Wifi signaal verbeteren, de beste tips

Wifi-bereik niet goed? Wat kun je daaraan doen? Een wifi-netwerk is met een paar kleine aanpassingen gemakkelijk te verbeteren. Hoe wifi sneller maken? We leggen het uit.

Wifi sgnaal verbeteren versterken

Het wifi-signaal verbeteren levert veel op: je kunt sneller internetten, onderling bestanden overdragen gaat aanzienlijk sneller en plekken in huis waar je eerst geen draadloze internetverbinding had, hebben na het wifi-signaal verbeteren wel wifi-bereik. Je kunt ineens ook internetten op zolder of in de tuin. Heb je last van een slecht bereik in huis? Dan lees je hier wat je zelf kunt doen om je wifi-signaal te verbeteren.

Een wifi signaal versterken kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende oplossingen en alternatieven beschikbaar. Vaak zorgen de muren van kamers en verschillende verdiepingen voor een slecht wifi signaal in andere kamers. Hoe verder van de router, des te zwakker het signaal wordt. De draadloze internetverbinding wordt langzamer of valt zelfs helemaal uit. Hoe groter de afstand, des te lastiger de ontvangst wordt.

Wifi signaal verbeteren door verplaatsen van de router

Er zijn verschillende manieren om een wifi signaal te versterken. Het verplaatsen van uw modem of router, zodat de afstand tussen de zender en ontvangers kleiner is meestal al erg effectief. De router wordt meestal in de meterkast geplaatst. Daar zit immers de aansluiting en staat hij meteen mooi uit het zicht. Dit terwijl de meterkast eigenlijk een van de meest ongunstige plekken is om een draadloze router te plaatsen. Is het verplaatsen van de router niet mogelijk? Probeer hem dan te draaien en kijk of dit verbetering oplevert. Probeer in ieder geval te vermijden dat je de router op de vloer plaatst.

Wifi-signaal sterkte meten

Er bestaan verschillende programma’s om de sterkte van het wifi-bereik in huis te meten. Met de software Netstumbler kunt u dit via een laptop goed doen. Ook in de App Stores van Apple of Google zijn hiervoor diverse handige apps te vinden. Voor Android is de gratis app “Wifi Analyzer” een aanrader. Hiermee zie je gemakkelijk en snel hoe ‘druk’ het in de omgeving is en kun je een kanaal bepalen dat mogelijk wat rustiger is. Loop met een dergelijke app door het huis en bekijk waar verbetering mogelijk is. Als u na het meten van de wifi sterkte de router draait of hoger in de meterkast monteert, kunt u meteen zien of het internetsignaal op andere plekken in huis verbeterd is.

Wifi kanaal veranderen

Veel draadloze routers bieden de mogelijkheid om de frequentie van het signaal aan te passen. U heeft de keuze tussen een 2,4 GHz signaal of een 5 Ghz signaal. Binnen het signaal heeft u ook nog de beschikking over verschillende kanalen. Experimenteer hiermee en meet weer met Netstumbler of een wifi signaal app of er verbetering optreedt. Een 2,4 GHz signaal gaat in de praktijk vaak beter door muren en plafonds dan een 5 GHz signaal. Test ook verschillende kanalen om te kijken wat het beste kanaal voor uw situatie is. Vooral als er in de directe omgeving veel draadloze routers staan, kan het veranderen van het kanaal een goed resultaat opleveren. Het kanaal stel je in op de router. In de handleiding is dat ongetwijfeld te vinden.

Koop een wifi-versterker of wifi repeater

Wifi versterkers zijn tegenwoordig in vrijwel elke elektronicawinkel in het assortiment aanwezig. Met een wifi versterker of repeater, zoals ze ook wel genoemd worden, is het mogelijk om het wifi-signaal in huis te versterken. Het is een eenvoudige en vooral goedkope manier om op andere plekken in huis of in de tuin van draadloos internet te genieten. Een wifi versterker is een kastje dat u in het stopcontact plaatst op een plek waar u nog wel wifi heeft. De versterker fungeert daarbij als een soort tussenstation, want deze zendt het wifi-signaal opnieuw uit. Gemakkelijk in te stellen en snel internet overal in huis dus met een wifi repeater.

Wifi signaal versterken met aluminiumfolie

Het klinkt misschien bijzonder, maar een reep aluminiumfolie, geplakt op een gebogen stukje karton kan wonderen doen voor de sterkte van je wifi-signaal. Je plaatst dit karton met aluminiumfolie achter de antenne van je router en kunt het signaal zo beter richten. Het is even een doe-het-zelf klusje, maar een wifi signaalverbetering tot wel 25 procent is met dit truukje haalbaar!

Verander je wifi-wachtwoord

Heb je last van trage wifi? Het kan zijn dat andere mensen je internetverbinding gebruiken. Verander daarom het wachtwoord van je router, zodat je zeker weet dat jij de enige bent die van jouw internetverbinding gebruik maakt.

Laat een reactie achter