Connect installeren
MyDrive Connect is een programma waarmee je de inhoud van je TomTom kunt beheren. Als je de TomTom wilt updaten, dan moet MyDrive Connect actief zijn en je TomTom op je computer zijn aangesloten. Om de TomTom update te kunnen doen heb je daarnaast ook een internetverbinding nodig. Download MyDrive Connect. Installeer het programma en sluit je TomTom aan om MyDrive Connect te gebruiken. Het programma start automatisch zodra je de usb-kabel aansluit en MyDrive Connect is geïnstalleerd.

Stap 3: Inloggen TomTom account
Heb je al een TomTom-account? Dan kun je je direct aanmelden bij MyDrive Connect. Je kunt dan de inhoud van je TomTom beheren. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, maak dan een TomTom-account aan en meld je aan.

Gratis TomTom update

Je TomTom updaten is altijd raadzaam. Zo heb je altijd de nieuwste functies en verbeteringen voor je navigatiesysteem beschikbaar. Het updaten van TomTom is gratis, voor kaartupdates moet je soms betalen, afhankelijk van jouw type TomTom en het de gekozen kaartmateriaal bij aankoop. Heb je recht op een gratis TomTom update? Of installeer je een betaalde kaartupdate? In beide gevallen maak je de kaarten in jouw TomTom weer helemaal up-to-date en klopt het kaartmateriaal na de update weer met de werkelijkheid.

Tips voor goedkope TomTom update

Vind je het updaten van je TomTom te duur, of heb je geen recht op een gratis TomTom update? Gelukkig zijn er regelmatig promoties en acties. Kijk op de website van TomTom en houd kortingen in de gaten. Ook abonneren op de nieuwsbrief van TomTom is een slim idee.

TomTom update werkt niet?

Helaas ervaren veel mensen problemen bij het uitvoeren van de TomTom update. Hieronder beschrijven we een aantal veel voorkomende problemen tijdens de TomTom update en wat je er zelf aan kunt doen.

Probleem: TomTom maakt geen verbinding met de computer

In sommige gevallen herkent je computer de TomTom niet, zelfs als deze wel is aangesloten met een usb-kabel. Wat te doen voor een oplossing?
Oplossing 1: Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van MyDrive Connect op je computer hebt geïnstalleerd.
Oplossing 2: Sluit de kabel altijd rechtstreeks aan op de computer. Gebruik dus geen hub of een usb-poort op je scherm of toetsenbord. Ook de houder voor in de auto is hier niet geschikt voor.
Oplossing 3: Gebruik een usb-kabel die ook geschikt is voor data (bij voorkeur de originele TomTom usb-kabel)

Probleem: Kaart downloaden of TomTom updaten lukt niet

Soms lukt het downloaden van kaartupdates niet. Ook de installatie van de nieuwe TomTom kaarten op je navigatiesysteem zorgt weleens voor problemen.

Oplossing 1: Installeer de nieuwste versie van MyDrive Connect of TomTom HOME
Oplossing 2: Sluit je TomTom aan met een originele usb-kabel, rechtstreeks op je pc. Schakel vervolgens het navigatiesysteem in.
Oplossing 3: Controleer of er voldoende ruimte is op het interne geheugen van je TomTom. Je kunt ruimte vrijmaken via MyDrive Connect, of een grotere geheugenkaart plaatsen
Oplossing 4: Ontkoppel de TomTom nooit tijdens het updaten. Wacht op de melding dat loskoppelen mag (Als de installatie is voltooid krijg je de melding ‘Je bent klaar voor vertrek’)

Heb je een ander probleem? Laat het hieronder weten, wellicht weten anderen met een TomTom de oplossing voor jouw TomTom update probleem.

Laat een reactie achter