Top 5 beste gratis Photoshop alternatieven

Photoshop te duur in aanschaf? Dat snappen we heel goed. Gelukkig zijn er veel goede alternatieven voor Photoshop. Bekijk onze top 5 van gratis alternatieven voor deze populaire fotobewerkingssoftware.

Photoshop gratis alternatieven

Photoshop te duur in aanschaf? Dat snappen we heel goed. Gelukkig zijn er veel goede alternatieven voor Photoshop. Bekijk onze top 5 van gratis alternatieven voor deze populaire fotobewerkingssoftware. Het professionele fotobewerkingssoftwarepakket Photoshop is synoniem voor fotobewerking. Een afbeelding even ‘fotoshoppen’ is zelfs een Nederlands werkwoord, zo lijkt het wel. Toch hoef je helemaal niet Photoshop aan te schaffen om je foto’s er geweldig uit te laten zien. Er bestaan veel gratis Photoshop alternatieven. Ook daarmee behaal je mooie resultaten, zonder dat je een dure Photoshop-licentie hoeft aan te schaffen.

Wat zijn de beste gratis Photoshop alternatieven? Met de meeste fotobewerkingssoftware kun je eenvoudig een afbeelding aanpassen, zoals het veranderen van de afmetingen, kleuren, contrast en helderheid en soms zelfs rode-ogencorrectie en verschillende filters. Om een goed Photoshop alternatief te zijn, moet de software ook op zijn minst lagen en maskers ondersteunen. We zetten de vijf beste gratis alternatieven voor Photoshop voor je op een rij.

1. GIMP: Het beste Photoshop alternatief

GIMP is een van onze favorieten. Het is een flexibel en veelzijdig fotobewerkingspakket en wat ons betreft de beste gratis vervanger voor Photoshop. GIMP ondersteunt lagen en maskers en is zelfs uit te breiden met plugins. In het begin kan de interface wat verwarrend zijn, maar dat went gelukkig snel. GIMP is op dit moment het beste gratis Photoshop-alternatief.

GIMP gratis alternatief voor Photoshop

In de nieuwste versie van GIMP herken je een echte Photoshop-achtige uitstraling, doordat alle verschillende tools en menu’s overzichtelijk in één scherm staan. Standaard zijn er in GIMP al veel tools en plugins voorgeïnstalleerd. Een groot aantal daarvan zijn vrijwel complete kopieën van de mogelijkheden en filters die je ook in Photshop vindt. Mis je een bepaalde functie in GIMP? Dan kun je zelfs Photoshop-plugins toevoegen aan GIMP. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar als je er eenmaal mee werkt, leer je de verschillende functies snel kennen. Bovendien is er een uitgebreide handleiding beschikbaar en vind je op YouTube veel handige tutorials.

+ Het beste gratis Photoshop alternatief
+ Uit te breiden met (Photoshop) plugins
+ Ondersteuning voor lagen en maskers
+ Helemaal naar wens aan te passen
— Interface kan in het begin verwarrend zijn als je Photoshop gewend bent

Download GIMP hier gratis (194 MB)

2. Paint.NET is ook een goed gratis alternatief voor Photoshop

Ook Paint.NET is een goed gratis alternatief voor Photoshop. Het biedt ondersteuning voor plugins en heeft daardoor vrijwel onbeperkte uitbreidingsmogelijkheden.
Paint.net is een open source Photoshop-alternatief. Het programma werd in eerste instantie ontwikkeld als vervanging voor het beroemde Microsoft Paint, maar is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een krachtige foto-editor. Paint.NET biedt een grote selectie automatische filters en handmatige bewerkingstools voor fijne aanpassingen. Standaard ondersteunt Paint.net ook lagen. Wil je met maskers werken? Dan moet je daar even een plugin voor installeren. Batchbewerking zit er standaard bij en zelfs de handige clone stamp tool uit Photoshop vind je in Paint.NET terug.
Paint NET gratis alternatief voor Photoshop

Paint.NET heeft wat minder functies dan GIMP, maar is wel wat makkelijker te leren. De interface is eenvoudiger. Paint.NET is een goed Photoshop alternatief voor wie veel werkt met meerdere foto’s tegelijkertijd. Je ziet namelijk handige tabbladen met miniaturen van de afbeelding, zodat je in één oogopslag ziet om welke foto het gaat.

+ Tools zijn handig en overzichtelijk weergegeven
+ Ondersteuning van lagen
+ Zeer snel
+ Kleine download, slechts 7,5 MB
_ Minder goed naar eigen wens aan te passen vergeleken met GIMP

Paint.NET downloaden (7,5 MB)

3. Photo Pos Pro

Photo Pos Pro is een krachtige foto-editor die je zelf naar wens kunt instellen. Kies voor een scherm voor beginners of nieuwe gebruikers, of een geavanceerde interface die perfect is voor als je al bekend bent met Photoshop. Je herkent dan veel van de functies die je vanuit Photoshop al gewend bent. Wat dat betreft is Photo Pos Pro beter en intuïtiever ontworpen dan GIMP.

Net als Photoshop kun je in Photo Pos Pro zowel werken met lagen als maskers. Ook zijn er veel verschillende soorten penselen beschikbaar en zie je de clone tool ook terug. Kleuren, helderheid en contrast pas je eenvoudig aan en er is ondersteuning voor batchbewerking en scripts. Daarnaast kun je afbeeldingen rechtstreeks vanuit een scanner of camera importeren. Er zijn veel plugins beschikbaar en het is mogelijk om je eigen filters te maken en op te slaan.

Waarom Photo Pos Pro dan toch op de derde plaats als beste gratis Photoshop alternatief staat? Het grootste nadeel is namelijk de limiet op de grootte van opgeslagen bestanden. De afmetingen mogen maximaal 1024 x 2014 pixels zijn in de gratis versie. Daarmee is het eigenlijk alleen interessant voor het bewerken van foto’s voor publicatie op internet. Wil je je eigen vakantiefoto’s bewerken en daarna uploaden voor printen, dan is Photos Pos Pro minder geschikt. Koop je de licentie, dan heb je wel een volwaardig Photoshop alternatief voor slechts een paar tientjes. Dat is een zeer redelijke prijs voor alle Photoshop-functies in Photo Pos Pro.

+ Beginnende en geavanceerde interfaces
+ Intuïtief ontwerp
+ Ondersteuning van lagen en maskers
_ Grootte van bestanden beperkt in de gratis versie

Foto Pos Pro downloaden (62 MB)

4. Pixlr X Editor

Pixlr X Editor werkt net even iets anders dan de drie andere gratis Photoshop alternatieven hierboven. Pixlr X draait namelijk direct vanuit je browser. Je hoeft dus geen programma te downloaden, maar gaat naar de website, uploadt de foto die je wilt bewerken en je kunt meteen aan de slag. Het is zelfs mogelijk om de software op je smartphone of tablet te gebruiken, hoewel je dan niet meer goed met lagen kunt werken. Pixlr is ontwikkeld door AutoDesk, een van de grootste namen in AutoCAD en 3D-modelleringssoftware.
PIXLR X gratis alternatief voor Photoshop

Na het uploaden van de foto of de afbeelding die je wilt bewerken, heb je alle tools en mogelijkheden die je vanuit Photoshop gewend bent tot je beschikking. Er is ondersteuning voor zowel lagen als maskers. Ondersteuning voor batches heeft het niet, maar meerdere afbeeldingen tegelijk in verschillende tabbladen zijn wel mogelijk. Pixlr X Editor is een prima en snel werkend Photoshop-alternatief. Vooral handig voor als je geen rechten of tijd hebt om programma’s op je computer te installeren.

+ Een browsergebaseerd hulpmiddel dat krachtiger is dan sommige desktop-apps
+ Ondersteunt lagen en maskers
+ Gereedschappen zoals je gewend was in Photoshop
_ Soms advertenties in beeld tijdens gebruik

Direct foto’s bewerken op de website van Pixlr X

Adobe Photoshop Express

Photoshop Express is een gratis alternatief voor Photoshop en zit goed in elkaar. Zoals je mag verwachten is het wel een sterk uitgeklede versie, want het programma ondersteunt geen lagen en plugins. Voor relatief simpele fotobewerking is het wel een prima alternatief. Je krijgt de beste tools van Photoshop in een gebruiksvriendelijk pakket.
Photoshop Express gratis alternatief

Photoshop Express heeft een slanke, minimalistische interface die bijzonder geschikt is voor touchscreens zoals smartphones en tablets. Met schuifregelaars kun je eenvoudig het contrast, de helderheid en witbalans van foto’s aanpassen. Veel kun je doen met slechts één muisklik. De belangrijkste aantrekkingskracht van Photoshop Express is de eenvoud, maar dit is helaas meteen ook het grootste nadeel. Je hebt geen lagen, plugins en je kunt je afbeeldingen niet bijsnijden of het formaat ervan wijzigen. Wil je dit wel? Dan kun je ook Photoshop Fix en Photoshop Mix eens proberen. Photoshop Mix ondersteunt lagen.

+ Makkelijke user interface
+ Goede filters
+ Ook beschikbaar als Android of iOS-app
_ Geen lagen
_ Geen plug-in ondersteuning

Download Adobe Photoshop Express

Laat een reactie achter