Wifi werkt niet, snel oplossen

Waarom werkt wifi niet? Een lijst met de meest voorkomende problemen met wifi en snelle oplossingen om wifi weer te laten werken.

Wifi werkt niet

Wifi doet het niet? Er zijn een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat wifi niet meer werkt. Daarbij horen een aantal stappen om je wifi probleem ook weer op te lossen. In dit artikel vind je een lijst met redenen waarom je wifi verbinding niet meer werkt en mogelijke oplossingen die je zelf kunt proberen om wifi weer werkend te krijgen. Als internet het immers niet meer doet, dan kun je meestal nog maar weinig op je pc, laptop, iPad of telefoon doen.

Hieronder staat een stappenplan om wifi weer te laten werken. Als je deze lijst stap-voor-stap doorloopt weet je zeker dat je alle verschillende wifi repareren mogelijkheden hebt geprobeerd en weet je of het probleem met wifi bij jouw apparaat, in de router, of er wellicht een internet storing bij je provider is.

Staat de wifi-schakelaar op je laptop op ‘uit’?

Als je wifi-verbinding het op een laptop niet meer doet, controleer dan of je per ongeluk het wifi-knopje op uit hebt gezet. De meeste moderne laptops hebben tegenwoordig zo’n schakelaar. Zo kun je wifi snel in- en uitschakelen, als veiligheidsmaatregel wanneer je bijvoorbeeld software installeert en niet wilt dat je laptop met het internet communiceert. Je vindt de wifi-knop meestal aan de zijkant, in de vorm van een kleine schuifschakelaar om wifi weer aan te zetten. Op sommige laptops kun je zien of wifi aan staat via een blauw of groen statuslampje.

Is je draadloze verbinding actief?

Controleer, als je Windows 7, Windows 8 of Windows 10 gebruikt, of de draadloze verbinding aan staat. Dit kun je snel controleren door in Windows naar Start te gaan, type “network connection” in het zoekveld en klik vervolgens op “View network connections”. Als je verbinding uit staat, dan zie je een rood kruis door het icoon van je wifi-verbinding.

Als je wifi verbinding inderdaad een rood kruis toont, klik dan met de rechtermuisknop op de wifi-verbinding en selecteer de optie “Enable”. Als er al “Disable” staat, dan is je netwerkverbinding al in orde. Je zou dan ook geen rood kruis moeten zien, maar een aantal groene balkjes die de wifi-sterkte aangeven. Controleer ook of je wel met het juiste netwerk verbonden bent. Vooral als er meerdere wifi-verbindingen in de lijst met beschikbare routers staat, kan het soms voorkomen dat je niet met je eigen router of de gewenste router verbonden bent. Klik in dat geval met je rechtermuisknop op de wifi-verbinding die je wilt gebruiken en klik op “Enable”.

Let ook goed op het juiste wifi-wachtwoord. Als je het modem van de buren hebt geselecteerd, dan zal deze uiteraard niet werken met jouw wachtwoord.

Is wifi en internet wel actief op andere apparaten?

Als je wel succesvol via wifi bent verbonden, maar internet werkt niet, dan kan het ook zijn dat het probleem niet zit in je eigen Wi-Fi verbinding, maar dat er een probleem of storing is bij je internetprovider. Controleer of je wel internet hebt door te kijken of een ander apparaat zoals een pc, laptop, telefoon of tablet wel goed via wifi verbonden is en ook echt een internetsite kan openen. Als je daar wel internet op hebt, dan mag je aannemen dat het probleem met wifi op je apparaat zit en dat er geen probleem is met je router of de provider.

Reset je wifi-modem of router

Het is niet ongebruikelijk dat een ADSL-modem, kabelmodem of router problemen geven waardoor sommige apparaten niet meer met wifi verbinden. Om uit te sluiten dat dit het probleem is, kun je proberen om je modem of router te resetten, of eigenlijk gewoon een keer aan en uit te zetten. Haal de voeding uit je modem, wacht vervolgens 10 tot 15 seconden en zet de stroom er dan weer op. Het kan daarna een aantal minuten duren voordat het modem weer verbinding heeft gemaakt met internet. Meestal zie je dit aan de hand van een groen lampje. Probeer daarna op het apparaat waar wifi niet werkt om weer via wifi verbinding te maken. Als je dan nog steeds een probleem met wifi hebt, kun je proberen om je apparaat opnieuw op te starten.

Zet eventuele firewall tijdelijk uit

Een zogenaamde firewall kan veel problemen geven bij het verbinden met wifi. Dit is software die je computer normaal gesproken veiliger maakt, maar kan zo ingesteld zijn dat er te veel dichtgezet wordt, waaronder ook je wifi-verbinding. Het kan ook zijn dat je meerdere firewalls hebt draaien. Het is de moeite waard om te proberen of je wi-fi weer aan de praat krijgt door deze firewall(s) tijdelijk te deactiveren. Dan weet je in ieder geval waar het probleem zit.

Installeer de drivers van je netwerkadapter opnieuw

Een van de meest voorkomende problemen met wifi (als het probleem niet zit in een van de hierboven genoemde oplossingen om wifi weer te laten werken) zijn problemen met de drivers, ofwel besturingsprogramma’s voor de netwerkadapter. Dit kan de reden zijn waarom je bijvoorbeeld geen netwerkverbindingen ziet in het lijstje met beschikbare wifi-verbindingen. Driver-problemen kun je oplossen door je netwerkadapter te verwijderen en daarna door Windows opnieuw te laten detecteren.

Ga naar de Windows Device Manager (vanuit het configuratiescherm), open het het onderdeel Network adapters. Zoek je eigen netwerkadapter en druk op Delete. Als het apparaat verwijderd is, sluit dan alle vensters, start je pc opnieuw op en laat Windows de netwerk adapter opnieuw detecteren en installeren. Als je hierna nog steeds geen wifi hebt, probeer dan op de site van de fabrikant van je netwerk adapter de nieuwste drivers te downloaden. Wellicht installeert Windows de verkeerde en standaard netwerkdrivers.

Verplaats je draadloze router of pc

Als het wifi-signaal steeds wegvalt en je geen internetverbinding meer hebt, dan is het goed mogelijk dat dit komt doordat de afstand tussen jouw apparaat en de router te groot is. Hierdoor is je pc of telefoon niet in staat de verbinding met wifi goed actief te houden. Kijk of de sterkte van ht wifi-signaal toeneemt zodra je je dichter naar de router of modem begeeft. Soms geven apparaten zoals magnetrons een tijdelijke wifi storing. Dit heeft te maken met de frequentie waarop zowel je router als magnetron werken.

Echt alles geprobeerd om wifi weer te laten werken?

Als je alle suggesties hierboven hebt geprobeerd en wifi werkt nog steeds niet? Dan is het mogelijk dat je wifi-adapter helaas defect is geraakt en het geen softwareprobleem is.

Wat je nog kunt doen of proberen is het aanschaffen van een goedkope USB netwerk adapter, die vanaf ongeveer 10 euro te koop zijn om te testen of je daarmee wel een wifi-verbinding kunt opzetten. Valt je pc, laptop of telefoon nog onder garantie, dan kun je hem ter controle aanbieden aan de leverancier. Succes!

Wil je het wifi-signaal in huis verbeteren? Lees dan het artikel wifi signaal verbeteren, de beste tips, en leer hoe je ook op zolder of in de tuin geniet van je draadloze internetverbinding.

Laat een reactie achter