Webcam werkt niet? 9 tips om het probleem op te lossen

Wil je graag videobellen, maar je webcam werkt niet? Een webcam die het niet doet komt vaak voor. Het probleem van een niet werkende webcam komt zowel op Windows computers als op Mac computers voor.

Webcam werkt niet

Je webcam werkt niet? Heb je een probleem met je ingebouwde webcam, of juist een externe webcam via USB? In dit artikel geven we je graag 9 tips en oplossingen om een webcam die niet werkt weer aan de praat te krijgen.

We maken voor het gemak onderscheid tussen interne en externe webcams. Kijk welke oplossingen je voor jouw type webcam kunt proberen.

Webcam werkt niet: stappenplan problemen oplossen

Een interne webcam is een camera die in het scherm van je laptop of losse beeldscherm is ingebouwd. De meeste laptops en MacBooks hebben zo’n interne webcam. Zo hoef je niet altijd een losse webcam bij je te hebben. Losse webcams noemen we ook wel externe webcams. Omdat het soms lastig kan zijn om te bepalen waarom een webcam het niet doet, geven we hier een lijst met algemene tips en stappen om jouw webcam weer te laten werken.

Tip #1: Zorg ervoor dat andere apps je webcam niet gebruiken

Als je meer dan één programma actief hebt die jouw webcam willen gebruiken, dan kan het zijn dat één van de twee programma’s waarmee je wilt videobellen geen beeld geeft. Misschien heb je Skype of Zoom nog openstaan, terwijl je jouw webcam in FaceTime wilt gebruiken. Controleer  daarom eerst of er nog andere programma’s actief zijn, die mogelijk je webcam gebruiken.

Op een Windows laptop of pc druk je op ‘Ctrl + Alt + Delete‘ en open je het ‘Taakbeheer’. Onder het tabblad ‘Processen’ en ‘Toepassingen‘ zie je welke apps allemaal actief zijn. Sluit alle programma’s die je webcam kunnen gebruiken.

Heb je een Mac? Ga dan naar de ‘Activity Monitor’ en sluit alle apps die jouw webcam mogelijk gebruiken.

Tip #2: Start je computer opnieuw op

Een tip die bijna altijd werkt: start je computer of laptop gewoon even helemaal opnieuw op. Start vervolgens je programma waarmee je wilt videobellen en kijk of het beeld alsnog verschijnt.

Tip #3: Zorg voor de laatste updates en drivers

Zorg ervoor dat je altijd de laatste updates van Windows of iOS gebruikt.

Controleer ook of het stuurprogramma van je webcam misschien moet worden geüpdatet. Het stuurprogramma bijwerken doe je door ‘Device Manager’ (of ‘Apparaatbeheer‘) te openen. Zoek naar ‘Imaging Devices’ of ‘Camera’s‘ en kijk of je jouw webcam in de lijst ziet staan. Klik met de rechtermuisknop op je webcam die niet werkt en kies voor ‘Update Driver software’. Soms moet je hierna jouw pc opnieuw opstarten.

Webcam instellingen

Tip #4: Check de webcam-instellingen in je software

Soms moet je in de software van Zoom, Skype of FaceTime specifiek aangeven dat je jouw webcam wilt activeren en gebruiken. Log in op jouw software en kijk naar alle instellingen, misschien vind je daar wel het probleem.

Skype webcam werkt niet

Tip #5: Controleer of je app toestemming heeft om de webcam te gebruiken

Ga in Windows naar ‘Instellingen’, ‘Privacy’ en daarna ‘Camera’. Schakel ‘Camera access for this device’ in en kies voor ‘Allow apps to access your computer’. In de lijst vind je ook apps die je specifiek toegang tot je webcam kunt geven.

Tip #6: Check de usb-aansluiting van je webcam

Gebruik je een externe webcam die je via usb aan je Mac of laptop verbindt? Controleer dan of de kabel er goed inzit. Soms helpt het om de usb-kabel er een keer uit en weer in te doen. Helpt het niet? Probeer dan eens een andere usb-poort. Tot slot kun je ook nog proberen of je camera het wel op een andere laptop doet. Dan weet je dat er een software probleem is.

Tip #7: Is het cameraschuifje wel open?

De meeste laptops hebben een schuifje om de lens van je webcam af te schermen. Het beeld is dan zwart, waardoor je misschien denkt dat je webcam het niet doet. Open het schuifje en kijk of je wel beeld hebt. Het is misschien een voor de hand liggende tip, maar het zal je verbazen hoeveel mensen dit overkomt 😉

Tip #8: Check de functietoets op het toetsenbord

Op sommige laptops heeft de interne webcam een speciale functietoets. Daarmee schakel je de camera in of uit. Op dit soort laptops is geen schuifje aanwezig. Check of je jouw niet werkende webcam via deze functietoets weer kan aanzetten.

webcam inschakelen uitschakelen toets

Tip #9: Is je webcam kapot?

Controleer ook altijd of fysieke schade. Misschien is je webcam kapot en de lens of interne hardware beschadigd. Gebruik je een externe webcam? Misschien is deze een keer gevallen. Schade komt trouwens eerder voor op laptops, omdat deze vaak vervoerd worden en meer te lijden hebben. In zo’n geval kun je jouw laptop laten repareren, maar vaak is dat een dure optie. Externe webcams zijn niet zo duur meer. En wist je dat je jouw smartphone ook als webcam kan gebruiken?

Heb je wel beeld, maar geen geluid? Check deze 10 mogelijke oorzaken waarom je microfoon niet werkt.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!