Touchpad op laptop werkt niet meer? 6 tips en oplossingen

Je touchpad werkt niet? Geen nood, iedereen met een laptop heeft er weleens mee te maken. Probeer het probleem met je touchpad op te lossen met de tips hieronder. Ook als een of meerdere knoppen van je touchpad niet meer werken, kunnen deze oplossingen je helpen.

touchpad werkt niet

Werkt het touchpad van je laptop niet meer? Of heb je een probleem met het trackpad van je Macbook? Wanneer je jouw cursor of pijltje niet meer ziet bewegen wanneer je met je vinger over het touchpad beweegt, is dat heel vervelend. Je wilt verder met je werk, studie of op internet surfen. Daarom zetten we de meest voorkomende touchpad problemen en oplossingen voor je op een rij. Zo heb je snel weer een werkend touchpad.

Touchpad op Windows laptop werkt niet meer

Elk merk laptop heeft zijn eigen touchpad en manieren om deze te activeren of juist tijdelijk uit te zetten. Als je touchpad niet werkt, dan werken de oplossingen die je op deze pagina vindt vaak wel. Het maakt dus meestal niet uit of je een HP touchpad, Acer, Dell of Asus laptop hebt. Het touchpad op een Macbook of Macbook Air noemen staat ook wel bekend als trackpad. Eerst geven we de oplossing voor Windows laptops van de bekende merken. Daarna zie je de oplossingen voor als je touchpads op een Macbook niet meer werkt.

6 tips en oplossingen voor een touchpad die niet werkt

Heb je een Windows laptop van HP,  Acer, Dell, Asus of een ander merk? Grote kans dat je touchpad een keer niet meer werkt. Iedereen met een laptop heeft er weleens mee te maken. Probeer het probleem met je touchpad op te lossen met de tips hieronder. Ook als een of meerdere knoppen van je touchpad niet meer werken, kunnen deze oplossingen je helpen.

Tip #1: Touchpad werkt niet als Windows is vastgelopen

Beweegt het pijltje niet meer, of kan je de cursor niet meer verplaatsen als je over het touchpad beweegt? Check dan eerst of Windows niet is vastgelopen. Soms zit Windows niet echt vast, maar is je laptop bezig met een taak die alles van de rekenkracht van je processor vergt. Je controleert eenvoudig of Windows is vastgelopen door op de “Windows”-toets te drukken.

Verschijnt het startmenu met iconen in beeld? Dan is je laptop waarschijnlijk niet vastgelopen. De oorzaak van een niet werkende touchpad zit dan ergens anders. Is Windows wel vastgelopen? Schakel je laptop dan uit en weer in. Dat doe je door de “Power”-knop 10 seconden of langer ingedrukt te houden.

Tip #2: Het touchpad op je laptop is uitgeschakeld

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van een touchpad die niet meer werkt. Om te voorkomen dat je cursor of pijltje beweegt als je typt, kun je het touchpad uitzetten. Dat scheelt op veel laptops ergernis bij het typen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je jouw touchpad per ongeluk hebt gedeactiveerd.

Elk toetsenbord van een Windows laptop heeft een knop om het touchpad aan of uit te zetten. De plek verschilt, maar je vindt bijna altijd een touchpad-icoon (soms goed verstopt). Zoek naar deze fysieke knop. Meestal vind je hem onder een F-toets, zoals F9, F10 of F11. In combinatie met je ‘Fn’-knop zet je dan je touchpad weer aan. Beweeg vervolgens met je vingers over het touchpad op je laptop. Werkt het weer? Mooi! Nog niet? Probeer dan de volgende tip en oplossing.

touchpad inschakelen uitschakelen toets

Tip #3: Koppel externe apparaten zoals je muis los

Soms doet een touchpad het niet meer zodra je een extern aanwijsapparaat op je laptop aansluit. Dat gebeurt regelmatig na het aansluiten van een muis, trackball of ander usb-apparaat. Koppel deze apparaten los. Dat kan via de knop ‘usb apparaten ontkoppelen’, of gewoon door de usb-kabel eruit te trekken. Bij muizen en trackballs is dat geen probleem. Verwijder externe harde schijven wel altijd op de nette manier. Als je jouw usb muis en andere devices hebt verwijderd, kijk dan of het touchpad op je laptop weer werkt. Als het nog steeds niet werkt, sluit dan in ieder geval je muis weer aan.

Tip: werkt je touchpad wel, maar gaat de muisaanwijzer niet de goede kant op? De oorzaak is vaak een ander extern aangesloten aanwijsapparaat.

Tip #4: Check de Windows-instellingen van je touchpad en muis

In Windows vind je via het ‘Instellingen’-menu alle instellingen van je muis en touchpad. Nadat je de bovenstaande opties hebt geprobeerd, weet je namelijk dat het probleem waarschijnlijk een software instelling is. Ga naar ‘Instellingen’, klik op ‘Apparaten’ en vervolgens op ‘Touchpad’. Check daar of de touchpad van je laptop op ‘Aan’ staat. Nee? Schakel hem dan in.

touchpad instellingen windows

Tip #5: Installeer het stuurprogramma van je touchpad opnieuw

Wat je als laatste nog kan proberen om je touchpad te fixen, is het stuurprogramma (de driver) van je touchpad opnieuw te installeren. Ga daarvoor naar ‘Apparaatbeheer’ (Device Manager) en zoek het touchpad in de lijst.

Tip: Apparaatbeheer open je gemakkelijk door met je rechtermuisknop op het Windows-icoon links onder in beeld te klikken.

Je vindt het touchpad vaak onder ‘Muizen en andere aanwijsapparaten’, of ‘Human Interface-apparaten‘. Klik in het lijstje op je touchpad en kijk of je de drivers (het stuurprogramma) kan bijwerken of opnieuw zoeken en installeren.

Stuurprogramma touchpad bijwerken

Staat je touchpad niet in de lijst bij Apparaatbeheer? Ga dan naar de site van de fabrikant van je laptop en zoek naar drivers voor jouw touchpad. Wanneer je deze installeert, is de kans groot dat je touchpad het weer doet.

Tip: ook als een of meerdere knoppen van je touchpad het niet meer doen, werkt het updaten van de drivers vaak het probleem te verhelpen.

Tip #6: Laat je laptop nakijken door een reparateur

Als geen enkele oplossing in dit lijstje heeft geholpen, dan is de kans aanwezig dat je touchpad kapot is. Als je nog fabrieksgarantie hebt, meld het probleem dan bij de verkoper of de fabrikant. Ook kunnen lokale winkels jouw touchpad voordelig repareren.

Touchpad Apple of op Macbook werkt niet meer

Werkt je Macbook-trackpad of je Apple touchpad niet meer? Helaas is dat een regelmatig voorkomend probleem. Dit kun je proberen om je trackpad weer werkend te krijgen:

  1. Koppel alle externe apparaten los.
  2. Sluit een usb muis aan en haal deze er daarna weer uit. Werkt je trackpad nu?
  3. Controleer op macOS-updates. Open de App Store en klik op het tabblad ‘Updates’
  4. Schakel het trackpad uit en gebruik tijdelijk een usb-muis. via ‘Systeemvoorkeuren’, vervolgens naar ‘Toegankelijkheid’ en dan kiezen voor ‘Muis & trackpad’. Vink deze optie aan: ‘Negeer het ingebouwde trackpad wanneer een muis of een draadloos trackpad aanwezig is’.
  5. Gebruik een extern trackpad
  6. Laat je Macbook repareren

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!