WordPress sneller maken? 8 tips voor een razendsnelle site

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw site altijd zo snel mogelijk laadt. Zowel op mobiele apparaten als desktop pc’s. We leggen je in 8 tips graag uit hoe je jouw WordPress site veel sneller maakt!

WordPress sneller maken

Wil je jouw WordPress sneller maken? Heb je een website en merk je dat het laden soms wel erg lang duurt? Misschien heb je via de PageSpeed test van Google wel een lage score ontdekt. Een langzaam ladende website zorgt ervoor dat je bezoekers wegklikken voordat je site in beeld is. Ook kan het minder verkopen betekenen.

Tips om WordPress sneller te maken

Kortom, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw site altijd zo snel mogelijk laadt. Zowel op mobiele apparaten als desktop pc’s. We leggen je in 8 tips graag uit hoe je jouw WordPress site sneller maakt en misschien wel een 100 procent score bij Google Pagespeed Insights haalt. We zetten de belangrijkste 8 tips voor je op een rij.

Tip #1: WordPress sneller maken? Kies een snel WordPress thema

De basis van een snel ladende site is het WordPress-thema dat je gebruikt. Veel thema’s zien er heel mooi uit, maar laden daardoor ook vrij traag. Leuke animaties, sliders en widgets maken alles heel interactief, maar vertragen je site. Is jouw site nog helemaal nieuw en moet je nog een thema kiezen? Let dan goed op de laadtijd. Er bestaan speciale SEO-WordPress thema’s die razendsnel laden. Ook als je een bestaande site hebt, is overstappen naar een ander en vooral sneller thema mogelijk.

Tip #2: Draai altijd op de laatste versie van WordPress

Wanneer je op je WordPress site inlogt, zie je daar links bovenin altijd staan welke versie je hebt. Is er een update beschikbaar? Installeer deze dan. De nieuwste versies zijn steeds verder voor snelheid geoptimaliseerd en veilig. Het is in WordPress mogelijk om updates automatisch te installeren. Dat geldt trouwens ook voor de plugins.

Laatste versie WordPress

Tip #3: Bekijk hoe je scoort in Google Pagespeed Insights

WordPress sneller maken? Google Pagespeed Insights geeft je een globaal beeld van de laadsnelheid van je website. Google gebruikt het resultaat zelfs om je hoger in Google te plaatsen als jouw score hoog is. Kijk daarom hoe jouw site scoort voor zowel mobiel als desktop. De tool geeft precies aan wat je moet doen om jouw snelheid en score te verhogen. Door deze punten stap voor stap aan te pakken, scoor je steeds hoger. Daarvoor word je uiteindelijk beloond met een hogere score in Google, omdat jouw WordPress-site sneller laadt.

check pagespeed insights score

Tip #4: Gebruik niet te veel (zware) plugins

WordPress sneller maken doe je ook door zo min mogelijk plugins te gebruiken. Voor veel functies heb je namelijk helemaal geen plugin nodig. Denk aan het laden van je Google Analytics code, het inladen van scripts en meer. Elke plugin moet worden geladen en heeft invloed op de laadsnelheid van je site. Zorg er ook altijd voor dat jouw plugins up-to-date en bijgewerkt zijn. Op die manier heb je altijd de meest optimale snelheid en is de veiligheid gegarandeerd. Eén slechte plugin kan de snelheid van je hele WordPress site verlagen.

Tip #5: Maak slim gebruik van caching

Hoewel we net schreven om zo min mogelijk plugins te gebruiken, is een caching plugin wel heel waardevol. Caching betekent dat een bezoeker jouw site maar één keer hoeft te laden. De tweede keer wordt de data van de computer van de bezoeker geladen. En dat levert voor die bezoeker een veel snellere WordPress site op. De bekendste caching plugins voor WordPress zijn WP Rocket en W3 Total Cache. Deze plugins helpen je trouwens ook meteen met het optimaliseren en minimaliseren van je scripts en stylesheets. Ook dat maakt jouw WordPress site weer wat sneller.

Tip #6: WordPress sneller maken? Installeer lazy loading

Lazy lading is een goede manier om jouw WordPress site sneller te maken. Het zorgt ervoor dat niet jouw complete site in één keer wordt geladen, maar laadt pas op het moment dat je bezoeker de informatie nodig heeft. Bijvoorbeeld bij het scrollen naar beneden of het klikken op een element, zoals een submenu. Lazy loading is een slimme manier om de snelheid van je WordPress site te verbeteren. Er bestaan veel gratis plug-ins om lazyload in te schakelen voor content, menu’s, video’s en afbeeldingen.

Tip #7: Verklein je afbeeldingen

Voeg jij ook altijd mooie foto’s en illustraties toe aan je WordPress posts en pages? Dat maakt je berichten erg levendig. Veel mensen of redacteuren vergeten daarbij op de grootte van de afbeeldingen te letten. Stiekem kost het laden van je site dan onnodig veel tijd. Het is heel belangrijk om je gebruikte afbeeldingen altijd zo klein mogelijk te maken, terwijl ze er nog wel mooi uitzien.

Natuurlijk kun je elke keer handmatig je afbeeldingen verkleinen, maar handiger is de plugin WP Smush It. Die maakt je afbeeldingen automatisch kleiner en versnelt je WordPress site aanzienlijk. WP Smush It zorgt er ook vanzelf voor dat de kwaliteit van je afbeeldingen behouden blijft.

Tip #8: Kies voor snelle hosting

WordPress sneller maken? De partij en manier waarop je jouw website host is ook erg belangrijk. Gebruik je een buitenlandse hosting provider voor je Nederlandse site? Dan moeten Nederlandse bezoekers de informatie uit het buitenland binnenhalen. Dat vertraagt je site onnodig. Het is slim om voor een Nederlandse website deze ook in een Nederlands datacentrum te hosten.

Ook de manier waarop je site gehost wordt is belangrijk. Bij erg goedkope hosting staat jouw website vaak met honderden andere sites op één server. Al die sites delen de beschikbare capaciteit. Daardoor kan het soms best lang duren voordat jouw site geladen is. Een wat duurdere hosting betekent vaak dat je meer resources beschikbaar hebt en ook met minder andere sites de ruimte hoeft te delen. Bekijk daarom de verschillende mogelijkheden bij jouw hosting provider en stap over naar een groter pakket. Overstappen naar een andere hoster kan natuurlijk ook.

Zeg eens eerlijk: heb jij een goede backup?

Ben jij ook zo bang dat jouw externe harde schijf niet meer werkt en je al je bestanden en foto's kwijt bent? Wij zorgen er altijd voor dat we twee externe harde schijven hebben. Als er een kapot gaat of niet meer werkt, dan heb je altijd de andere nog. De prijzen van harde schijven zijn enorm gedaald. Deze portable harde schijf van maar liefst 1GB is compact en ideaal voor onderweg. Ook verkrijgbaar als 4GB. Geschikt om al je foto's, video's en documenten op te slaan en te backuppen.

Nooit meer gedoe met losse geheugenkaartjes

Al die verschillende geheugenkaartjes die zonder adapter niet in je laptop passen. Wat een gedoe. Herken je het? Deze supergoedkope USB kaartlezer lost alle problemen voor je op!